Πολλοί χρησιμοποιούνε την έκφραση “τρελοκαμπέρος”… λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν από πού πηγάζει ο χαρακτηρισμός.
Ποιος ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος; Kαι γιατί «τρελο-Καμπέρος»;
Η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες, αλλά και να πολεμήσει υπερασπιζόμενος την πατρίδα του σε περιόδους πολέμου. Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος-θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Ο πρωτοπόρος ιπτάμενος, με ενθουσιασμό και τόλμη, έσπασε κάθε ρεκόρ της εποχής του.
Πριν λίγο καιρό, στα πλαίσια της επίσημης παρουσίασης της έκδοσης από τις εκδόσεις Μένανδρος, «Δημήτριος Καμπέρος-Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Aegean College, είχα μια σύντομη συνομιλία με την απόγονό του, Αντιγόνη Καμπέρου για το βιβλίο και τη ζωή του πρώτου στρατιωτικού αεροπόρου, του θρυλικού Δημήτριου Καμπέρου.
Η Αντιγόνη Καμπέρου με σπουδές αγγλικής, γερμανικής και ιταλικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, είναι απόγονος του Δ. Καμπέρου και στήριξε την έρευνά της για τη συγγραφή του βιβλίου τόσο σε επίσημα αρχεία, όσο και σε μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον Δ. Καμπέρο.
1. Μολις επανακυκλοφόρησε το βιβλίο σας από τις εκδόσεις Μένανδρος για μια εμβληματική μορφή της ιστορίας μας, τον Δημήτρη Καμπέρο. Ποια ήταν η αφόρμιση της συγγραφής ενός τόσο σπάνιου βιβλίου;
Η επανέκδοση του βιβλίου μου απο τις εκδόσεις “Μένανδρος” ηταν ενα χρέος που όφειλα στην οικογένεια και την πατρίδα μου για έναν τόσο σημαντικό και χαρισματικό άνθρωπο σαν τον Δημήτριο Καμπέρο. Το εξέδωσα το 2014 έπειτα απο 4 χρονια έρευνας και συγγραφής με απώτερο στόχο την γνωστοποίηση της προσωπικότητας του πρώτου Έλληνα στρατιωκού αεροπόρου στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
2. Στο βιβλίο σας αναπλάθετε τη ζωή μιας προσωπικότητας, πόσο δύσκολο ήταν δεδομένης της σχέσης σας;
Δεν ήταν καθόλου δύσκολο γιατί είχα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του και απεναντίας ξεπεδούσαν από μέσα μου τα γονίδια της οικογένειας.
3. Ποιο κομμάτι του βιβλίου σάς δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;
Το κομμάτι που αναφέρεται στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί οι συνεχείς μετακινήσεις απο τόπο σε τόπο για τη δημιουργία αεροδρομίου ήταν δύσκολο να καταγραφούν χρονολογικά.
4. Πρόσφατα έγινε και η επίσημη παρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Aegean College. Ποια είναι τα σημαντικότερα στιγμιότυπα που κρατάτε από αυτή τη βραδιά;
Η παρουσίαση του βιβλίου από τους ομιλητές και η οικειότητα με την οποία προσέγγιζαν τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του
5. Οι μαρτυρίες που χρησιμοποείτε στο εν λόγω βιβλίο πόσο επιβράδυναν την πορεία της συγγραφής του;
Το επιβράδυναν διότι συνεχώς ανακάλυπτα καινούργια στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Δ. Καμπέρου
6. Σήμερα που οι περιστάσεις είναι δυσχερείς, πόση τρέλα, πιστεύετε, οτι χρειάζεται ένας μέσος Έλληνας;
Για να ειμαι ειλικρινής δύσκολα βρίσκει στους Νεοέλληνες τέτοια “καλή τρέλα” σήμερα γιατί ειδικά η νέα γενια φοβάται να τολμήσει και να πειραματιστεί και να δοκιμάσει παράτολμα εγχειρήματα στη ζωη της.
