Ο γνωστός και αγαπημένος (σε όλους) σεφ Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει την πιο νόστιμη και γρήγορη για γαρίδες σαγανάκι που θα σας κάνουν να…γλύφετε τα δάχτυλά σας!
Υλικά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκ. σκόρδο
- 2 μεσαίες τομάτες
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για πασπάλισμα
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 πρέζες μπούκοβο
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 20 ml ούζο
- ½ ματσάκι βασιλικό
- φρέσκια ρίγανη
- 200 γρ. φέτα (100+100)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Κόβουμε την πιπεριά στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια και τα λευκά κομμάτια και στη συνέχεια την ψιλοκόβουμε.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Σε ένα μπολ, τρίβουμε τις τομάτες, χρησιμοποιώντας τις χοντρές λεπίδες του τρίφτη. Παίρνουμε μόνο τη σάρκα από τις ντομάτες, αφήνοντας τη φλούδα στην άκρη.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε το εντεράκι τους και τα κελύφη τους κρατώντας όμως το κεφάλι και την ουρά πάνω τους για ομορφιά.
- Πασπαλίζουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αλατοπιπερώνουμε πριν τις μαγειρέψουμε γιατί έτσι θα τις κρατήσουμε ζουμερές και δεν θα τις αφυδατώσουμε.
- Μόλις κάψει το τηγάνι, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και σοτάρουμε συνολικά για 1 λεπτό γυρνώντας τες ωστόσο για να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Μόλις είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, βάζουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο και τους αστεροειδής γλυκάνισους.
- Αν το τηγάνι μας είναι στεγνό προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και σοτάρουμε.
- Προσθέτουμε το ούζο και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε μέσα τις ντομάτες και φέρνουμε σε βρασμό.
- Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και βάζουμε τον μισό στο ταψί μας.
- Ρίχνουμε λίγη φρέσκια ρίγανη και σπάμε από πάνω 100 γρ. φέτα.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες όμορφα πάνω από τη σάλτσα μας για να χωρέσουν όλες. Τις πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να μπορέσουν να μαγειρευτούν με τη σάλτσα.
- Σπάμε τα υπόλοιπα 100 γρ. φέτα από πάνω, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό, λίγη ρίγανη και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμες αφαιρούμε από τον φούρνο.
- Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης