Η ιστορία επιτυχίας της startup εταιρείας “WeWork

Ένας ιδανικός χώρος εργασίας είναι γνωστό πως μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Σύμφωνα με έρευνες, είναι εφικτό ακόμη και να επηρεάσει την ψυχολογία του ανθρώπινου δυναμικού. Μιας και πρόκειται για το μέρος, όπου περνάει κανείς τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ο επαγγελματικός χώρος είναι καθοριστικός για την ποιότητα της ζωή μας. Επηρεαζόμενοι από αυτήν την ιδέα, ο  Adam Neumann και ο Miguel McKelvey ίδρυσαν την “WeWork”, μια εταιρεία ενοικίασης γραφείων εργασίας. Και αν για κάποιους φαίνεται απλά μια κτηματομεσιτική επιχείρηση, τότε διαβάστε παρακάτω τους λόγους που την κάνουν την τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στην Αμερική.

Οι ιδρυτές της “WeWork”, Miguel McKelvey, Adam & Rebekah Newmann

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Τόσο ο Adam Neumann όσο και ο Miguel McKelvey μεγάλωσαν σε μικρές κοινότητες, ο πρώτος στο Ισραήλ και ο δεύτερος στο Όρεγκον. Το ενδιαφέρον τους να δημιουργήσουν κάτι που θα αντανακλά την ενότητα και τη συνεργασία που έμαθαν ζώντας σε μικρές κοινότητες, τους οδήγησε στην ίδρυση της GreenDesk το 2008. Στόχος τους ήταν να παρέχουν ποικίλους τύπους χώρων εργασίας, φιλικούς προς το περιβάλλον. Τα διαθέσιμα γραφεία ήταν πλήρως εξοπλισμένα με ανακυκλώσιμα έπιπλα, ενώ η ηλεκτροδότηση βασιζόταν στην αιολική ενέργεια. Δύο χρόνια αργότερα, με την επιχείρηση να διαγράφει μια ικανοποιητική πορεία, οι δυο άνδρες πούλησαν τα μερίδια τους στον Joshua Guttman για να ξεκινήσουν το μεγαλύτερο έργο τους, την “WeWork”. Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, η επιχείρηση διαθέτει 702 διαθέσιμους, κοινόχρηστους, επαγγελματικούς χώρους σε 121 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Προχωρώντας από το προηγούμενο επίτευγμά τους, οι ιδρυτές της νέας start-up εταιρείας ήθελαν να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν ένα κόσμο, όπου η εργασία θα έφερνε ικανοποίηση και δε θα εκλαμβανόταν μόνο ως κάτι αναγκαστικό για να βγάλει κανείς τα προς τα ζην. Ένα μέρος όπου το «Εγώ» θα μετατρεπόταν σε ένα συλλογικό «Εμείς». Αυτή η φιλοσοφία είναι εμφανής ακόμη και στην αρχιτεκτονική των χώρων. Γίνεται αναφορά στον όρο «σκόπιμος σχεδιασμός» (στα αγγλικά: Intentional design). Αφορά τη δημιουργία ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας ή και επιχείρησης με ένα συγκεκριμένο στόχο και νόημα. Για οτιδήποτε σχεδιάζεται, λαμβάνεται υπόψιν η εμπειρία και η διάδραση των πελατών με αυτό.

 

Τι παρέχει η “WeWork”;

 Όπως έχει ήδη αναφερθεί η “WeWork” είναι υπεύθυνη για την ενοικίαση γραφείων από ενδιαφερόμενους πελάτες. Ειδικότερα για ανθρώπους που δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο χώρο, ή για ολόκληρες επιχειρήσεις που χρειάζονται ένα παραπάνω κίνητρο, μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μοναδικών επαγγελματικών χώρων. Είτε ενδιαφέρονται για τα συνηθισμένα ιδιωτικά γραφεία είτε για μια πιο αναβαθμισμένη έκδοση αυτών, τις «Σουίτες», μπορούν να βρουν την σωστή επιλογή για τις ανάγκες τους. Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα να ενοικιάσουν ένα γραφείο σε ένα κοινόχρηστο χώρο ή να έχουν στη διάθεσή τους διαφορετικά γραφεία κάθε μέρα, τα λεγόμενα “Hot Desks”. Είναι δυνατόν να φιλοξενήσουν συνέδρια, σεμινάρια και κάθε είδους εορτασμό σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Η “WeWork” είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες της και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις με πολυπληθείς ομάδες. Ανάμεσα σε άλλες ξεχωρίζουν οι Facebook, Pinterest, Microsoft, Spotify, IBM και Amazon. Οι πελάτες μπορούν αξιοποιήσουν ήδη υπάρχοντα κεντρικά γραφεία ή να επικοινωνήσουμε την εταιρεία για την εξ’ αρχής οικοδόμηση του εργασιακού περιβάλλοντος που επιθυμούν. Οι ειδικοί της “WeWork” στην αρχιτεκτονική και την τεχνολογία ψάχνουν για ιδιοκτησίες, βοηθούν στην εύρεση της καλύτερης συμφωνίας, σχεδιάζουν τους χώρους και διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους.