7. Ασυγκράτητος κι ατρόμητος. Ριψοκίνδυνος και τολμηρός. Χαρακτηριστικά που τείνουν να εκλείψουν στον σύγχρονο Έλληνα. Η τόλμη πώς επαφύεται με τις χρονικές και κοινωνικοπολιτικές περιστάσεις;
Συνειδητοποιώ ότι σήμερα δεν υπάρχει τόλμη, θάρρος και “καλή τρέλα” όπως εκείνα τα χρόνια
8. Ο Βίκτωρ Ουγκό έλεγε ότι ο άνθρωπος είναι μια φυλακή όπου η ψυχή παραμένει ελεύθερη. Ο Δημήτρης Καμπέρος υπήρξε μια ελεύθερη ψυχή, σήμερα γιατί όλα συνηγορούν στην φυλάκιση ακόμα κι αυτής;
Δυστυχώς άλλη ήταν η εποχή του Ουγκώ, άλλη η εποχή του Καμπέρου και άλλη η εποχή η δική μας οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα. Ένα άλλο παράδειγμα θα σας δώσω, ότι ο ίδιος ο Ουγκώ οχι μονο απεχθανόταν τον Πύργο του Αιφελ και τον θεωρουσέ μισητό κατασκεύασμα, αλλά επέμενε να κατεδαφιστεί γιατι λέκιαζε το παρισινό τοπίο. Όχι μονο ο Πύργος του Αιφελ θαυμάστηκε, αλλά έγινε και σήμα κατατεθέν της γαλλικης πρωτεύουσας. Οπότε … οι απόψεις ειναι απόψεις!
9. Ο αναγνώστης στις 300 σελίδες του βιβλίου τι θα ανακαλύψει; Ποια είναι τα μυστικά περάσματα που δίνουν στο έργο σας τη μορφή της περιπετειώδης ανακάλυψης;
Το βιβλίο μου δεν μια περιπετειώδης ανακάλυψη. Είναι ενα ιστορικό αφήγημα που στις σελίδες του ο αναγνώστης θα πετάξει πάνω στα φτερά του διπλανού μαζί με τον Τρελοκαμπερο, θα νιώσει τη λαχτάρα του Καμπέρου για το νέο όπλο, θα μάθει ιστορικά στοιχεία για τον εθνικό διχασμό, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πάρει το άρωμα της εποχής της ελληνικής κοινωνίας οπως για παράδειγμα με τον “κωλοσουρτη”, τους θιάσους, την Ταραντέλλα και τον Ζωολογικό Κήπο στο Φάληρο, την καθημερινή ζωή στον Πειραιά και την Αθήνα. Επιπρόσθετα θα διαβάσει το εγχειριδιο που συνέγραψε ο Δ. Καμπέρος για το μελλοντικό αεροπλάνο, ενα σύγγραμμα άκρως προφητικό.
10. Μέσω του βιβλίου αισθάνεστε ότι ξεπληρώσατε κάτι απέναντι στο πρόγονο σας;
Όπως προείπα ειναι το χρέος μου να αναστήσω τη μνήμη ενός ανθρώπου πραγματικά δυναμικού και αξιόλογου.
11. Αν με κάποιο τρόπο μπορούσατε να είχατε μια επαφή με τον πρόγονό σας, ποια θα ήταν τα πρώτα λόγια σας;
Αυτή πραγματικά είναι μια υπέροχη ερώτηση που δεν την ειχα σκεφτεί μέχρι στιγμής! Θα τον αγκάλιαζα και θα του έδειχνα τη σχολή Ικάρων, το αεροδρόμιο της Λάρισας, το Πολεμικό Μουσείο και τα γυμνάσια “Καμπερος” της Πολεμικής Αεροπορίας που έφεραν το όνομά του. Εγώ δεν έκανα απολύτως τίποτα, εκείνος ήταν και είναι ο αξιέπαινος!
-Σας ευχαριστώ πολύ
-Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ειλικρινή σας διάθεση
Γρηγόρης Δανιήλ, για το The Look.Gr