Την Κορίνα Λεγάκη την συνάντησα πρώτη φορά από κοντά , το 2015 όταν διατηρούσα στο Ηράκλειο Κρήτης έναν καλλιτεχνικό πολυχώρο .

Εκείνη μας έκανε την τιμή με τον κύριο Γιώργο Ανδρέου και μας χάρισαν δύο μαγικές βραδιές για εμάς και το κοινό του Ηρακλείου . Δεν θα ξεχάσω ποτέ την μυσταγωγική ησυχία που επικρατούσε σε έναν γεμάτο χώρο από κόσμο και το μόνο που ακουγόταν η μαγική φωνή της και το πιάνο του κυρίου Ανδρέου . 

Η συγκίνηση κι η τιμή βαθιά όπως και τώρα που αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση . Την ευχαριστώ θερμά εκείνη και τον Χρήστο Καρυώτη για την ευκαιρία .

  • Καλωσήρθατε στο TheLoook.Gr . Νέος δίσκος που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό με τίτλο “Νέος Κόσμος “. Πολυσυλλεκτικός θα έλεγα με σπουδαίους συντελεστές. Πείτε μας δυο λόγια .
    Ο δίσκος Νέος Κόσμος που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Μικρής Άρκτου φιλοξενεί την (πρώτη φορά με δημιουργικό υλικό και των δύο) συνάντηση – σύμπραξη δύο σημαντικών Ελλήνων συνθετών – του Γιώργου Ανδρέου και του Νίκου Ξυδάκη – σε έναν κοινό κύκλο τραγουδιών, σε στίχους Γιώργου Ανδρέου, Θοδωρή Γκόνη, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου και Διονύση Καψάλη, ερμηνευμένο από εμένα. Τις ενορχηστρώσεις τις υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου. Στην ηχογράφηση συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετέχουν ο Gautier Βελισσάρης και η Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης.
     Πόσο δύσκολο είναι να μελοποιήσεις και να ερμηνεύσεις ένα ποίημα; Αισθάνεστε το
    βάρος των λέξεων;
    Την μελοποίηση πραγματοποιεί ο συνθέτης. Εγώ ερμηνεύω – και είναι μεγάλη η ευθύνη μου αλλά και η χαρά για το γεγονός πως δύο καταξιωμένοι δημιουργοί μου εμπιστεύονται το υλικό τους. Τα δώρα τους είναι οι πολύτιμες αποσκευές μου για το μέλλον της καλλιτεχνικής μου πορείας.

  • Κρήτη, Νάξος, Σουηδία. Νιώθετε πολίτης του κόσμου και πως έχει επηρρεάσει τις μουσικές σας επιλογές;
    Σίγουρα η επαφή με δύο διαφορετικούς (αλλά και συγγενείς σε πολλά) πολιτισμούς – ο τρόπος ζωής, η Παράδοση, η Τέχνη του κάθε λαού έχουν επηρεάσει τις μουσικές επιλογές μου, είτε στη δισκογραφία “επί σκηνής”, στον τρόπο που τραγουδώ αλλά και “διαβάζω” την τέχνη μου. Όντας Ελληνίδα (από τον πατέρα μου) και Σουηδέζα (από την μητέρα μου), συνεχώς ανακαλύπτω μνήμες νεανικές και εμπειρίες που – σε συνδυασμό με την ενήλικη καθημερινότητα της προσωπικής και εργασιακής μου ζωής – δημιουργούν ένα μωσαϊκό για μένα πολύτιμο. Είναι οι δύο ρίζες μου.
  • Πριν λίγο καιρό σας απολαύσαμε στην θεατρική παράσταση “Που πας καλέ μου Λουστράκο” σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Ήταν κάτι διαφορετικό για εσάς, ανεβαίνοντας σε μια θεατρική σκηνή;

Αναφέρεστε σε μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή-συνέντευξη “επί σκηνής”, στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, με αφορμή την παρουσίαση του νέου μου άλμπουμ. Βρήκα την ιδέα πολύ ενδιαφέρουσα, πέρασα υπέροχα με δύο νέους ταλαντούχους ηθοποιούς-παρουσιαστές και νομίζω πως η παράστασή μας άρεσε, πέτυχε. Σε μια “κανονική” θεατρική συνθήκη (έχω συμμετάσχει σε ανάλογες στο παρελθόν), η προσέγγιση των τραγουδιών μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από εκείνη μιας συναυλίας. οι βαθύτερες καταβολές ωστόσο είναι κοινές, αφού μιλάμε για παραστατικές τέχνες. Στο θέατρο σου δίνεται η δυνατότητα να εξελίξεις τον χαρακτήρα του ρόλου σου και το story με μεγαλύτερη άνεση, αφού ο χρόνος είναι πολύ πιο ευρύς, ενώ στο τραγούδι καλείσαι να “πεις” την ιστορία και να “παίξεις” τον ρόλο σε μόλις 3 ως 5 λεπτά. Στο θέατρο συνήθως παίζεις έναν ρόλο – σε μία συναυλία παίζεις 25 με 30 μικρούς "μονολόγους". Στο θέατρο υπακούς στον σκηνοθέτη – σε μία συναυλία στον μαέστρο, στον συνθέτη ή και μόνο στο ένστικτο σου! Και στις δύο περιπτώσεις ο ερμηνευτής/ηθοποιός/performer καλείται να “εκτεθεί”, μεταδίδοντας το υλικό στον ακροατή/θεατή ατόφιο, με υψηλή αισθητική και με την δική του αυθεντική “πινελιά”, με
το δικό του ερμηνευτικό “ηχόχρωμα”.

