Το 1960 η Φίνος Φιλμ (σε συνεργασία με τον κινηματογραφικό οργανισμό Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης) παρουσιάζει μια από τις ολιγοδάπανες παραγωγές της. Την ταινία “Χαμένα Όνειρα”, βασισμένη στο θεατρικό έργο των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου “Μεγάλη Παρένθεση”. Ως θεατρικό ανέβηκε για πρώτη φορά το 1951 στο Θέατρο Κοτοπούλη,  από το Δημήτρη Μυράτ και τη Μελίνα Μερκούρη.

 

Όταν ο Φίνος αποφασίζει να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη αρχικά θέλει για το ρόλο της Λίζας Ζέριγκα, την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η Εθνική μας Σταρ θεωρεί το ρόλο πολύ καταθλιπτικό και μάλλον τρομάζει στην ιδέα ότι στα τελευταία λεπτά του φιλμ πρέπει να δείχνει μεγάλη με γκρίζα μαλλιά. Έτσι το ρόλο παίρνει η Αντιγόνη Βαλάκου και τον περνά στην κινηματογραφική μας μυθολογία.

 

Ο καλύτερος κινηματογραφικός ρόλος της Αντιγόνης Βαλάκου, στα “Χαμένα Όνειρα”.

 

Μία από τις καλύτερες κοινωνικές – δραματικές παραγωγές του Φίνου

Το στόρι της ταινίας κινείται γύρω από δύο πρόσωπα, έναν νεαρό φιλόδοξο που χλευάζει την υπαλληλία και μια κοπέλα στο άνθος της νιότης που ονειρεύεται τον καλό γάμο καθώς η οικογένεια της έχει ξεπέσει οικονομικά. Δίπλα τους ένας ολόκληρος κόσμος, ο διευθυντής ενός εργοστασίου κλωστικών, ένας παλιός υπάλληλος, το γκαρσόνι του μεγάρου, η μητέρα της Λίζας αλλά και δύο αξιόλογοι νέοι που δεν είναι γραπτό να αρραβωνιαστούν την ηρωίδα.

Οι δύο κεντρικοί ήρωες αν και διαφορετικοί χαρακτήρες έχουν κοινό παρανομαστή τα νιάτα και τη δίψα για ζωή.

 

Παπαμιχαήλ και Βαλάκου συναντιούνται στις…κουβαρίστρες Λουξ, σύμφωνα με το στόρι της ταινίας.

 

Εξαιρετικές επιδόσεις από τους πρωταγωνιστές της ταινίας

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αντιγόνη Βαλάκου δίνουν σάρκα και οστά στους δύο χαρακτήρες, ο πρώτος με το εντυπωσιακό παράστημα και τη γοητεία του και η δεύτερη με την τρυφερή και ευαίσθητη παρουσία της.

Ιδιαίτερη αναφορά θα έπρεπε να γίνει στον ηθοποιό Γιώργο Δαμασιώτη, ο οποίος ανήκει στη γενιά εκείνων των παλιών κωμικών που είχαν το χιούμορ στην ψυχοσύνθεσή τους και δεν χρειάζονταν μαθήματα ηθοποιίας. Στα “Χαμένα Όνειρα” ερμηνεύει έναν συντηρητικό διευθυντή που η ζωή του δεν είναι τίποτα άλλο από πωλήσεις, ανταγωνισμούς, πελάτες και παράπονα.

Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Λαυρέντης Διανέλλος, ο Θανάσης Βέγγος, ο Γιώργος Λευτεριώτης, η τότε σύζυγος του Σακελλάριου Νίκη Λινάρδου, ο Γιώργος Δάνης (στην πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση) και η σπουδαία Αθηνά Μιχαηλίδου.

 

Το εξώφυλλο από το σάουντρακ της ταινίας!
Φέτος ο Ηλίας Τάσκου παρουσιάζει τα “Χαμένα Όνειρα” ως αυτόνομο δισκογραφικό έργο του Χατζιδάκι!!!

 

Αξεπέραστο το σάουντρακ της ταινίας

Η πρώτη ιδιωτική προβολή της ταινίας έγινε με σκοπό να τη δει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις και να εμπνευστεί τη μουσική, με την οποία θα την έντυνε. Στα πρώτα πέντε λεπτά όμως ο Μάνος αποκοιμήθηκε και ξύπνησε λίγο πριν τελειώσει η προβολή. Ο Σακελλάριος έντρομος του ζήτησε να την ξαναδεί, όμως ο Χατζιδάκις αρνήθηκε και έφυγε με την υπόσχεση πως σε λίγες μέρες θα του έστελνε την μουσική για την ταινία. Και έτσι έγινε. Η μουσική ήταν καταπληκτική. Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε αυτό το μαγικό βαλς των “Χαμένων ονείρων” που θεωρείται η καλύτερη μελωδία του στον κινηματογράφο. Φυσικά και όλες οι υπόλοιπες μελωδίες δένουν απόλυτα με το δραματικό στόρι.

Κι όμως αυτό το αριστουργηματικό σάουντρακ του Χατζιδάκι δεν εκδόθηκε ποτέ ως αυτόνομο έργο του. Το 1994 εντάχθηκε στην κασετίνα με τα κινηματογραφικά του συνθέτη και μόλις φέτος ο υποφαινόμενος  μετέφερε όλα τα οργανικά θέματα σε ένα μοναδικό cd.

 

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 11 Μαρτίου 1961 και έκοψε μόλις 61.469 εισιτήρια, αφήνοντας μάλλον αδιάφορο το κοινό, το οποίο και θα την ανακαλύψει δεκαετίες αργότερα κυρίως χάρη στην αριστουργηματική μουσική του Μάνου. Για την ιστορία το 1968 γυρίστηκε το ριμέικ της ταινίας του Σακελλάριου με τον τίτλο “Τόσα όνειρα στους δρόμους” με πρωταγωνιστές τη Μιράντα Κουνελάκη και το Χρήστο Νέγκα