Το κάλεσμα της γιορτής δεν θέλει κόπο αλλά τον τρόπο του. Ανοίξτε το σπίτι και τις καρδιές σας, θυμηθείτε ποιους αγαπάτε πραγματικά, βάλτε δυνατά τη μουσική και ακολουθήστε τον οδηγό διαβίωσης που θα οργανώσει οικονομικά και γρήγορα τα πιο λουκούλλεια τσιμπούσια των γιορτών.
Από την Ελένη Ψυχούλη
Το ρεβεγιόν της Παραμονής
Το ρεβεγιόν από μόνο του γεννά μεγάλες προσδοκίες, καθώς όλοι περιμένουν κάτι πιο επίσημο, άρα είναι μεγαλύτερο το άγχος για τη νοικοκυρά. Ωστόσο, ένα γιορτινό μενού χρειάζεται μια σούπα, μια σαλάτα, μια πίτα, ένα κρέας και το συνοδευτικό του, ένα μεζεδάκι για την αρχή και το γλυκό στο τέλος.
Για να κερδίσετε τις εντυπώσεις σερβίρετε σε τεράστιες πιατέλες, που δημιουργούν την αίσθηση της αφθονίας και της γιορτής. Το πάρτι-ρεφενέ είναι το ιδανικό αλλά και το πιο πρακτικό. Βάζεις το σπίτι, καταστρώνεις ένα μενού και μοιράζεις υποχρεώσεις στους φίλους που θα συμμετέχουν: την πίτα σε όποιον ανοίγει φύλλο, τα ποτά σε όποιον δεν σκαμπάζει από μαγείρεμα, το ψητό σε όποιον μένει πιο κοντά, το γλυκό σε όποιον μένει μακριά. Εσύ κρατάς την -εύκολη- σαλάτα, που γίνεται την τελευταία στιγμή.
Το κάλεσμα της δεύτερης μέρας
Πιο χαλαρό από το ρεβεγιόν, το κάλεσμα της δεύτερης μέρας χωράει μόνο τους πολύ δικούς σου ανθρώπους, κάτι που σημαίνει πως κι εσύ, ο οικοδεσπότης, θα το ευχαριστηθείς περισσότερο. Αυτή η μέρα ενδείκνυται για να μαγειρέψεις με τα απομεινάρια του ρεβεγιόν, μεταμορφώνοντας ό,τι έμεινε στο ψυγείο σε φρέσκες, λαχταριστές σπεσιαλιτέ.
Το απογευματινό κάλεσμα
Οι γιορτές διαρκούν δύο σχεδόν εβδομάδες. Το απογευματινό κάλεσμα για χαρτιά, καφέ, τσάι ή επιτραπέζια μπορεί να καταλήξει στο πιο αυθόρμητο δείπνο ή πάρτι με τον λιγότερο κόπο: ένας μπουφές που θα χωρέσει όλα τα γλυκά που μας έφεραν ή φτιάξαμε τις γιορτές, ένα κέικ με χωρισμένη τη ζύμη στα δύο για να βγει 2 σε 1, γλυκό και αλμυρό, τσιπς και σνακ, και μια μακαρονάδα για όταν περάσει η ώρα.
Τα μικρά μυστικά
* Το μάτι κερδίζει πρώτο τις εντυπώσεις, γι’ αυτό παίξτε με το ντεκόρ, βάλτε διαφορετικά πιάτα και ποτήρια στο τραπέζι, στολίστε με φρούτα, πρασινάδες που θα κόψετε από τους δρόμους και τα δέντρα της πόλης – τα κλαδιά νεραντζιάς κοστίζουν φθηνότερα από τα γκι και τα λουλούδια. Μπολάκια με καραμέλες και ζελεδάκια παντού, που δίνουν γιορτινό χρώμα και κοστίζουν λιγότερο από τα σοκολατάκια και τα μαρόν γλασέ.
* Οργανώστε μια αυστηρή λίστα με τα ψώνια και ψωνίστε στη λαϊκή όλα τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τα αβγά και το χύμα κρασί. Απόλυτη φρεσκάδα που επιβιώνει 15 μέρες στο ψυγείο και τιμές που πέφτουν κατακόρυφα στις 2 το μεσημέρι.
* Για το κρέας και τα πουλερικά προτιμήστε την κεντρική αγορά που έχει προσφορές λόγω των ημερών ή τη σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας ή γενικότερα απόκεντρες αγορές ή μεγάλα καταστήματα που μπορούν να πουλήσουν φθηνότερα.
* Προτιμήστε τα δεύτερα κομμάτια του κρέατος αλλά και τα όσπρια που είναι και της μόδας: συκωτάκια πουλιών για πατέ, μακαρονάδες και μαγειρευτά, κοιλίτσες και ποδαράκια για πηχτή, μοσχοκεφαλή για το φούρνο ή χοιροκεφαλή για πηχτή, ουρά μοσχαρίσια για κοκκινιστό, λουκάνικα, χοιρινό κιμά που κάνει τους καλύτερους λαχανοντολμάδες, πανσέτα ολόκληρη ή μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο για το φούρνο. Τα όσπρια, πάλι, δίνουν γεύση και κάνουν πιο χορταστική μια σαλάτα αλλά και σε συνδυασμό με τα λαχανικά κάνουν πρωτότυπους πουρέδες που συνδυάζονται με το κρέας.
* Τα ουίσκι, οι σαμπάνιες, τα μαλτ και γενικά τα ακριβά αλκοόλ δεν είναι πια της μόδας. Όλες οι καλές οινικές “οικογένειες” κυκλοφορούν και σε ασκό, και η χύμα ρακή που θα ψωνίσεις από κάποιο κρητικό μπακάλικο ανοίγει το τραπέζι και φροντίζει να ανάψει το κέφι ως το τέλος της νύχτας.