Η Χριστίνα Κουλουμπή σε μια συναρπαστική συνέντευξη στο The Look!

 

 

 

 

 

 

 

Γεννημένη στην Αθήνα, η Χριστίνα Κουλουμπή φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα. Έχει σπουδάσει χορό, πιάνο και τραγούδι. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής στην Πειραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και σεμινάρια αρχαίου δράματος με τον Ανατόλι Βασίλιεφ και την Ελένη Σκότη.

Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη, με πολλά σχήματα του ελεύθερου θεάτρου αλλά και με καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες, ενώ έχει συμμετάσχει σε  σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης που σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος έχει συνεργαστεί με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Κέρκυρας και Ρούμελης, τον «Θίασο 81», τον Θίασο «Ράμπα», την «Παιδική Αυλαία» του Γιάννη Καλατζόπουλου, τις «Αθηναϊκές Μαριονέτες», τη Γενική Θεαμάτων Α.Ε., το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη κ.α. Είναι σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε όλα τα έργα της Κάρμεν Ρουγγέρη, σε παραγωγές του ελεύθερου θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ Αθηνών.

Έχει εικονογραφήσει βιβλία για τις εκδόσεις Λιβάνη, Κέδρος, Πατάκη, Ψύχαλος, Διάπλαση και Ψυχογιός, καθώς και αρκετές από τις αφίσες της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και της Παιδικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της έπαιξε η εικαστικός Ρένα Ανούση-Ηλία, καθηγήτριά της στα καλλιτεχνικά.

Το 2014 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε να σκηνοθετεί παραστάσεις για παιδιά και έκτοτε κάθε χρόνο δεν σταματά να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. 

Σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε σε μια αποκλειστική συνέντευξη την Χριστίνα Κουλουμπή!

 

 

 

  • Έχετε δηλώσει πως η σκηνοθεσία, με την σκηνογραφία και την ενδυματολογία υπηρετούν τον ίδιο «αφέντη». Αυτή η αλληλοσυμπλήρωση πέρα από την κούραση που σίγουρα θα έχει, σε τι άλλο οδηγεί;

Η διττή αυτή ευθύνη οδηγεί σε μια δημιουργική ελευθερία και,σε μια αδιάκοπη αναζήτηση καινούργιων δρόμων! Προσωπικά, αντιστέκομαι στην στείρα επανάληψη προηγούμενων πετυχημένων παραστάσεων μας. Τιμούμε την ιστορία της «Παιδικής Σκηνής Κάρμεν Ρουγγέρη» χωρίς όμως να σταματούμε την ανανέωση της δημιουργικής μας ματιάς. Την αρχική κατεύθυνση  δίνει ξεκάθαρα το κείμενο-που η έμπειρη Κάρμεν Ρουγγέρη γράφει με περισσό σεβασμό και απίστευτο χιούμορ! Μετά την σκυτάλη παίρνω εγώ ως εικαστικός δημιουργός οπου προτείνω την ταυτότητα της παράστασης μας και το χρωματικό -γλυπτικό σύμπαν που θα αναπνέυσει, αυτή. Κάθε παράσταση κι ένα καινούργιο ταξίδι!!! Έπειτα, βρίσκουμε το κοινό δημιουργικό όραμα στην σκηνοθεσία και .. το παραμύθι ξεκινά!..

  • «Το Μαγικό Κλειδί» της Κάρμεν Ρουγγέρη ταξιδεύει… Σ΄ αυτό το ταξίδι με τι κυρίως εξοπλιστήκατε;

Το εφόδιο που μας γεμίζει σιγουριά είναι η «χαρά και η εργασία» όπως μου αρέσει να λέω! «Το Μαγικό κλειδί» που ταξιδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας μας, δεν υπολείπεται σε τίποτα της παράστασης που παρουσιάσαμε τον χειμώνα στην Αθήνα με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία! Φορτώνουμε το τεράστιο φορτηγό με το σύνολο των σκηνικών, των κοστουμιών , των αντικειμένων, τα φώτα, τον ήχο, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα της δουλειάς μας. Οι τεχνικοί , στον αγώνα! Οι ηθοποιοί της θεατρικής μας συντροφιάς, άρτια προετοιμασμένοι και γεμάτοι όρεξη βάζουν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτό το λογοτεχνικό παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα που η Κάρμεν μας το μετέτρεψε σε ένα θεατρικό έργο γεμάτο περιπέτεια, γεμάτο μηνύματα «θησαυρούς»!