Κολάζ εικόνων από τους χώρους της WeWork

Τι είναι αυτό που την καθιστά διαφορετική;

Στην οικογένεια της “WeWork” μέσα στα χρόνια ήρθαν να προστεθούν και άλλες μικρο-εταιρείες. Η “WeLive” μοιράζεται το ίδιο όραμα με την κύρια επιχείρηση, με τη διαφορά ότι τώρα δίνονται προς ενοικίαση διαμερίσματα. Στο καθένα υπάρχουν κοινόχρηστα μέρη, πολλές υπηρεσίες ενώ δίνεται και η ευκαιρία να συμμετάσχουν οι ένοικοι σε ομαδικές δραστηριότητες. Το “RisebyWe” είναι ένα κέντρο ευεξίας, το οποίο περιλαμβάνει σπα, αίθουσες για γιόγκα, μποξ και άλλες αθλητικές ενασχολήσεις. Εάν από την άλλη ενδιαφέρεται κανείς να μάθει μια καινούργια ξένη γλώσσα, πως να φτιάχνει μια εφαρμογή κινητού, καθώς επίσης για ότι άλλο χόμπι θα ήθελε να ξεκινήσει, μπορεί να επισκεφθεί την πλατφόρμα “MeetUpxWeWork”. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα περιέχει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.

Τη λίστα συμπληρώνουν δυο σχολεία, το “Flatiron School” και το “WeGrow”. Το πρώτο απευθύνεται σε άτομα με ενδιαφέρον για τον τομέα της επιστήμης των δεδομένων (Data Science) και του κώδικα. Το δεύτερο αποτελεί πρωτοβουλία της Rebekah Neumann, συζύγου του Adam Neumann και συν-ιδρύτρια της “WeWork”. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό σχολείο για παιδιά 3 έως 9 ετών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οποίο έχει τις βάσεις του στην παράδοση Montessori και στοχεύει στην στήριξη τόσο του μυαλού όσο του σώματος και της ψυχής.

Κατανοώντας τις αλλαγές στον επαγγελματικό κόσμο και την ανάγκη για περισσότερη ευελιξία, η εταιρεία “WeWork” προωθεί την ιδέα των βραχυπρόθεσμων συμφωνιών. Προσφέρει, δηλαδή, μηνιαίες δεσμεύσεις στα μέλη της αλλά και τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάποια συνδρομή. Υπάρχουν τέσσερα είδη συνδρομών, από τα οποία μπορεί κανείς να επιλέξει αυτό που απαντά καλύτερα στις απαιτήσεις της εργασίας του. Οι τιμές προσαρμόζονται ανάλογα με το προϊόν και τα χαρακτηριστικά του, όπως για παράδειγμα η τοποθεσία και το είδος εργασιακού χώρου.

Την ίδια στιγμή,

oι κίνδυνοι στις κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις αγγίζουν και την “WeWork”. Η ασταθής αγορά, οι περικοπές που κάθε επιχειρηματίας ή εταιρεία είναι αναγκασμένοι να κάνουν, επηρεάζουν αναπόφευκτα και το μέλλον της επιχείρησης. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μην σημειώνει κέρδη, ωστόσο παραμένει σταθερή, αποφεύγοντας την πτώχευση. Ίσως, σε αυτό να έχει προσφέρει η εξάπλωση των κτηρίων και επαγγελματικών γραφείων σε πολλές χώρες του πλανήτη, καθώς και η «ανάσα» των βραχυπρόθεσμων δεσμεύσεων. Όπως και να έχει, ακόμη και εκείνοι που ασκούν σκληρή κριτική στην εν λόγω επιχείρηση και στους ιδρυτές της, αναγνωρίζουν τη δύναμή της στο τομέα των real estate.