Την παραχώρηση τιμής ένεκεν, τάφου στο Α΄ Νεκροταφείο στην οικογένεια του Κώστα Βουτσά σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό αποφάσισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Την Παρασκευή 28/2, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών θα γίνει η κηδεία του λαοφιλούς ηθοποιού Κώστα Βουτσά, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, βυθίζονται στην θλίψη το πανελλήνιο.
Την παραχώρηση τιμής ένεκεν, τάφου στο Α΄ Νεκροταφείο στην οικογένεια του Κώστα Βουτσά σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό αποφάσισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Σύμφωνα με ανάρτηση – ανακοίνωση της κόρης του, Θεοδώρας Βουτσά, στο Facebook, η σορός του εκλιπόντος θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών την Πέμπτη 27/2, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 19.30 το απόγευμα .
ΜπαμπάςΜητρόπολη Αθηνών Πέμπτη 27/2/2020 Λαϊκό προσκύνημα 9πμ με 7:30μμΠαρασκευή 28/2/20209πμ για την…
Gepostet von Theodora Voutsa am Mittwoch, 26. Februar 2020
Επιθυμία της οικογένειας του Κώστα Βουτσά, όπως έκανε γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει δωρεά εις μνήμην Κώστα Βουτσά ας προτιμήσει τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, γιατί ο Κώστας αγαπούσε τη ζωή ή τη Μέριμνα-Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το Θάνατο, γιατί αγαπούσε τα παιδιά».
Το βιογραφικό του αγαπημένου ηθοποιού
Ο Κώστας Βουτσάς (Σαββόπουλος ήταν το οικογενειακό του όνομα) γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1931 στην Αθήνα, σε προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, που σήμερα ανήκουν στο έδαφος της Τουρκίας. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια του. Ο πατέρας του εργάστηκε ως εργάτης οδοποιΐας κι ο μικρός Κώστας επινόησε διάφορες δουλειές του ποδαριού για επιβίωση. Στα χρόνια της Κατοχής μοίραζε προκηρύξεις στους κινηματογράφους μαζί με άλλα «Αετόπουλα» της ΕΠΟΝ.
Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε με διάφορες μορφές αθλητισμού, όπως στίβο, κωπηλασία, βόλεϊ και μπάσκετ. Η πρώτη του θεατρική εμπειρία, όπως έχει πει, ήταν στα σχολικά του χρόνια όταν ο προπονητής του τον είχε στείλει για προπόνηση στη Μηχανιώνα κι έλαβε μέρος στην παράσταση της καστασκήνωσης. Έκανε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιδί που υποδύονταν τον μεθυσμένο κι όταν ο υπεύθυνος του θεατρικού τον προκάλεσε αν μπορεί να το κάνει καλύτερα βρέθηκε τελικά με τον ρόλο.
Σε ηλικία 18 ετών σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, συμμετείχε σε επιθεωρήσεις στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης κι αφού περιπλανήθηκε με τα μπουλούκια δύο χρόνια σε χωριά και κωμοπόλεις της Μακεδονίας « η Καλή Καλό (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της θεατρίνας Καλλιόπης Δαμβέργη) τον κατέβασε Αθήνα» έχει πει ο ίδιος. Έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία τελικά του έδωσαν στην τρίτη προσπάθεια αφού η επιτροπή τον είχε απορρίψει δύο φορές, επειδή δεν «έκανε για ηθοποιός» όπως του είχαν πει.
Η πρώτη ταινία που συμμετείχε, ως κομπάρσος, ήταν στην κωμωδία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» (1953, του Γιώργου Λαζαρίδη).Ακολούθησε η συμμετοχή του στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η κυρά μας η μαμή» (1958) με την οποία μπήκε πρώτη φορά στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, «Για την αγάπη της βοσκοπούλας» του Φρίξου Ηλιάδη (1959), η «Αλίκη στο Ναυτικό» (1960, Αλέκος Σακελλάριος), «Κατήφορος» (1961, Γιάννης Δαλιανίδης), «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1962, Αλέκος Σακελλάριος ) κ.ά.
Στη μικρή οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στο σίριαλ «Βαριετέ» της τότε ΥΕΝΕΔ για να ακολουθήσουν πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», «Για μια θέση στον ήλιο», «Γιούγκερμαν», «Δέκα Μικροί Μήτσοι»,«Επτά θανάσιμες πεθερές», «Η πολυκατοικία» κ.ά.
Η Ελλάδα υποκλίνεται στον Κώστα Βουτσά -Τα συγκινητικά «αντίο» στον μεγάλο ηθοποιό
Τα συλλυπητήριά του και τη θλίψη του για την απώλεια του Κώστα Βουτσά εξέφρασε ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας.
Ο Κώστας Βουτσάς, ο αιώνιος έφηβος του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 88 ετών και έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου «Αττικόν». Ο Κώστας Βουτσάς μέχρι και την τελευταία στιγμή βρισκόταν στο σανίδι, παίζοντας στην παιδική παράσταση του θεάτρου Μπρόντγουεϊ, «Σταχτοπούτα». Αλλωστε, αυτό είναι που θα θυμούνται όλοι από τον σπουδαίο ηθοποιό, έναν άνθρωπο που λάτρευε τη δουλειά του και τους ανθρώπους.