  • Τα παιδιά που θα έρθουν στην παράσταση τι ακριβώς θα συναντήσουν;

Είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι αφού ανταμώνουμε με παιδιά όλων των ηλικιών, που έρχονται να παρακολουθήσουν θέατρο! Το θέατρο προσφέρει ψυχαγωγία , διασκέδαση στην υψηλότερη μορφή της, δίνει τροφή για σκέψη και καλλιεργεί την καλαισθησία! Πολλοί γονείς νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν μαζί μας και μοιράζονται την συγκίνηση τους για τις συζητήσεις που άνθισαν στην οικογένεια μετά το τέλος της παράστασης! Όταν συμβαίνει αυτό ,νιώθω οτι η αποστολή της τέχνης μας έχει εκπληρωθεί! Ένας καθρέπτης της ζωής μας το θέατρο όπου όλα γίνονται κατανοητά αλλά και γοητευτικά, οι στιγμές συμπυκνωμένες, μας εμπλουτίζουν φωτίζοντας τα συναισθήματα μας!

  • Παρατηρώ την αγάπη σας στους μύθους και την ιστορία-λαογραφία αυτής της χώρας μέσα από τις παραστάσεις σας. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη δίχως τέλος αγάπη.

Η λατρεία  της «Παιδικής σκηνής Κάρμεν Ρουγγέρη» για την Μυθολογία και την Ιστορία της πατρίδας μας αποδεικνύεται σίγουρα από τις παραστάσεις μας, που έχουν αφετηρία στο μακρινό παρελθόν! Είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό και η αλήθεια είναι οτι η επιθυμία της Κάρμεν – εμπνεύστρια αυτού του πολύτιμου εγχειρήματος – να είναι οι παραστάσεις ένα ζωντανό μάθημα για μικρούς και μεγάλους έφτασε να γοητεύει μικρούς και μεγάλους θεατές, δεκαετίες πριν… Ο απόλυτος σεβασμός στην αρχέγονη κληρονομιά μας και η ταυτόχρονη φρεσκάδα της προσέγγισης μας τονίζουν την διαχρονικότητα της Ελληνικής Μυθολογίας! Είμαστε τυχεροί σαν λαός που διαθέτουμε αυτόν τον πλούτο και οφείλουμε όλοι να διαφυλλάτουμε τον δικό μας θησαυρό! Μέσα από το θέατρο, μαθαίνουμε και η γνώση μας δίνει δύναμη!

  • Η επιτυχία που σημείωσε η παράσταση τον χειμώνα σας αγχώνει καθόλου; Τι προσδοκάτε από το κοινό της επαρχίας;

Η επιτυχία μας δίνει κουράγιο, αντοχή και ενθουσιασμό! Είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία με το κοινό των παραστάσεων μας, και η προσδοκία της συνάντησης με τις οικογένειες στα αγαπημένα μέρη της Ελλάδας μας, είναι ευτυχία! Υπάρχει ένα άτυπο «ραντεβού» κάθε χρόνο και η αίσθηση οτι συμβαίνει μέσα στο φωτεινό καλοκαίρι αναζωογονεί όλους μας!

  • Οι σπουδές σας περιέχουν και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Τι κρατάτε από αυτή την περίοδο; Τι θα θέλατε να ξεχάσετε;

Κρατάω τον ενθουσιασμό και την περηφάνια της επίτευξης των στόχων μου! Δεν θα ξεχάσω το κύμα χαράς που με σήκωσε στα ουράνια όταν συνειδητοποίησα οτι πέτυχα με την πρώτη και στις δύο σχολές που ποθούσα να περάσω! Στην Ανώτατη σχολή καλών τεχνών με κατεύθυνση την ζωγραφική, και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής τέχνης του Εθνικού θεάτρου! Ευγνωμονώ την πρώτη μου «δασκάλα» των καλλιτεχνικών απο τα εφηβικά μου χρόνια την Ρένα Ανούση – Ηλία που με στήριξε ηθικά  και με εμψύχωνε καθημερινά στο σχολείο μου, την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης! Από τα χρόνια τα φοιτητικά κρατώ φυλαχτό όλα όσα προσπαθούσαν να μας μεταλαμπαδεύσουν οι καθηγητές μας! Ο Δημήτρης Κοντός, ο Απόστολος Βέττας, ο Ιάκωβος Ψαρράς, η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Ντίνος Δημόπουλος, η Μαρία Χορς, η Χρυσούλα Τζαρδή, ο Κώστας Καστανάς, ο Νίκος Παπακωσταντίνου, η Έλεν Τσουκαλά, η Μπούλη Κυριακάκη, ο Χριστόφορος Μπουμπούκης, ο Γιάγκος Ανδρεάδης, η Ρένα Γεωργιάδου. Δεν θυμάμαι τίποτα άσχημο, ακόμα κι όταν δεν συμφωνούσα με αυτά που μας έλεγαν, κοιτούσα να φωτίσω το θετικό μέσα μου, είχα εισπράξει αρκετά ερεθίσματα από μικρή οπότε η ταυτότητα μου ήταν αρκετά έντονη από την πρώτη στιγμή!

