Το «Kaspar Machine», το μεγαλύτερο event της Αθήνας, σε σύλληψη – σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, που συνδυάζει το θέατρο του δρόμου, το χοροθέατρο, την performance και την τεχνολογία και αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, επιστρέφει για δύο μοναδικές παραστάσεις την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 στον Πολυχώρο Λιπασμάτων (Σιλό) στη Δραπετσώνα. Η διάθεση των θέσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του viva.gr.

Η Καλλιτεχνική εταιρεία Labillusions, έχοντας μία μακρά πορεία στα θεατρικά δρώμενα και αποτελώντας τη μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει υλοποιήσει δύο ευρωπαϊκά προγράμματα ως leader και ένα ως partner, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει ένα requiem για τον εγκλεισμό, μία εικαστική προσομοίωση με καμβά τα κείμενα του Αυστριακού Νομπελίστα συγγραφέα Πέτερ Χάντκε.

Πρόκειται για μία σύνθεση τεχνών που στην ουσία δημιουργεί ένα θέαμα παρέμβασης στο δημόσιο χώρο, μία εικαστική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας που προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις συνδιαλλαγής των τεχνών: μουσική, θέατρο δρόμου, video art, νέες τεχνολογίες.

Φέρνει στη σκηνή τις αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες για να μοιραστούν την απογοήτευσή τους με την κοινωνία, να δημιουργήσουν ελπίδα και να προβάλουν το «συμμετοχικό θέατρο» μέσα από πραγματικές ιστορίες κοινωνικού αποκλεισμού.

Το θέαμα εντάσσεται στο project «Kaspar Machine», μία διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Ρουμανίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe Culture, την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

To project αυτό υλοποιείται από την Καλλιτεχνική Εταιρία Labillusions (Ελλάδα) ως leader και coordinator του προγράμματος, τους θεατρικούς οργανισμούς Teatro dei Venti (Ιταλία), Teatr Biuro Podrozy (Πολωνία), Fusion of Arts (Ρουμανία), το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών Prisma (Ελλάδα) και την Helix Action Theatre (Ελλάδα) ως partners.

To «Kaspar Machine» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, της SAE Institute, της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή Τράγκα και της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού.

Το θέαμα παρουσιάζεται για δύο παραστάσεις στην Αθήνα (Λιπάσματα, 9 & 10 Ιουλίου 2021) και στη συνέχεια στις πόλεις Μόντενα της Ιταλίας και Πόζναν της Πολωνίας.

 

Σύνοψη του έργου

 

Καλωσορίσατε!

Εδώ δε θα ακούσετε τίποτα που να μην έχετε ακούσει, δε θα δείτε τίποτα που να μην έχετε ξαναδεί.

Η περιέργειά σας δεν θα ικανοποιηθεί.

Δε θα δείτε θεατρικό έργο.

Θα δείτε ένα θέαμα χωρίς εικόνες.

Η επιθυμία σας για θέατρο δε θα εκπληρωθεί.

 

Σε ένα δυστοπικό χώρο που θυμίζει εργοστάσιο παράγονται μαζικά ανθρώπινοι κλώνοι, οι Κάσπαρ με σκοπό την καταναγκαστική εργασία. Έγκλειστοι από τη στιγμή της δημιουργίας τους ως το τέλος του κύκλου ζωής τους και στερημένοι από κάθε έννοια ατομικότητας, οι Κάσπαρ εξαναγκάζονται σε σκληρή εργασία, πασχίζοντας καθημερινά ανάμεσα σε επιβλητικές σιδερένιες εγκαταστάσεις υπό το αδυσώπητο μοτίβο βιομηχανικών ήχων και το άγρυπνο βλέμμα των φρουρών.

Ανίκανοι κι αδύναμοι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, εκτελούν εντολές, δίχως καμία προσωπική βούληση. Ο κόσμος τους παρακολουθεί από απόσταση μέσα από συρματοπλέγματα.

Οι Κάσπαρ χρειάζονται τη σωτηρία, αλλά δε βρίσκουν τις σωστές λέξεις για να την εκφράσουν. Ανέλπιστα αναζητούν επίμονα τη φράση που θα τους απελευθερώσει.

Μονάχα όταν ενωθούν θα καταφέρουν να ανακαλύψουν την πολυπόθητη λέξη, που θα γίνει το όπλο τους απέναντι σε κάθε «έννοια» που εξαλείφει την ανθρωπιά. «Βοήθεια». Οι Κάσπαρ εξεγείρονται. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης;

 

Σκηνοθετικό σημείωμα


Το θέαμα Kaspar Machine είναι ένα εικαστικό δρώμενο, μία site specific εγκατάσταση που επιχειρεί να συνδυάσει το θέατρο του δρόμου, το χοροθέατρο την performance και την τεχνολογία.

Την αφετηρία του θεάματος αποτελούν ορισμένα κείμενα του Aυστριακού συγγραφέα της πρωτοπορίας Πέτερ Χαντκε: ένα μικρό απόσπασμα από το «Βρίζοντας το Κοινό» ψηφίδες από τον θεατρικό μονόλογο «Κάσπαρ» και αυτούσιο το κείμενο «Κραυγές Βοήθειας».

