Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ , κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαροκοστής, προτείνει μια ξεχωριστή, νηστήσιμη συνταγή από το βιβλίο «Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά», της Μαριάννας Γλάρου που μόλις κυκλοφόρησε σε Γ΄επαυξημένη έκδοση!

 

Αλάδωτα σουτζουκάκια με σάλτσα ταχίνι

 

Υλικά για τα σουτζουκάκια:

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φακές
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρεβίθια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν-πάουντερ
  • 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο

 

Υλικά για τη σάλτσα ταχινιού:

  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι ολικής αλέσεως
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόγια σως
  • 1-2 κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • Αλάτι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένα καρύδια

 

Για το σερβίρισμα:

  • Πίτες κυπριακές (προαιρετικά)
  • Μαρούλι ψιλοκομμένο
  • Ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 1 λεμόνι
  • Κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

 Εκτέλεση

 

  1. Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τις φακές με τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό να φουσκώσουν.

 

  1. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ να γίνουν ένα σφικτό μείγμα. Το μείγμα το περνάμε αρκετές φορές από το μπλέντερ, για να μην μείνουν πολλά κομματάκια από τα όσπρια. Δεν συμπληρώνουμε με νερό, γιατί το μείγμα θα γίνει αραιό και θα διαλυθούν στο τηγάνισμα. Αν θέλουμε ρίχνουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το σκόρδο έτσι ώστε τα υγρά τους να μας βοηθήσουν να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

 

  1. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν-πάουντερ, αλάτι και τα ζυμώνουμε καλά.

 

  1. Αν δούμε πως είναι αραιό το μείγμα και δεν στέκει στα δάκτυλά μας όταν πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τότε προσθέτουμε αλεύρι όσο σηκώσει.

 

  1. Αφήνουμε το μείγμα μισή ώρα στο ψυγείο, να δέσουν τα υλικά και οι γεύσεις.

 

  1. Μετά από μισή ώρα, πλάθουμε σε σουτζουκάκια και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

 

  1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχινιού: Αδειάζουμε στο μούλτι τα υλικά για τη σάλτσα και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και τη διορθώνουμε ανάλογα με το πόσο ξινή ή αλμυρή θέλουμε τη γεύση. Αν θέλουμε να είναι πιο πηχτή η υφή της προσθέτουμε περισσότερα καρύδια, αν την θέλουμε πιο αραιή προσθέτουμε περισσότερο νερό.

 

8. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια μέσα σε πίτες που τις έχουμε ψήσει στο γκριλ για μερικά λεπτά, ψιλοκομμένο μαρούλι, τις φέτες ντομάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα ταχινιού και έξτρα χυμό λεμονιού.

 

Πηγή