Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις που έχει στον οργανισμό η υπερκατανάλωση πίτσας. Τα ευρήματά τους ήταν εντελώς αντίθετα από εκείνα που περίμεναν.

 

 

 

Έχετε νιώσει ποτέ τύψεις επειδή φάγατε πολλά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες φαγητά; Αν ναι, μπορείτε να ησυχάσετε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αν είστε υγιείς, ο οργανισμός σας θα βγει αλώβητος ακόμα κι αν το παρακάνετε τρώγοντας π.χ. πίτσα. Αρκεί αυτό να μην συμβαίνει συχνά.

Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της κατανάλωσης πίτσας, σε ομάδα 14 υγιών ανδρών, μέσης ηλικίας 28 ετών. Οι ερευνητές δεν τους ζήτησαν απλώς να φάνε πίτσα, αλλά να μην σταματήσουν εάν δεν ένιωθαν πως θα… σκάσουν από το πολύ φαγητό. Πριν και μετά το φαγητό τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος, για να καταγράψουν τις αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου), λιπιδίων, ινσουλίνης κ.λπ.

Όπως διαπίστωσαν, ακόμα και όταν οι άνδρες είχαν καταναλώσει διπλάσια ποσότητα πίτσας απ’ ό,τι φυσιολογικά θα έτρωγαν, οι αναλύσεις τους παρέμεναν καλές.

 

 

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τεράστια ικανότητα υπερφαγίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr James Betts, καθηγητής Μεταβολικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ. «Έχει επίσης τεράστια ικανότητα διαχείρισης των συνεπειών που επιφέρει η υπερφαγία».

 

 

Δύο πίτσες ο καθένας

Ο Dr Betts δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι ο οργανισμός των νεαρών κατόρθωσε να ρυθμίσει το σάκχαρο και τα λιπίδια μετά από τόσο πολύ φαγητό.

Πόση ακριβώς πίτσα έφαγαν οι εθελοντές; Ο καθένας τους κατανάλωνε σχεδόν μία μεγάλη πίτσα μόνος του όταν έτρωγε φυσιολογικά. Όταν όμως κλήθηκαν να φάνε έως τελικής πτώσεως, έφτασαν σχεδόν τις 2 πίτσες έκαστος!

«Όταν τους ζητήσαμε να φάνε περισσότερο, νομίζαμε ότι θα έτρωγαν κάνα-δυο κομμάτια παραπάνω», είπε ο Dr Betts. «Μας προκάλεσε τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι διπλασίασαν την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωσαν».

Στην πραγματικότητα, οι νεαροί έφτασαν στο σημείο να προσλαμβάνουν κατά μέσον όρο 3.100 θερμίδες από τις πίτσες που έφαγαν.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην διατροφική επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

 

 

Άλλα περίμεναν, άλλα βρήκαν

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την μελέτη για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της υπερφαγίας. Διάλεξαν την πίτσα επειδή είναι νόστιμη και περιέχει πολλά λιπαρά, υδατάνθρακες και αλάτι. Έτσι, όχι μόνο είναι δελεαστική, αλλά και απαιτητική για τον οργανισμό.

Τυπικά, το σάκχαρο και τα λιπίδια αίματος αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Ένα μικρό γεύμα προκαλεί λιγότερες αλλαγές απ’ ό,τι ένα μεγάλο, εξήγησε ο Dr Betts.

Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε πως μετά την υπερφαγία, το επίπεδο σακχάρου των νεαρών δεν ήταν υψηλότερο απ’ ό,τι μετά την μικρότερη ποσότητα. Τα λιπίδια αίματος ήταν λίγο υψηλότερα, αλλά η κατανάλωση λίπους από το φαγητό ήταν διπλάσια.

Εκείνα που είχαν αλλάξει ήταν τα επίπεδα των ορμονών. Η ινσουλίνη, που ρυθμίζει το σάκχαρο, ήταν κατά 50% υψηλότερη με την υπερφαγία απ’ ό,τι με την κανονική κατανάλωση πίτσας. Και οι ορμόνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού στην πείνα, ήταν ιδιαίτερα αυξημένες.

Φυσικά, όλ’ αυτά ισχύουν όταν κάποιος το παρακάνει μια στο τόσο με το φαγητό. Αν τρώει καθημερινά τέτοιες ποσότητες, προφανώς και ο οργανισμός του θα απορρυθμιστεί.

 

 

Νέοι και αδύνατοι

Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι τα ευρήματα αυτά αφορούν νεαρούς, υγιείς και με φυσιολογικό σωματικό βάρος εθελοντές. Δεν γνωρίζουν τι θα βρουν όταν επαναλάβουν τη μελέτη τους με υπέρβαρα άτομα ή με πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, μπορεί η μελέτη να υποδηλώνει ότι η… κραιπάλη επιτρέπεται που και που στη ζωή, αλλά αυτό εξαρτάται από τον γενικότερο τρόπο ζωής.

 

«Αν κάποιος τρέφεται πολύ υγιεινά και γυμνάζεται συστηματικά, πιθανώς θα μπορεί να το ρίχνει έξω λίγο πιο συχνά», εκτίμησε ο Dr. Betts. «Αλλά και αυτό πρέπει να το μελετήσουμε».

 

 

 

 

Πηγή