Τα κείμενα αυτά ως κείμενα αγόρευσης όπως τα ονομάζει ο συγγραφέας τους, ορίζουν τη σχέση του ηθοποιού με το κοινό ως μετωπική, κάτι που προσιδιάζει στο λαϊκό δρώμενο και στο θέατρο του δρόμου.

Το θέαμα με πυρήνα το ζήτημα του εγκλεισμού, όσον αφορά στο περιεχόμενο, εν πρώτοις στοχεύει στο να ορίσει αυτή την διαφορετική σχέση της σκηνής με το ακροατήριο, τοποθετώντας το κοινό εντός του χώρου των γεγονότων αφενός και αφετέρου επιχειρεί να μεταφέρει τα γεγονότα εκτός συμβατικού θεατρικού χώρου, στο δημόσιο χώρο, ωστόσο σε έναν χώρο σε εκκρεμότητα ανάμεσα σε ένα παρελθόν που αναμένει την έκβαση ενός απροσδιόριστου μέλλοντος.

Το θέαμα στο μεταίχμιο αυτό του χρονικού εκκρεμούς, προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή σε ένα ανησυχητικό παρόν, μεταθέτοντας τα γεγονότα από τον θεατρικό χώρο, στο χώρο της πόλης, επιχειρώντας να καταστήσει το αδρανές ακροατήριο σε συμμέτοχους πολίτες, καθιστώντας τους το επίκεντρο του θεάματος και πυρήνα της παράστασης.

«Δεν υπάρχει άλλος κόσμος εκτός από τον δικό σας. Δεν είστε πια οι επισκέπτες που παρεισέφρησαν. Είστε εσείς το θέμα. Εσείς είστε το επίκεντρο. Ο πυρήνας των λόγων μας».

 

Νίκος Χατζηπαπάς

 

 

Ταυτότητα της παράστασης

«Kaspar Machine»

Eίδος: Θέαμα Δημόσιου Χώρου

Κατάλληλο άνω των 15 ετών

Διάρκεια: 70 λεπτά

 

Συντελεστές:

Κείμενα: Πέτερ Χάντκε*

Σκηνοθεσία | Εικαστική σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς

Έρευνα: Φούλη Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μυλωνάς – Prisma

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασιλική Γώγου

Χορογραφία | Επιμέλεια κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη

Επιμέλεια κίνησης των street performers: Stefano Tè –Teatro Dei Venti

Σχεδιασμός σκηνικών: Paweł Szkotak, Marta Strzalko – Teatr Biuro Podrozy

Σχεδιασμός κοστουμιών: Flavia Rosana Căpraru, Roxana Alexandru – FOA

Κατασκευή μασκών: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Rajeev Armando MorabitoSons of Pythagoras

Video-3D Animation: Nίκος Ραδαίος

Τεχνική υποστήριξη: Greek Productions SMPC

Βοηθός σκηνοθέτη/παραγωγής: Λίνος Αρσένης

 

Επικοινωνία- Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου

Οργάνωση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χατζηπαπάς

Παραγωγή: Labillusions

 

Παίζουν:

Οι ηθοποιοί: Κάλλια Θεοδοσιάδη, Χρόνης Στρίκος

Οι performers: Francesco Bocchi, Αγγελική Δεληγιάννη, Marzia D’Angeli, Bianca Diaconu, Giulia Sarah Gibbon, Marceli Majczak, Μιχάλης Μιχαήλος, Nemanja Miric, Magdalena Tyran, Karolina Wensierska

Συμμετέχουν: 20 σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή- Τράγκα και της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού20 βοηθητικοί ηθοποιοί και 6 σπουδαστές της SAE Institute (τεχνική υποστήριξη)

Συμμετέχει η σοπράνο Ελεάννα Κωνσταντά

Πιάνο: Αλέξανδρος Φαρής

 

**H άδεια αναβίβασης της παράστασης με τα αποσπάσματα των έργων «Βρίζοντας το κοινό», «Κραυγές βοήθειας» και «Κάσπαρ» του Πέτερ Χάντκε έχει δοθεί από την Suhrkamp Verlag, Berlin.Kaspar, copyright: Frankfurt, Suhrkamp Verlag, 1967

 

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 στις 21:00

Ώρα προσέλευσης 20:00

 

Προμηθευτείτε τις θέσεις σας ΔΩΡΕΑΝ μέσω του viva.gr!

https://www.viva.gr/tickets/theater/drapetsona-lipasmata/kaspar-machine/

 

 

Πολυχώρος Λιπασμάτων (Σιλό), Δραπετσώνα: [shorturl.at/empAU]shorturl.at/empAU

ΠρόσβασηΣταθμός Η.Σ.Α.Π. Στάση Πειραιά & Τρόλεϊ 20

 

«Kaspar Machine»

Μία συνεργασία των οργανισμών:

Labillusions, Teatro dei Venti, Teatr Biuro Podrozy, Fusion of Arts, Prisma, Helix Action Theatre

Με την υποστήριξη: Creative Europe Culture

Συνδιοργάνωση: Labillusions και Περιφέρεια Αττικής

 

H παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Με την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Associated Partners: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, SAE Institute, Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή Τράγκα, Επαγγελματική Σχολή Χορού Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού.

 

Βρείτε μας στα social media:

Site | Facebook | Instagram | Twitter | YouTube

 

Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, ο Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας (σιλό) μπορεί να δεχθεί max. 750 άτομα και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων μέσω του viva.gr.