Τον Ιούνιο ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ». Η δημοφιλής θεατρική παράσταση, που ήταν sold out για τρία ολόκληρα χρόνια, γίνεται ταινία.

 

 

Μια μεγάλη παραγωγή, που στόχο έχει να αποδώσει φόρο τιμής στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.

Δήλωση Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου Tanweer κ. Τζόζεφ Σαμάν, με αφορμή την έναρξη παραγωγής της ταινίας ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ.

«Όλοι εμείς στην Tanweer πιστεύουμε στην κουλτούρα της παρακολούθησης ταινιών στη μεγάλη οθόνη. Μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε συναισθηματικές και συναρπαστικές στιγμές μεταξύ μας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτήν την καθηλωτική και μαγική εμπειρία. Έχουμε δεσμευτεί να παράγουμε αξιόλογες ελληνικές ταινίες και σειρές, που μιλούν στην καρδιά του κοινού.

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της ταινίας μας «ΕΥΤΥΧΙΑ», αναλαμβάνουμε μια ακόμη πρόκληση και ξεκινάμε, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. € – έναν από τους υψηλότερους στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, την παραγωγή της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ». Μαζί, με τη δημιουργό – λαμπερή πρωταγωνίστρια Μιμή Ντενίση και την επιδέξια ομάδα μας, έχουμε αποφασίσει να εργαστούμε εντατικά για ένα τόσο σημαντικό έργο, αφιερωμένο στη μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.
Είμαστε βαθιά ευγνώμονες προς όλους τους συμπαραγωγούς και χορηγούς που συμμετέχουν ήδη στην παραγωγή καθώς, και σε όσους είναι έτοιμοι να μας ακολουθήσουν σ ́ αυτό το ταξίδι και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια ταινία με ιδιαίτερη εθνική σημασία.»

 

 

Σύνοψη

Η Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

 

Η αποστολή της ταινίας

Κάθε λαός έχει μια χαμένη πατρίδα/Κάθε λαός έχει τη Σμύρνη του Μυτιλήνη 2015. Χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές φτάνουν στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Έχουν γλυτώσει από τον θάνατο, τη βία και την ταπείνωση. Δεν έχουν πατρίδα, δουλειά, φίλους. Μερικοί δεν έχουν πια ούτε όνομα. Έχουν διατρέξει κάθε λογής κινδύνους, για να φτάσουν στην Ελλάδα. Είναι ταλαιπωρημένοι, αβέβαιοι, μετέωροι.

Μυτιλήνη 1922. Ακριβώς η ίδια εικόνα στην Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, γυναίκες, φτάνουν στα νησιά από την κατεστραμμένη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρασία. Μόνη διαφορά πως είναι Έλληνες με Οθωμανικά διαβατήρια.

Εκατό χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Έτσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην Επίσημη Ιστορία της εκάστοτε χώρας.

Αποστολή της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα… Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.

 

Η παραγωγή της ταινίας: μία φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά με ελληνική υπογραφή.
Η ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ΜΙΜΗΣ ΝΤΕΝΙΣΗ, είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια. Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. Για να αποδοθεί σωστά η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, η παραγωγή θα επιστρατεύσει σύγχρονα ψηφιακά εφέ, όπου χρειάζεται.
Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν σε: Μυτιλήνη, Δυτική Λέσβο, Αθήνα, Πειραιά, Φάληρο και Χίο.

 

Τα ιστορικά γεγονότα μέσα από την ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή.

Η Σμύρνη του 1916. Σε μια κοσμοπολίτικη κοινωνία, όπου ζουν αρμονικά, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένηδες, Εβραίοι και Ευρωπαίοι μια πλούσια και ενδιαφέρουσα ζωή. Η Ανατολή και η ∆ύση συνυπάρχουν σε όλους το μεγαλείο. Όπερα, θέατρο, κοκτέιλς και χοροί για την καλή κοινωνία, μα και ταβέρνες, παζάρια, καφέ Σαντάν για κάθε βαλάντιο.

Μια ζωή γεμάτη κρυφά πάθη, απαγορευμένους έρωτες, πολιτικές ίντριγκες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ένας επίγειος παράδεισος, που κρύβει πολλούς κινδύνους και θα οδηγηθεί σταδιακά στην καταστροφή, από τον Τουρκικό Εθνικισμό, τα λάθη των Ελληνικών κυβερνήσεων και την αναλγησία της Ευρώπης. Η οικογένεια της πρωταγωνίστριας (Μπαλτατζή) είναι στο επίκεντρο της ιστορίας. Γύρω της πιστοί Έλληνες, Τούρκοι υπηρέτες και Αρμένηδες, που έχουν υποστεί ήδη την γενοκτονία του 1915, και πάμπλουτοι Ευρωπαίοι που ονομάζονται Λεβαντίνοι. Καθώς τα χρόνια προχωρούν κι οι ήρωες της ταινίας συνεχίζουν αμέριμνοι τη λαμπερή ζωή τους, το πολιτικό σκηνικό σκοτεινιάζει.

