Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 8 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά από το Γαλαξίδι ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10χλμ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για ζημιές.

 

 

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.46 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Γαλαξίδι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και το επίκεντρό υπολογίζεται σε περιοχή που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά από το Γαλαξίδι, 12 χλμ βόρεια – βορειοανατολικά του Αιγίου και 129 χλμ δυτικά της Αθήνας.

 

Ο σεισμός κρίνεται επιφανειακός, με το εστιακό του βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

 

Η προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου τον εκτίμησε για 5.3 Ρίχτερ.

 

Τα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας σε Στερεά και Δυτική Ελλάδα δεν έχουν δεχθεί μέχρι στιγμή κλήσεις για ζημιές.

 

Εκτός από την Αθήνα, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

 

 

 

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται εγκατεστημένος στα Καλάβρυτα:

 

 

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:

 

 

Λέκκας: «Θα δούμε τις αμέσως επόμενες ώρες αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι»

 

Έντονα αισθητός και με μεγάλη διάρκεια στην Αθήνα, αλλά και σε πολύ μεγάλη περιοχή της Ελλάδας, ήταν ο ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως δήλωσε o καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

 

Το επίκεντρο ήταν δυτικά του Γαλαξιδίου στον κόλπο των Αγίων Πάντων στον Κορινθιακό Κόλπο και είχε εστιακό βάθος 15,6 χιλιομέτρων, με βάση την τελευταία μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

 

«Είναι ένας σεισμός επιφανειακός σε μία γνωστή περιοχή του ελληνικού χώρου που έχει σεισμικότητα και που είναι συνήθεις αυτοί οι σεισμοί», τόνισε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως «θα δούμε τις αμέσως επόμενες ώρες αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι».

«Και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να δούμε ακριβώς τι προοπτικές διαγράφονται πάνω στο θέμα αυτό».