Η
Sealed Earth Gallery

παρουσιάζει 
 
Θεοδώρα Χωραφά

Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος – Προσωπικές Ανασκαφές “
“No Birth, No Death – Personal Excavations “
 
Ατομική Έκθεση Σύγχρονης Κεραμικής
 
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης –
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

28 Σεπτεμβρίου – 26 Οκτωβρίου 2024

Εγκαίνια: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
στις 18:00

Η έκθεση “Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος – Προσωπικές Ανασκαφές”, της Θεοδώρας Χωραφά προσκαλεί το κοινό να ασχοληθεί με τους στοχασμούς της καλλιτέχνιδας για την τρέχουσα στιγμή στην ιστορία μας – μιας εποχής που οι γνωστές δομές του πολιτισμού φαίνεται να αποσυντίθενται, αλλά μια νέα, απροσδιόριστη ουσία αρχίζει να αναδύεται.

Καταξιωμένη κεραμίστρια με σπουδές στην Ελβετία και ευρεία εκπαίδευση στην τέχνη της κεραμικής ανά τον κόσμο, η Θεοδώρα Χωραφά ζει και εργάζεται στην Αίγινα. Η δουλειά της αντλεί έμπνευση από την τοπική πραγματικότητα του χώρου της, αλλά αγγίζει και την παγκόσμια ιστορία του πηλού.

Η έκθεση “Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος” αναδεικνύει το καλλιτεχνικό της εύρος: πώς, μέσα σε δεκαετίες, ορισμένα υπόγεια ρεύματα διαπερνούν και διακλαδώνονται στη δουλειά της. Η έκθεση αποπνέει ωριμότητα σε υφές, κείμενα και οσμές που συντίθενται σε ένα συνεχές: αποκαλύπτεται μόνον όταν μια καλλιτέχνης ειλικρινά συμπλέει με την τέχνη της και αναγνωρίζει τις συνάφειες ανάμεσα σε φαινομενικά ασύνδετα εγχειρήματα.

Ο τίτλος, από τα σημαντικότερα αξιώματα του Βουδισμού, αναφέρεται στη διασυνδεδεμένη υλικότητα των πάντων – ανάπτυξη, ωριμότητα, θάνατος, επανένταξη στη γη. Είναι ένας τρόπος κατανόησης του ίδιου του κόσμου, που δεν τοποθετεί το ανθρώπινο στο κέντρο του σύμπαντος, αλλά την ύλη και τον αέναο κύκλο του οποίου αποτελούμε μέρος. Η ιδέα αυτή εκφράζεται μέσα από σειρά έργων και εγκαταστάσεων, που μέσα στα χρόνια θάφτηκαν και ξεθάφτηκαν κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Τα πάντα, από τις επιβλητικές κολόνες ως τα χαρτάκια με σημειώσεις από το εργαστήριό της, στέκονται δίπλα δίπλα, αποτελώντας μέρος της ίδιας «προσωπικής ανασκαφής», όπως λέει. Και ίσως εμείς, μπορούμε να δούμε μαζί της αυτή τη βιωματική δουλειά με φρέσκια ματιά: να προχωρήσουμε σε μια νέα κατανόηση και εκτίμηση της καταβύθισης της Χωραφά στον εαυτό της και στο έργο της, που θίγει τα φλέγοντα ερωτήματα της εποχής μας – πώς να έχουμε μια «ορθή σχέση» με τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, επισκεφθείτε το www.sealedearth.art ή επικοινωνήστε μαζί μας στο gallery@sealedearth.art

Σχετικά με τη Sealed Earth Gallery: Η Sealed Earth Gallery είναι ένας χώρος αφιερωμένος στην προβολή της σύγχρονης κεραμικής. Εστιάζοντας στη δημιουργία διαλόγων και στη διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων της κεραμικής, το εκθεσιακό της πρόγραμμα ταλαντεύεται κυρίως μεταξύ εικαστικών που χρησιμοποιούν την κεραμική ως μέσο έκφρασης και κεραμιστών που εξερευνούν τις σύγχρονες μορφές τέχνης.

Αυτό το καλοκαίρι το εκθεσιακό μας πρόγραμμα παρουσιάζεται στο SANTORINI ART FACTORY (SAF), Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Σχετικά με το SANTORINI ART FACTORY: Το SAF είναι η καλλιτεχνική πτυχή του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας, «Δ. Νομικός». Δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να γίνει ένας από τους πυλώνες πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο νησί της Σαντορίνης και στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου. Ο προσανατολισμός του είναι πανομοιότυπος με αυτόν του Βιομηχανικού Μουσείου και βασίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες: Ιστορία & Παράδοση, Πολιτισμός και Εκπαίδευση.

Πληροφορίες
Sealed Earth Gallery @ Santorini Arts Factory
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»
Βλυχάδα, 84700 Σαντορίνη
www.tomatomuseum.gr 

Ώρες γκαλερί: Τρίτη – Κυριακή 10:00 – 18:00
Τηλ: +30 2286085141