Μέσα από το εφηβικό όνειρο ενός καλύτερου αύριο αλλά και την δύσκολη πραγματοποίηση του, ο σκηνοθέτης του Γόμορρα, Ματτέο Γκαρρόνε, επιστρέφει με την ταινία “Io Capitano”.
Καθώς οι δύο νεαροί, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του ταξιδιού τους, ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας, της αντοχής και της ελπίδας. Στο ταξίδι τους αντιμετωπίζουν απατεώνες, λαθρέμπορους, πουλημένους αστυνομικούς που εκμεταλλεύονται την εξουσίας τους και βασανιστές. Στο υπόβαθρο της απελπισίας τους , αναβλύζει η παιδική αθωότητα και η καλοσύνη με συγκλονιστικό τρόπο.
Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που η πλοκή φαίνεται να χάνει τον ρυθμό της, για λίγο όμως, η ταινία καταφέρνει να δώσει στο κοινό τα έντονα συναισθήματα της απελπισίας στο δύσκολο ταξίδι των πρωταγωνιστών με πολλές ανατροπές αλλά και την αισιόδοξη τόλμη στις καλύτερες μέρες που τελικά πάντα έρχονται….
Με αξιοσημείωτες ερμηνείες από τους ηθοποιούς και εντυπωσιακές κινηματογραφικές σκηνές που αναπαριστούν τον επικίνδυνο ταξιδιωτικό τους δρόμο, η ταινία καθηλώνει με το βάθος των χαρακτήρων της.
Ο Σεϊντού Σαρ πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο εντυπωσιάζει με τον οπτική ματιά του μετανάστη Σεϊντού στον δρόμο για την ελευθερία. Απλοϊκά εντυπωσιακός στον ρόλο του 15χρονου παιδιού που ονειρεύεται να αλλάξει τη ζωή του για να προσφέρει στην μάνα και τις αδελφές του ένα καλύτερο σπίτι. Εξαιρετική ερμηνεία για την πολυπλοκότητα της εφηβείας που ωριμάζει απότομα στις συνθήκες επιβίωσης κερδίζοντας επάξια την υποψηφιότητα και το Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι (για ανερχόμενο ηθοποιό).
Ο Μουσταφά Φολ στον ρόλο του Μούσσα είναι o εμπνευστής του επικίνδυνου ταξιδιού της μετανάστευσης αλλά και ο φίλος, ξάδελφος και “partner in crime ” σε όλη τη διαδρομή. Υποστηρικτής του στόχου τους σαν ” παιδική σκανταλιά” μέχρι που καταλαβαίνει ότι τίποτα δεν είναι παιχνίδι τελικά. Πολύ καλός ο νεαρός Μουσταφά στον επίσης πρώτο του ρόλο σε τανια μεγάλου μήκους, είναι η “ανάλαφρη” νότα της παιδικής αθωότητας.
Φωτογραφικά ενσταντανέ της απέραντης ερήμου Σαχάρα αλλά και πολύχρωμες πινελιές του περιπλανώμενου καραβανιού στο ταξίδι της γρήγορης σκληρής ενηλικίωσης, ο Γκαρρόνε καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος. Σκιαγραφώντας τα βαθιά συναισθήματα των χαρακτήρων του μέσα από τα ήθη και τα έθιμα της Σενεγάλης μετουσιώνει την εφηβική ύπαρξη σε πρώιμη ενηλικίωση με ιδιοφυές τρόπο που μαγνητίζει και καθηλώνει.
Εξαιρετική κινηματογραφική αφήγηση της Αφρικανικής Ηπείρου με συμπυκνωμένη γνώση των γεγονότων που διαδραματίζονται, η ταινία είναι μια αριστουργηματική ματιά από την πλευρά της μετανάστευσης.
ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΤΕΟ ΓΚΑΡΟΝΕ
«Η ταινία βασίστηκε σε πολλές ιστορίες νέων παιδιών που διέσχισαν την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη. Καθώς άκουγα τις μαρτυρίες
τους, έγινε ξεκάθαρο μέσα μου πως οι ιστορίες αυτές αποτελούν πιθανότατα την μόνη πραγματικά επική αφήγηση των καιρών μας.
Πριν κάνω την ταινία, γνώριζα από τα ΜΜΕ για τις ακρότητες που υφίστανται οι μετανάστες στα ταξίδια αυτά, αλλά μέσα από εικόνες
πτωμάτων που επιπλέουν, βυθισμένων πλοίων και ανθρώπων που κραυγάζουν για βοήθεια, και μέσα από τους τραγικούς
απολογισμούς θυμάτων και επιζώντων. Είχα συνηθίσει να βλέπω νούμερα και όχι ανθρώπους. Όταν όμως επισκέφθηκα ένα κέντρο υποδοχής ανηλίκων στην Κατάνια, και άκουσα την ιστορία ενός νεαρού 15χρονου Αφρικανού, κατάλαβα πως ήθελα η κάμερά μου να εστιάσει σε όλα αυτά μέσα από μια οπτική που θα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτήν των μίντια, την οπτική δηλαδή αυτών των ανθρώπων. Για να το καταφέρω αυτό έχτισα μια σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με παιδιά που έζησαν αυτήν την φρικιαστική εμπειρία και τα οποία με καθοδήγησαν στη σύλληψη
αυτής της ταινίας. Για μεγάλο διάστημα είχα αμφιβολίες αν είχα το δικαίωμα να πω αυτήν την ιστορία, όμως αφηγούμαι ατόφια την
δική τους ιστορία. Το κλειδί ήταν να είμαι όσο πιο αυθεντικός γίνεται, αποφεύγοντας κάθε διδακτισμό, αφήνοντας μόνο ένα διακριτικό μήνυμα. Η πρόκληση για όλους μας ήταν να παραμείνουμε αόρατοι, ώστε η ιστορία να ξετυλίγεται από μόνη της, σαν να μην έχει αφηγητή».
Υπόθεση
*Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας
*Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Βενετίας
*Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι (για ανερχόμενο
ηθοποιό), Φεστιβάλ Βενετίας