  • “Τέχνη στην τέχνη για την τέχνη”Μια πρόταση που την άκουσα από εσάς στην παράσταση και μου έκανε εντύπωση. Θέλετε να μας το ερμηνεύσετε;
    Viva el Arte! Ή διαφορικά – όπως είπε ο E. Gombrich – “στην πραγματικότητα Τέχνη δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο Καλλιτέχνες”. Τροφή για σκέψη…Kαι πορεία μιας ολόκληρης ζωής.
  • Έχετε δουλέψει με μεγάλα ονόματα της Ελληνικής δισκογραφίας. Τι κρατάτε για τον εαυτό σας από αυτές τις συνεργασίες;
    Τις στιγμές που μοιραστήκαμε στην σκηνή, την αγωνία, την λαχτάρα και την αδρεναλίνη λίγο πριν βγούμε μπροστά στον κόσμο. Τις “εκτός σκηνής” συναντήσεις, συζητήσεις, εξομολογήσεις, τις στιγμές που βλέπεις μπροστά σου, δίπλα σου, το ταλέντο και την λάμψη του σημαντικού ερμηνευτή. Και “κλέβεις”, διαρκώς. Εμπειρίες ανεκτίμητες.
  •  Συνεργάζεστε πολλά χρόνια με τον Γιώργο Ανδρέου. Νιώθετε “σιγουριά   το να έχετε στο πλευρό σας μόνιμους συνεργάτες;
    Οι λέξεις “μονιμότητα” και “σιγουριά”, στο λεξιλόγιο της Τέχνης…μάλλον δεν υπάρχουν! Κι ευτυχώς. Αλλιώς θα ήταν πολύ προβλέψιμη και τελικά…βαρετή η δουλειά μας. Όμως το να έχεις συνεργάτες-συνομιλητές που να κοιτάζουν προς το ίδιο τοπίο (συμφωνώντας και διαφωνώντας), το βρίσκω συναρπαστικό. Με τον Γιώργο Ανδρέου συνεργαζόμαστε – δισκογραφικά όσο και στην σκηνή – από το 2015. Τολμώ να πω πως είναι ο μέντορας μου. Και τύχη για μένα και δώρο η καλλιτεχνική μας συνάντηση.

  •  Τι θα κάνετε μόλις βγούμε από όλο αυτό το ξαφνικό Lock down; Κάνετε σχέδια για το μετά;
    Η Τέχνη ποτέ δεν σταματά, ούτε “τελειώνει”. Ίσως η πρωτοφανής εμπειρία του παγκόσμιου lock down που ζούμε, να είναι μια ευκαιρία για βαθύτερη ενδοσκόπηση και διεύρυνση της προσωπικής όσο και της καλλιτεχνικής μας πορείας. Λένε πως όταν κάνουμε σχέδια, η ζωή γελά…Ωστόσο ηχογραφήσεις , ιδέες για νέες συνεργασίες και συμπράξεις – όλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν – πώς αλλιώς; Δυστυχώς δεν μπορούν να προγραμματιστούν ακόμα για κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Προτεραιότητα τώρα έχει η σωτηρία της ζωής, η θεραπεία και η υγεία όλων των συνανθρώπων μας, παντού στον κόσμο. Σίγουρα όμως η “επόμενη μέρα” θα μας βρει…ετοιμοπόλεμους!

 

  • Τέλος να σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο σας και την τιμή που μας κάνατε. Το κλείσιμο το αφήνω σε εσάς με μιαν ευχή.
    Ας ευχηθούμε να βγούμε από όλη αυτή την απρόβλεπτη συνθήκη με σωματική και ψυχική υγεία, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες – κι ας επιλέξουμε συνειδητά να ζήσουμε σε έναν “ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ” με τoν καλύτερo εαυτό μας. Μακριά από ευκολίες και επιφανειακές “επιτυχίες”, μακριά από κάθε lifestyle χωρίς νόημα, χωρίς ουσία. Χωρίς ψυχή. Ας κοιταχτούμε στα μάτια κι ας δώσουμε τον λόγο μας πως θα “ξαναγεννηθούμε”. Καλύτεροι…

Ακούστε ολόκληρο τον δίσκο της Κορίνας Λεγάκη εδώhttps://www.youtube.com/watch?v=7277uK0p6fM&list=PLZEhOgEZAI9E450JuPslcbzGMWxiM7TYy