  • Στα 15 χρόνια ενασχόλησης με το παιδικό θέατρο, ποια συμπεράσματα βγάζετε όσον αφορά το παιδικό θέατρο στη χώρα μας, αλλά και το κοινό του;

Έχω το δώρο να διανύω ενδιαφέρουσα διαδρομή εδώ και χρόνια στο πλάι της μητέρας μου που έχει αφοσιωθεί στο θέατρο για παιδιά! Από την στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού θεάτρου, και μετά στην Παιδική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκήνης η Κάρμεν Ρουγγέρη, γεμάτη επαναστατική πρωτοπόρα διάθεση, έθεσε τις βάσεις για το οικοδόμημα που απολαμβάνουν χιλιάδες παιδιά, σήμερα! Από τότε μέχρι σήμερα, ο πυρήνας των συνεργατών είμαστε ίδιοι, ο Ανδρέας Κουλουμπής (ο χρυσόφωνος πατέρας μου), ο Πέτρος Γάλιας (ο δεύτερος «αδερφός μου»), η Ελένη Ζιώγα (αγαπημένη), ο Αντώνης Δελαπόρτας (συνεργάτης πολυεργαλείο)!

Πιστεύω στο κοινό όραμα που διέπεται από απέραντο σεβασμό και αγάπη για τα παιδιά, που είναι μικροί σε ηλικία άνθρωποι, δεν είναι «παιδάκια» και αξίζουν αυτή την σοβαρή  αντιμετώπιση. Το καλό θέατρο είναι ένα, δεν χωρίζεται σε κατηγορίες. Το θέατρο για παιδιά,είναι θέατρο για όλη την οικογένεια και μας δίνει την ευκαιρία να ενωθούμε, να συζητήσουμε, να εξελιχθούμε, να αποκτήσουμε κοινές αναμνήσεις και γνώση, μαζί! Η νοοτροπία οτι έχει χαμηλότερη ποιότητα το θέαμα που αφορά το παιδί, είναι παλιομοδίτικη. Αντίθετα, σαν δημιουργός, αισθάνομαι οτι όταν απευθύνομαι στους θεατές μας έχω αντιστρόφως μεγαλύτερη ευθύνη από την ηλικία της ζωής τους. Προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε ακριβώς επειδή βάζουμε το λιθαράκι μας για την διαμόρφωση της προσωπικότητας τους. Ο,τι σπείρει το παιδί στην μικρή του ηλικία ,θα θερίσει αργότερα! Θα περίμενα αυτή την ελπιδοφόρα φιλοσοφία να την υιοθετήσουν οι υπεύθυνοι που έχουν εξουσία και να στηρίζουν περισσότερο τους καλλιτέχνες που ασχολούμαστε σοβαρά με το θέαμα για τα παιδιά! Αυτό είναι ο Πολιτισμός, θεμέλιος λίθος για την Παιδεία και την μάθηση.

  • Τι είναι αυτό λοιπόν που σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατής» και τι ως «ηθοποιός»;

Με συναρπάζει το θέατρο επειδή γκρεμίζει τους φόβους μου! Είναι γενναία η ένωση με τους συναδέρφους μου επι σκηνής – ως ηθοποιός η και με τους συνεργάτες μου – ως συντελέστρια.. Σαν θεατής; Απαιτεί θάρρος η απόφαση να μπεις στην μαγεία της δημιουργίας άλλων καλλιτεχνών  παρακολουθώντας το δικό τους όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ελλοχεύει η απογοήτευση, αλλά όταν πετυχαίνει η θετική αλληλεπίδραση και η αληθινή επικοινωνία, συμβαίνει το θαύμα!Πόσες φορές δεν έχω νιώσει αληθινή ευτυχία όταν φεύγω από μια παράσταση και – από όποια πλευρά κι αν το εξετάσεις -νικητής είναι το Θέατρο!!!!Μέθεξις!

  • Όλα αυτά τα χρόνια ήρθατε ποτέ σε ρήξη με τα καλλιτεχνικά σας όνειρα για χάρη της πραγματικότητας;

Και βέβαια,είμαι τυχερός άνθρωπος αλλά σίγουρα συνέβη και ο συμβιβασμός σε ελάχιστες περιπτώσεις..Βέβαια,είχα μια σπάνια πολυτέλεια.Οι ιδιότητες μου που εναλλάσσονται με βοήθησαν έτσι ώστε να βρίσκω πάντα τρόπους έκφρασης και να μην κυνηγώ δουλειές που θα με άφηναν μαραζωμένη και στερημένη.

  • Πριν ανανεώσουμε το ραντεβού μας για μια εκτεταμένη συζήτηση, θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι με τους αναγνώστες μας;

Ναι, μια Αφρικάνικη παροιμία που μου έκανε εντύπωση και μ’ αρέσει το «μοίρασμα». «Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θες να πας μακριά, προχώρα με άλλους, μαζί»! Αγαπώ τα ταξίδια..!