Ο Σταύρος Λάντσιας δίνει ζωντανή διαδικτυακή συναυλία στο ΚΠΙΣΝ, η Όλια Λαζαρίδου διαβάζει Το καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, η Έλλη Παγκάλου μας ξεναγεί διαδικτυακά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και πολλές ακόμα διαδικτυακές εκδηλώσεις και δράσεις.

 

 

Από την εβδομάδα αυτή το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), μέσα από το #snfccAtHome προσφέρει ένα πλήρες διαδικτυακό πρόγραμμα ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και άθλησης γεμάτο νέες σειρές και πρωτοβουλίες.

 

Highlights

  • Σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου στις 18:30 η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Έφη Λάγιου-Λιγνού θα δώσει μια διάλεξη για το πώς μιλάμε στα παιδιά για την πανδημία.
  • Την Τρίτη 28 Απριλίου, ξεκινάει η ανάγνωση από την Όλια Λαζαρίδου του εμβληματικού παιδικού μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας με πρωτότυπα ζωγραφικά έργα του Αλέκου Λεβίδη.
  • Την Πρωτομαγιά, η αρχιτέκτονας τοπίου και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Παγκάλου, εγκαινιάζει μία σειρά διαδικτυακών ξεναγήσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Το Σάββατο 2 Μαΐου συνεχίζεται η νέα πρωτοβουλία του ΚΠΙΣΝ για διαδικτυακές ζωντανές συναυλίες χωρίς κοινό με τον κορυφαίο πιανίστα και διακεκριμένο συνθέτη Σταύρο Λάντσια.

 

 

Και, φυσικά, όλη την εβδομάδα στις 09:00, αθλούμαστε με τα διαδικτυακά προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» και δημιουργούμε κατασκευές με υλικά που έχουμε στο σπίτι με το νέο επεισόδιο του viral εργαστηρίου της κυρίας Ζωγραφιάς Βλεφαρίδου.

 

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Live μουσική

Το Σάββατο 2 Μαΐου στις 21.00 οι ζωντανές συναυλίες από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ συνεχίζονται με τον κορυφαίο πιανίστα και διακεκριμένο συνθέτη Σταύρο Λάντσια. Πολυδιάστατος καλλιτέχνης με ισχυρή μουσική παιδεία, ξεκίνησε σπουδές κλασικού πιάνου στη Λευκωσία και ενορχήστρωσης στο Berklee College of Music στη Βοστώνη για να στραφεί, στη συνέχεια, και στον χώρο της σύγχρονης jazz. Σπούδασε jazz πιάνο και αυτοσχεδιασμό με τον διεθνούς φήμης καθηγητή και “guru” της jazz Charlie Banakos και διακρίθηκε με τα βραβεία “Count Basie Jazz Masters award for pianists 1989” και “Quincy Jones Jazz Masters award for arrangers 1990”. Συνθέσεις του Σταύρου Λάντσια έχουν παρουσιαστεί με το συγκρότημα Human Touch που διατηρεί πάνω από 20 χρόνια με τους Γιώτη Kιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και David Lynch (σαξόφωνο). Οι Human Touch είχαν εμφανιστεί στο ΚΠΙΣΝ τον Νοέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Jazz Chronicles, ενώ ο Σταύρος Λάντσιας είχε, επίσης, εμφανιστεί με το Petros Klampanis Group στο πλαίσιο της ίδιας σειράς συναυλιών το Δεκέμβριο του 2016.

 

To καπλάνι της βιτρίνας

Από την Τρίτη 28 Απριλίου στις 18.00, η Όλια Λαζαρίδου, μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του θεάτρου λόγου, διαβάζει το εμβληματικό παιδικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη. Την ανάγνωση θα συνοδεύσουν υπέροχα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα που δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης, καθώς και πρωτότυπη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου.  Η σειρά θα μεταδίδεται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00, ξεκινώντας την Τρίτη 28 Απριλίου, στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org.

 

Πρωτομαγιά

  • Η αρχιτέκτονας τοπίου και υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Παγκάλου, εγκαινιάζει τη σειρά διαδικτυακών ξεναγήσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Με αφορμή την Πρωτομαγιά δύο εργαστήρια μας ταξιδεύουν στις μυρωδιές και τα χρώματα του Πάρκου. Στη σκιά του Μάη, ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι με αφορμή τα φυτά του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και Ο κήπος τον Μάιο, ένα εργαστήρι κηπουρικής στον Λαχανόκηπο του ΚΠΙΣΝ.Την Παρασκευή 1 Μαΐου στις 13.00 θα είναι διαθέσιμη η ηχογραφημένη συναυλία – αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη που πραγματοποιήθηκε στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος τον Ιούλιο του 2019, στο πλαίσιο της σειράς Parklife.

 

#snfccAtHome_Kids

  • Οι περιπέτειες της κυρίας Βλεφαρίδου συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο facebook. Αυτήν τη φορά, η κυρία Ζωγραφιά Βλεφαρίδου είδε ένα περίεργο όνειρο κι από τότε που ξύπνησε τρία μικρά πουλάκια της κάνουν παρέα στο παράθυρό της! Αποφάσισε, λοιπόν, να μας δείξει πως θα κατασκευάσουμε μικρά χάρτινα γλυπτά και να τους δώσουμε τη μορφή πουλιού. Θα ανακαλύψουμε, ακόμα, πώς να φτιάξουμε μόνοι μας μια δυνατή κόλλα που κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας!
  • Την Τετάρτη 29 Απριλίου στο εργαστήριο Χρώματα και συναισθήματα στις συνθέσεις του Πικάσο, εμπνευσμένο από την έκθεση Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος που φιλοξενήθηκε στο ΚΠΙΣΝ, δημιουργούμε το δικό μας αυτοσχέδιο κυβιστικό πορτραίτο!
  • Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μας ταξιδεύει! Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, βρίσκουμε σπόρους στο σπίτι μας για να φυτεύσουμε στο γλαστράκι που φτιάξαμε την προηγούμενη εβδομάδα!
  • Ανακαλύπτουμε Ολυμπιακά Αθλήματα, στο πρώτο βίντεο με ασκήσεις της σειράς, σχεδιασμένο από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος».

 

 

Άθληση

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία τα live αθλητικά διαδικτυακά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ, Yoga, Pilates και Tai Chi,  που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος». Τα προγράμματα μεταδίδονται Τρίτη-Σάββατο στις 09:00 στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

 

Διάλεξη

  • Παράλληλα, το ΚΠΙΣΝ, ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της περιόδου που διανύουμε, φιλοξενεί τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 18.30, μέσω ζωντανής αναμετάδοσης από τον Πύργο Βιβλίων, την Έφη Λάγιου-Λιγνού, διακεκριμένη διδάσκουσα ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, που θα μιλήσει για το πώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει τα μικρά παιδιά και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να τα βοηθήσουν. 

Παρακολουθήστε τη διάλεξη ζωντανά στο snfcc.org/lecture καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 18.30.

Όσοι παρακολουθήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσω του snfcc.org/questions. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

 

 

Λογοτεχνία

  • Την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 19.00 συνεχίζεται η διαδικτυακή ηχητική σειρά του ΚΠΙΣΝ Αναγνώσεις με αποσπάσματα από την Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής (Κεφάλαια Α’-ΣΤ’) του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.
    Ο Ακύλλας Καραζήσης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ο οποίος έχει επανειλημμένα καταπιαστεί με το Πεντζικικό έργο, διαβάζει αποσπάσματα από την Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής του μεγάλου μας λογοτέχνη.

 

Ηχογραφημένες συναυλίες

  • Την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 20.00 θα είναι διαθέσιμη η ηχογραφημένη συναυλία του διεθνώς καταξιωμένου συνθέτη Κυριάκου Σφέτσα και της Greek Fusion Orchestra (GFO) που παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της σειράς Cosmos, τον Οκτώβριο του 2018.
  • Τα Jazz Chronicles δίνουν ραντεβού την Τρίτη 28 Απριλίου στις 20.00 για την ηχογραφημένη συναυλία της Μαρίας Μανουσάκη. Τον Ιανουάριο του 2019 η συνθέτης και βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη με το κουαρτέτο της παρουσίασε στο ΚΠΙΣΝ επιλογές από το σύνολο της δουλειάς της, με έμφαση στο άλμπουμ της Hidden Trails.

 

 

Θεατρικό Αναλόγιο

  • Την Κυριακή 3 Μαΐου στις 19.00 στις Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζεται η ηχογραφημένη σκηνική ανάγνωση του αριστουργήματος της Βιρτζίνια Γουλφ, Τα Κύματα με τη Λυδία Φωτοπούλου και τον Χρήστο Λούλη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Καραντζά

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

 

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

 

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ πρόσφατα το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών, όπως ο Θόλος στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.