Η «Γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» επανέρχεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Τι συμβαίνει, όταν η δημιουργικότητα συναντά την όρεξη για έκφραση και το ταλέντο; Τι προκύπτει, όταν αυτά τα στοιχεία και ακόμη περισσότερα συνδέονται με τον πολιτισμό; Μια «Γέφυρα μουσικής» υψώνεται στη Συγγρού και ενώνει ένα πανεπιστήμιο με ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συνεργάζονται για ακόμη μία φορά, με σκοπό να προσφέρουν μερικές βραδιές μοναδικών μελωδιών. Καινούργιοι συνθέτες, διαφορετικοί συνδυασμοί οργάνων και πρώτες εκτελέσεις έργων περιμένουν το κοινό στις 23 και 31 Ιανουαρίου καθώς και στις 6 Φεβρουαρίου.
Το πρώτο λιθαράκι
Η «Γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2016. Εκείνη έμελλε να γίνει η αρχή μιας συνεργασίας που έχει να προσφέρει σημαντικά στοιχεία πολιτισμού μέχρι σήμερα. Η σύγχρονη μουσική φέρνει κοντά φορείς και ακροατές, ενώ συνεχίζει να εκπλήττει με τις δυνατότητές της. Την ίδια στιγμή, η σύμπραξη αυτή δίνει την ευκαιρία σε σπουδαστές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου να βιώσουν την εμπειρία της διοργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης.
Στον πρώτο κύκλο της συνεργασίας παρουσιάστηκαν έργα του 20ου και 21ου αιώνα μαζί με έργα μεγάλων συνθετών της χώρας μας. Έδωσαν την σκυτάλη την επόμενη χρονιά σε ανερχόμενους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν έργα που συνδέονται μέσα από ένα κοινό μουσικό περιβάλλον ή έργα που γεφύρωσαν τους αιώνες που τους χωρίζουν. Εκείνη τη χρονιά, δόθηκε φόρος τιμής στο έργο του συνθέτη Ουγγρικής καταγωγής, György Kurtág, με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του. Πέρσι, η «Γέφυρα μουσικής» συνέδεσε τα ιδιότυπα μουσικά σχήματα με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Κοντραμπάσο, βιολιά, σαξόφωνα ανάμεσα σε άλλα «γέμισαν» νότες τον κόσμο της Αθήνας.
«Γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, Vol. 4»
Μιας και ο πήχης είναι ήδη πολύ υψηλά, πολλοί θα αναρωτιούνται τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει αυτή η συνεργασία. Φέτος, λοιπόν, θα διεξαχθούν τρεις συναυλίες, με αρκετές εκπλήξεις.
Στις 23 Ιανουαρίου η Αίθουσα Τελετών του Παντείου θα υποδεχθεί τον κόσμο με μία ανάθεση της Στέγης στον Βάσο Νικολάου για όμποε και ηλεκτρονικά. Θα ακουστούν επιπλέον έργα των Luciano Berio, Mario Lavista, Elliot Carter και Heinz Holliger, ερμηνευμένα από τον Σπύρο Κοντό (Όμποε) και τη Γωγώ Ξαγαρά (Άρπα). Στο πλευρό των καλλιτεχνών θα σταθούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι θα συνοδεύσουν με τους ήχους κρυστάλλινων ποτηριών.
Η δεύτερη συναυλία θα λάβει χώρα στις 31 Ιανουαρίου, οπότε και θα παρουσιαστούν σε δυο μέρη τα έργα της Φωτεινής Σαλμουκά και της Σοφίας Αβραμίδου, μαζί με σπουδαία έργα της εποχής. Η βραδιά θα πλημμυρίσει με τους ήχους ακουστικής, δεκάχορδης και ηλεκτρικής κιθάρας, ενώ συμμετέχουν ο Μαρίνος Τρανουδάκης στα κρουστά και ο βαρύτονος Αρκάδιος Ρακόπουλος.
Η αυλαία θα πέσει με μια εναλλακτική παρουσίαση, όπου το λόγο θα έχει μια ομάδα αυτοσχεδιασμού και πειραματικής μουσικής, 6daEXIt. Ο Οδυσσέας Γκάλλιος, ο Γιάννης Δημητρούδης, η Λίνα Κουκούλη και ο Φώτης Λαζίδης, η Iωάννα Βαλσαμάρα, ο Αλέξης Πορφυριάδης, η Χρυσή Παρπαρά, καθώς και η Δήμητρα Παύλου, Αθηνά Σωτήρογλου και Γιώργος Χωλόπουλος, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μεγάλα έργα των δύο τελευταίων αιώνων από έξι χώρες σε πρώτη, πανελλήνια εκτέλεση. Επιπλέον, σε πρώτη εκτέλεση θα ακουστούν έργα γραμμένα από την ίδια την ομάδα. Οι φοιτητές του Παντείου θα βρίσκονται στο πλευρό τους, έτοιμοι να δείξουν το αποτέλεσμα της μεταξύ τους συνεργασίας.
Πληροφορίες
Οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30 και έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να προμηθευθείτε τα δελτία εισόδου, οι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν μία ώρα νωρίτερα από καθεμία εκδήλωση.