Μια υπεροχή συνταγή αλλά κυρίως εύκολη και πεντανόστιμη

 

 

Υλικά

1 κιλό μεγάλα καλαμάρια

Για την γέμιση:

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο

250 γρ. πλιγούρι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουτ. γλυκού πολτός σκόρδου

1 ματσάκι άνηθο,

1 ματσάκι μυρώνια,

1 ματσάκι καυκαλήθρες 

ελαιόλαδο

αλάτι,

πιπέρι

Για την σάλτσα:

2 καρότα τριμμένα

2 κολοκυθάκια τριμμένα

2 κρεμμύδια τριμμένα

500 γρ. τριμμένη ντομάτα

1 κουτ. σούπας κύμινο και 1 κουτ. σούπας κόλιαντρο

 

 

Εκτέλεση

Καθαρίστε και πλύνετε τα καλαμαράκια και ψιλοκόψτε τα πλοκάμια. Ετοιμάστε την γέμιση: Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τον πολτό σκόρδου και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια.

Ρίξτε το πλιγούρι, ανακατέψτε, αφήστε λίγα λεπτά και μετά ρίξτε το σπανάκι και 250 ml νερό. Αφήστε τα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε τον άνηθο, τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και ανακατέψτε.

Γεμίστε τα καλαμάρια και κλείστε τα με μία οδοντογλυφίδα. Βάλτε τα με την σειρά σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Ρίξτε γύρω από τα καλαμάρια τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια. Ανακατέψτε σε ένα μπολ την τριμμένη ντομάτα με το κύμινο και τον κόλιαντρο, αλατοπιπερώστε και ρίξτε την επάνω από τα καλαμάρια και τα λαχανικά. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και βάλτε το φαγητό στον φούρνο. Αφήστε το στους 180ο C για 50 λεπτά.

Καλη σας επιτυχία!