Ο θάνατος του Κώστα Βουτσά, εκτός από την οικογένειά του και τον καλλιτεχνικό κόσμο, συγκλόνισε φίλους και πολιτικούς, οι οποίοι τον αποχαιρέτησαν με ανακοινώσεις τους.
Συγκινητικό είναι το «αντίο» της συζύγου του, Αλίκης Κατσαβού. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του Κώστα Βουτσά, ανέφερε ότι ο ηθοποιός θα ζει μέσα από το γέλιο του παιδιού τους. «Κλάψε καρδιά, μα μη ραγίσεις. Αντί να γιορτάσουμε αύριο την 4η επέτειο του γάμου μας, σε αποχαιρετώ λατρεμένε μου! Θα ζεις στην καρδιά μου και στο γέλιο του Φοίβου μας. Είσαι ένας γίγαντας σε όλα σου, που ως κι ο χάρος σε φοβήθηκε και 20 μέρες τώρα πάλευε να σε πάρει. Σε ευχαριστώ για όλα».
Η κόρη του Θεοδώρα αρκέστηκε σε ένα λιτό σχόλιο, δημοσιεύοντας φωτογραφία τους από θεατρική παράσταση. «Έρωτας • Βαθύς • Μεγάλος», έγραψε. Την ίδια ώρα πλήθος συναδέλφων και ανθρώπων που λάτρευαν τον σπουδαίο ηθοποιό τον αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο. Αλλοι θυμήθηκαν κοινές τους στιγμές και άλλοι αναφέρθηκαν στην αξία του ως καλλιτέχνη και ανθρώπου.
Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου «λύγισε» στον αέρα της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη, καθώς μιλούσε για τον Κώστα Βουτσά. «Είμαι τόσο ταραγμένη, τόσο συγκινημένη. Νομίζω ότι έχασε το γέλιο της όλη η Ελλάδα πλέον», είπε η ηθοποιός, ενώ ο συμπρωταγωνιστής του σε αρκετές ταινίες, Γιάννης Βογιατζής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Κώστας δεν θέλει κλάματα. Είχε πολλά ακόμα να δώσει, ήταν πολύ ζωντανός άνθρωπος».
Ο Γιάννης Μπέζος ανέφερε πως ο Κώστας Βουτσάς είχε μια οικειότητα, μια ζεστασιά. «Είναι σαν να έφυγε από κοντά μας η εικόνα των νιάτων μας. Με τον Βουτσά είχαμε δουλέψει και στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση. Ηταν σαν να δουλεύαμε συνέχεια. Ο Κώστας Βουτσάς είναι σαν να ήταν ο θείος σου, σαν να ήταν ο μεγάλος σου ξάδελφος. Είχε αυτήν την οικειότητα, αυτή τη ζεστασιά», είπε ο κ. Μπέζος στον ΑΝΤ1.
Από την πλευρά της η Αννα Φόνσου, μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε να μην πιστεύει ότι δεν θα ξαναδεί τον αγαπημένο της φίλο. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν θα τον ξαναδώ», είπε και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Χάθηκε ο εθνικός ήρωάς μας ο Κώστας Βουτσάς. Δεν είχε ηλικία μόνο χαμόγελο και κέφι για τη ζωή. Οι νέοι συνάδελφοι να παραδειγματιστούν από το ταλέντο του».
Με μια κοινή τους φωτογραφία αποχαιρέτησε τον Κώστα Βουτσά, ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020. Καλημέρα σε όλους. Αποχαιρετάμε τον Ύψιστο Κήρυκα της Ανθρώπινης Ευτυχίας. Τιμή που τον συνάντησα. Φωτό Σεπτέμβριος 2010 Ηρώδειο Αχαρνής. Στα ύψη με τα ελαφρά φτερά του τώρα», έγραψε.
Ο Σπύρος Μπιμπίλας, που έπαιξε μαζί του πριν 35 χρόνια στην Επίδαυρο, τον χαρακτήρισε δάσκαλο. «Ήταν ένας δάσκαλος μεγάλος μέχρι τελευταία στιγμή. Ένας υπέροχος οικογενειάρχης, που δίδασκε την ηθική και την αγάπη για το θέατρο», δήλωσε στον ΑΝΤ1.
Με τον δικό της τρόπο αποχαιρέτησε τον Κώστα Βουτσά και η Finos Film. «“Τίτλοι Τέλους” γράφτηκαν σήμερα στις 4 τα ξημερώματα. Ο Κώστας Βουτσάς δεν κατάφερε να κρατήσει την υπόσχεση που μας έδωσε να είναι κοντά μας μέχρι τα… 110. Έκανε ένα φσσς μπόινγκ στον ουρανό και πήγε να συναντήσει τους υπόλοιπους “μεγάλους” της παρέας. Αντίο λατρεμένε μας Κώστα..», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook.
“Τίτλοι Τέλους” γράφτηκαν σήμερα τα ξημερώματα. Ο Κώστας Βουτσάς δεν κατάφερε να κρατήσει την υπόσχεση που μας έδωσε να…
Gepostet von Finos Film Official am Dienstag, 25. Februar 2020