1918. Ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος τελειώνει, με ήττα της Γερμανίας και φυσικά και της συμμάχου της Τουρκίας. Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν να διαμελίσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να καρπωθούν τον πλούτο της.

 

1919. Οι Ευρωπαίοι στέλνουν τους Έλληνες συμμάχους τους στην Σμύρνη, για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Η Μεγάλη Ιδέα, το όνειρο των απανταχού Ελλήνων και του Βενιζέλου γίνεται πραγματικότητα. Πιστεύουν πως επιτέλους ύστερα από σχεδόν πεντακόσια χρόνια σκλαβιάς η Μικρασία θα ξαναγίνει Ελληνική. Οι Μικρασιάτες, Βενιζελικοί οι περισσότεροι ενθουσιάζονται, αρκετοί όμως διατηρούν επιφυλάξεις. Η οικογένεια Μπαλτατζή χωρίζεται στα δυο. Ο μεγάλος αδερφός ο ∆ημήτρης είναι Βενιζελικός, ο Σπύρος είναι Βασιλικός. Οι σχέσεις με τους Τούρκους αλλάζουν. Οι μέχρι τότε υποτελείς Έλληνες γίνονται επίσημα πια αφεντικά. Η οικογένεια Μπαλτατζή θριαμβεύει. Ο γιός πάει στο μέτωπο, η κόρη αρραβωνιάζεται τον πιο σημαντικό Λεβαντίνο, τον Έντυ Γουΐταλ και η μητέρα, η Φιλιώ Μπαλτατζή, ο κεντρικός άξονας της ιστορίας, με πρόφαση ένα τεφτεράκι για τις συνταγές της, κρατάει στην ουσία ένα ημερολόγιο για ό,τι συμβαίνει γύρω της.

1922. Ανήμερα της γιορτής της Παναγίας ξεκινάει η καταστροφή. Κανείς δεν πιστεύει πως θα συμβεί. Μέχρι την τελευταία στιγμή, κανείς δεν φεύγει από την Σμύρνη. Ούτε φυσικά και η οικογένεια Μπαλτατζή. Τα πλοία των Συμμάχων στο λιμάνι δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

 

Ο ερχομός των Τούρκων, η μεγάλη φωτιά που ξεκινάει απ’ την Αρμένικη συνοικία, δίνει την χαριστική βολή, στην ομορφότερη πόλη του Λεβάντε.

Η οικογένεια Μπαλτατζή χωρίζεται, στην προσπάθεια της να φύγει την τελευταία στιγμή. Ο παππούς μένει πίσω προκειμένου να σωθεί η οικογένεια και βρίσκει τον θάνατο αγκαλιά με τον πιστό Οθωμανό υπηρέτη του. Ο ∆ημήτρης θυσιάζεται προσπαθώντας να σώσει την Φιλιώ και την κόρη του που ζει την τραγική εμπειρία του βιασμού και ο γιός καταλήγει αιχμάλωτος στα βάθη της Ανατολίας.

Ο πρώην οδηγός της οικογένειας, ο Χαλίλ, αξιωματικός πια του Κεμάλ, ερωτευμένος από παιδί με την Φιλιώ, παρ’ όλες τις διαφορές που τους χωρίζουν, κάνει τα πάντα για να την σώσει. Ο πατέρας του Οσμάν πεθαίνει για τον αφέντη του, ο Χαλίλ με κίνδυνο της ζωής και του αξιώματός του σώζει την αγαπημένη του. Οι πολιτικές και τα συμφέροντα έχουν χωρίσει τους δύο λαούς, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι.

Η Φιλιώ Μπαλτατζή, έρχεται σαν πρόσφυγας στην Ελλάδα. Μια γυναίκα που έχει χάσει τα πάντα και στήριγμα της πιά είναι μόνο η ψυχοκόρη της. Το κορίτσι που αγάπησε ο γιός της και που ποτέ δεν θα γινόταν γυναίκα του στην ταξική κοινωνία της Σμύρνης.

 

Σενάριο: Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman – Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης

Executive Producers: Joseph Samaan, Μιμή Ντενίση

Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Γιάννης Βογιατζής, Κρατερός Κατσούλης, Burak Hakki, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Nathan Thomas, Γιάννης Εγγλέζος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Ντίνα Μιχαηλίδου, Daphne Alexander, Νέδη Αντωνιάδου, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Fotina Papatheodorou.

Special guest stars: Vanessa Redgrave, Susan Hampshire και ο Rupert Graves

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Production design: Ηλίας Λεδάκης, Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος
Κοστούμια: Φωτεινή Δήμου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιμή Ντενίση
Casting Director: Μάκης Γαζής
Ήχος : Νίκος Μπουγιούκος
Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου
Hair stylist: Ιουλία Συγριμή
VFX: Αντώνης Κοτζιάς – Υafka
Line producer: Φένια Κοσοβίτσα
Associate producers: Martin Sherman, Νάνσυ Κοκολάκη
Μια παραγωγή της Tanweer Productions
Εκτέλεση Παραγωγής: Blonde
Διανομή: Tanweer Alliances