Η πόλη δεν αφηγείται το παρελθόν της, αλλά το εμπεριέχει όπως ένα χέρι τις γραμμές του, λέει ο συγγραφέας Italo Calvino. Γιατί κάθε πόλη έχει μια ιδιάζουσα σχέση δυναμικής αλληλεπίδρασης με τον χρόνο και το χώρο.
Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος με πάνω από τριαντακονταετή θητεία στο πολιτιστικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, έχει ειδικευτεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού περιβάλλοντος. Το 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο “Το πρόσωπο της Αθήνας”. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών “Κάθε Σάββατο στην Αθήνα” που αριθμεί πάνω από 23000 μέλη ενώ τρία χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, ως προσωπικό του πρότζεκτ, η έκθεση “Η Αθήνα της δεκαετίας του ’60”. Τελευταίος του συγγραφικός καρπός το βιβλίο “Όπου και να ταξιδέψω: Περπατώντας σε 24 πόλεις”, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα κείμενο που “συνοψίζει το ενδιαφέρον και την αγωνία του για το παρόν και το μέλλον των ελληνικών αστικών κέντρων”, όπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο The Book.Gr
- Νέο βιβλίο, νέες εξορμήσεις. Μιλήστε μας για τη νέα σας κυκλοφορία «Όπου και να ταξιδέψω, Περπατώντας σε 24 πόλεις».
Eίναι ένα άνοιγμα στην αγνοημένη αστική ζωή των ελληνικών πόλεων. Δεν μου αρέσει η λέξη «περιφέρεια», τη θεωρώ γραφειοκρατική και παραπλανητική. Το νέο αυτό βιβλίο συνοψίζει το ενδιαφέρον μου αλλά και την αγωνία μου για το παρόν και το μέλλον των ελληνικών αστικών κέντρων από την Πελοπόννησο ως τη Θράκη μέσα από μία εντελώς υποκειμενική ματιά πάνω στο κτιριακό τους απόθεμα και το ιστορικό τους αποτύπωμα. Επιθυμώ να συμβάλω σε ένα νέο βλέμμα πάνω σε πτυχές αστικής ιστορίας παντελώς υποτιμημένες και περιθωριοποιημένες από τον δημόσιο διάλογο. Πιστεύω ότι η ανάταξη της χώρας πρέπει να συμπεριλάβει την ανασυγκρότηση των ελληνικών πόλεων, την αυτοσυνειδησία τους, την αστική περηφάνια τους, το νέο βλέμμα προς το αύριο. Ζούμε με πολλά απαξιωτικά στερεότυπα για πολλές από τις πόλεις μας και αυτό είναι άδικο. Οφείλουμε να εντοπίσουμε τα ιστορικά ίχνη, να οργανώσουμε εκ νέου τις αστικές ταυτότητες και να προτείνουμε κάτι ενδιαφέρον στις γενιές που έρχονται.
- Πόσο μεγάλο είναι το «αστικό απόθεμα ελληνικότητας» των περιοχών που πέρασαν στις σελίδες του βιβλίου σας;
Όσο περιηγείται κανείς τόσο περισσότερο εκτίθεται σε έναν πλούτο αστικού αποθέματος που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί αν δεν είχε τη δυνατότητα του προσωπικού βιώματος. Σε όλες τις περιοχές που κινήθηκα είδα, σε διαβαθμίσεις, υποτιμημένα θραύσματα ή και σύνολα του λαϊκού και αστικού πολιτισμού, σπαράγματα ενός ιδιώματος σε πολλές παραλλαγές και εκφάνσεις, αλλά πάντα με την κοινή αίσθηση εγκατάλειψης και απαξίωσης. Ακόμα και σήμερα, υπάρχει ένα αστικό απόθεμα που αν μπορούσε να αναγνωριστεί ως προστιθέμενη αξία θα άλλαζε όλες τις πόλεις μας προς το καλύτερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ The Book.Gr