Πριν από 82 χρόνια Ελληνες στρατιώτες έσπευσαν να παρουσιαστούν στις μονάδες τους. 28 Οκτωβρίου 1940. Μητέρες, σύζυγοι ηρώων, λεοντόκαρδες αγωνίστριες στο πλευρό των τραυματιών του ’40.
Τρεις χιλιάδες νοσηλεύτριες και εθελόντριες αδελφές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσέφεραν τις υγειονομικές υπηρεσίες τους στους ηρωικούς τραυματίες στα νοσοκομεία πόλεων, στα ορεινά χειρουργεία και τα πλωτά νοσοκομεία. Πενήντα φωτογραφίες από το αρχείο του Ερυθρού Σταυρού αφηγούνται το έπος του 1940 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Η έκθεση έχει τίτλο «Το έπος του ’40» και διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Τμήμα Δράμας, στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και των 145 ετών από την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού.
Η έκθεση αποτίνει φόρο τιμής στη δράση του ΕΕΣ, που από τις 10 Ιουνίου 1877 προσφέρει ανακούφιση στον ανθρώπινο πόνο σε περιόδους κρίσεων, πολέμων, αλλά και ειρήνης. «Πρόκειται για μια έκθεση που σημαίνει για όλους ανάταση ψυχής», υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Βασιλική Πουλιούδη, και επισημαίνει πως «ο Νομός Δράμας έχει μια μεγάλη, πλούσια και ένδοξη ελληνική ιστορία, που όμως στο διηνεκές κατακτήθηκε από γειτονικούς και μη λαούς όπως Γερμανούς, Βούλγαρους και Οθωμανούς. Κατόπιν των παραπάνω το αφιέρωμα των ημερών στο ΕΕΣ συνάδει στην ενημέρωση των πολιτών μας για το Επος του ’40 και τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τις γενναίες εθελόντριες ερυθροσταυρίτισσες ώστε να ξαναζήσουμε τις στιγμές του και να τιμήσουμε τους αθάνατους ήρωές μας, περνώντας μηνύματα εθνικής ενότητας της πατρίδας μας».
Πενήντα στιγμιότυπα από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο από κάθε γωνιά της χώρας μας από το αρχείο του ΕΕΣ αφηγούνται την πορεία προς το Μέτωπο, την έναρξη του Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση. «Ο Ερυθρός Σταυρός ήταν η πρώτη οργανωμένη νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών. Στο Μέτωπο ήταν 3.000 αδελφές νοσοκόμες, νοσηλεύτριες και εθελόντριες. Τότε ήταν μόνο γυναίκες στο Σώμα και είχε επικρατήσει ο όρος “αδελφή νοσοκόμα”. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ο τομέας της Υγείας εξελίχθηκε και εξελίσσεται συνεχώς και πλέον υπάρχουν οι όροι “νοσηλεύτρια” και “νοσηλευτής”», σημειώνει η δραστήρια νοσηλεύτρια-εκπαιδεύτρια του ΕΕΣ στη Δράμα, Ελισσάβετ Κοντονάσιου, και αναφέρεται στις «1.000 ηρωίδες του ΕΕΣ που θυσιάστηκαν για την πατρίδα κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο».
Ντοκουμέντα και αφανείς ήρωες
Ανάμεσα στο φωτογραφικό αρχείο συναντάμε ένα ντοκουμέντο με ένα από τα πιο στυγερά γεγονότα της εποχής… Ηταν 12 Απριλίου του ’40 όταν οι Γερμανοί τορπίλισαν το πλωτό νοσοκομείο Αττική το οποίο έπλεε με τα διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού μεταφέροντας τραυματίες από το Οχυρό Ρούπελ, αδελφές νοσοκόμες και γιατρούς. Κατευθυνόταν από την Καβάλα στον Πειραιά. Λίγα βήματα πιο κάτω συναντάμε στιγμιότυπα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα, το Αργυρόκαστρο, αλλά και από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Γερμανούς. Την έκθεση εμπλουτίζουν επίσημες στολές εθελόντριας νοσηλεύτριας από το 1940. Ασπρόμαυρα ντοκουμέντα από τη διανομή ανθρωπιστικού υλικού από τον ΕΕΣ σε παραμεθόριο περιοχή της κατοχικής Ελλάδας μας μεταφέρουν στην εποχή εκείνη φωτίζοντας πρόσωπα-αφανείς ήρωες του ’40 που πολέμησαν για την απελευθέρωση της χώρας.
Info «To Επος του ’40 μέσα από εικόνες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού». Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Διεύθυνση: Κώστα Βάρναλη 6, Δράμα, Τ.Κ. 661 00. Πληροφορίες: τηλ. 2521 031365. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι καθημερινά 08:00-20:00 μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου. |
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος