Το Hellenic American University/Hellenic American College και το Greek America Foundation σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) παρουσιάζουν την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:30, δύο βραβευμένες ταινίες με γεγονότα από την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Eleftheromania & Life Will Smile
Προβολές ταινιών μικρού μήκους και συζήτηση,
στο πλαίσιο της έκθεσης “The Hour of Greece”
Τις προβολές ακολουθεί συζήτηση με τους παραγωγούς Στήβεν Πριόβολο και Gregory C. Pappas, ενώ πριν την εκδήλωση, στις 18:00, η επιμελήτρια Λουΐζα Καραπιδάκη θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση.
Αναλυτικά, θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους οι ταινίες:
- Eleftheromania (2018, 20’). Σκηνοθεσία: David Antoniuk. Bραβεία: Cyprus International Films Festival (CYIFF) 2018 NOSTIMON IMAR, Mindfield Film Festival Los Angeles 2018, Toronto Shorts International Film Festival 2018, Canada Shorts Film Festival 2018.
Η ταινία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, παρουσιάζει την Ουγγαρέζα συγγραφέα Piroska (Ολυμπία Δουκάκη), να αφηγείται το ηθικό δίλημμα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες Εβραίοι κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Το καλοκαίρι του 1944, οι Ναζί τους ανέθεσαν το τρομερό έργο να οδηγήσουν στους θαλάμους αερίων Ούγγρους κρατούμενους. Αν δεν δέχονταν, θα θανατώνονταν και οι ίδιοι. Η Piroska, από τους λίγους κρατούμενους που επέζησαν, αποκαλύπτει την απροσδόκητη απόφαση των Ελλήνων Εβραίων. Το σενάριο έχει επιμεληθεί η Κρητικής καταγωγής Joanna Tsanis, ενώ στους τίτλους τέλους της ταινίας η Γλυκερία ερμηνεύει το ιστορικό τραγούδι του Σπύρου Περιστέρη, «Το Μινόρε της Αυγής».
- Life Will Smile (2017, 40’), σε σκηνοθεσία Drey Kleanthous. Βραβείο στο Rhode Island International Film Festival 2018.
To ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου από τους κατοίκους του νησιού. Πρόκειται για μοναδικό περιστατικό, καθώς τα 275 μέλη της εβραϊκής κοινότητας του νησιού, επέζησαν από τον πόλεμο αλώβητα. Οι κάτοικοι με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο προστάτευσαν από τη φονική μανία των Ναζί τους Εβραίους συμπολίτες τους. Την ιστορία διηγείται ένας από τους τελευταίους επιζώντες, ο 84χρονος Χαΐμ Κωνσταντίνι.
Οι ταινίες προβάλλονται στο πλαίσιο της έκθεσης “The Hour of Greece: Η 28η Οκτωβρίου και η ανταπόκριση των Αμερικανών” στις γκαλερί Κέννεντυ και Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό (εφημερίδες, περιοδικά, γελοιογραφίες, φωτογραφίες, αφίσες κ.ά.) από την ιδιωτική συλλογή του ομογενούς Gregory Pappas, η “The Hour of Greece” επιχειρεί να αναδείξει την απήχηση στις ΗΠΑ της νίκης της Ελλάδας στην αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, φωτίζοντας, παράλληλα, τη σημαντική συνδρομή των Αμερικανών στην επούλωση των δεινών του πολέμου. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη με ιστορικό σύμβουλο τον διδάκτορα Ιστορίας ΑΠΘ, Αρχειονόμο στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, Γιάννη Ν. Γκλαβίνα και με την συμβολή του ιστορικού, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Haverford (PEN, USA) Αλέξανδρου Κιτροέφ, διαρκεί έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2019.
Ημερομηνία Εκδήλωσης
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, 19:30 – Θέατρο (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
Έκθεση
Ξενάγηση: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, 18:00
Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 20/12, Δευτέρα–Παρασκευή: 12:00–21:00,
Σάββατο: 10:30–14:30 Είσοδος ελεύθερη, Γκαλερί Κέννεντυ & Χατζηκυριάκος-Γκίκας
Πληροφορίες
210 3680052 – www.haec.gr