Όσες φορές και να θυμηθώ το εαυτό μου σε πιο μικρή ηλικία πάντα τέτοιες μέρες περίμενα με ανυπομονησία να έρθει η στιγμή που θα έστελνε η Αδελφή μου εκείνο τον νόστιμο ταραμά.Ο μπαμπάς έφευγε από το πρωί να πάει να προλάβει τον φούρνο να πάρει τις πρώτες ποιο λαχταριστές λαγάνες. Η μαμά ετοίμαζε τα υπόλοιπα φαγητά .
Γι αυτό και εγώ σε συνεργασία με το The Look.Gr σας έχω ετοιμάσει την ποιο Εύκολη, Εύγευστη, Αφράτη Λαγάνα. Και έναν Ταραμά που όχι μονο θα σας βγαλει απότην ταλαιπωρία,αλλα θα θέλεις να φτιάξεις κι άλλο…
Παραδοσιακή Λαγάνα και αφράτος ταραμάς ..
Υλικά (για 2 μέτριες λαγάνες)
- 740γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 20 γρ. νωπή μαγιά
- 450 γρ. χλιαρό νερό
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα δάχτυλά μας και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ή ελάχιστο νερό.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε 2 μέτριες λαγάνες, πάχους περίπου 2 εκ., πιέζοντας με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να πάρουν το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχουν τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
Λαδώνουμε τις λαγάνες, σκορπίζουμε το σουσάμι και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς τες απαλά, αν έχουν ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς τις αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφράτος ταραμάς
Υλικά
- 150γρ. ταραμά (λευκό κατά προτίμηση)
- 300 ml ηλιέλαιο- 300 ml ελαιόλαδο
- χυμό από 2 μετρια λεμόνια
- 10 ml κρύο νερό
- 1 μέτριο κρεμμύδι.
Διαδικασία.
Βάζετε τον ταραμά με το κρεμμύδι στο μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να λιώσει ο ταραμάς. Προσθέτετε το λεμόνι και το χτυπάτε να ενσωματωθεί. Προσθέτετε το λάδι λίγο λίγο καθώς χτυπάτε το μείγμα συνεχώς μέχρι να πήξει καλά. Όταν πήξει ρίχνεται το νερό και σταματάτε το χτύπημα .Είναι έτοιμη .
Καλή απόλαυση.
Εύχομαι μια καλή Σαρακοστή!