Όταν μιλάμε για γλυκό ταψιού η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό είναι το γαλακτομπούρεκο! Αυτο το υπέροχο γλυκό με την πλούσια και αφράτη του κρέμα…
Η καλύτερη συνταγή και όλα τα μυστικά για ένα θεϊκό γαλακτομπούρεκο με αφράτη κρέμα και τραγανό φύλλο! Φτιάξτε τη και δεν θα μπορεί να αντισταθεί κανείς!
Υλικα για 7-8 Μερίδες
Για τη κρέμα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
1 λίτρο γάλα
120 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
100 γραμμάρια βούτυρο
1 βανίλια
ξύσμα ενός λεμονιού
200 γραμμάρια βούτυρο για το φύλλο
Για τη ζύμη
1 πακέτο φύλλο κρούστας εμπορίου
Για το σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια νερό
1 Λεμονι χυμό και ξύσμα .
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για τη κρέμα
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το ξύσμα λεμονιού μόλις αρχίσει και βράζει το μείγμα τότε ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τη βανίλια και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξει.
Αφού δούμε ότι πήζει το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ζαχαρη και το βούτυρο , ανακατεύουμε καλα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα.
Για την συναρμολόγηση φύλλου – κρέμας
βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί της μισές πρώτες στρώσεις φύλλου, αλείφοντας ανάμεσα με βούτυρο.
Ρίχνουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με άλλες μισές στρώσεις φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε καλά.
Χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°c αερα για 45-50′ λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Για το σιρόπι
Βράζουμε σε μια κατσαρολα το νερό και το χυμό λεμόνι ,μόλις πάρει βραση Ρίχνουμε την ζαχαρη , το αφήνουμε για 5 λεπτά στη φωτιά και μετά το ρίχνουμε πάνω από το γαλακτομπούρεκο
Αφήνουμε μέχρι να πιει το σιρόπι του. ( περιπου 30 λεπτα)
- Ο λόγος που βαζουμε τιν ζάχαρη στο τέλος κανει την διαφορά. Η ζαχαρη είναι στιν κατηγορία ( ακόρεστα λιπαρά)
- Το γαλακτομπούρεκο είναι σημαντικό να ξεκουραστεί μετα το ψήσιμο του για περιπου 40’ λεπτα πριν πέσει το σιρόπι και αλλα 30’ Αφού πέσει το σιρόπι.
- Το σιρόπι να πέσει καυτό.
Καλή σας απόλαυση!!!