Προτάσεις για μια μοναδική και ενδιαφέρουσα εμπειρία λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Για μερικούς μπορεί το καλοκαίρι να έφτασε στο τέλος του και η επιστροφή στην καθημερινότητα να είναι πλέον γεγονός. Λέω μερικούς γιατί υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι έτοιμοι να το αποδεχθούν και να αποχωριστούν τις παραλίες και τη δροσερή θάλασσα. Όπως και να έχει, όλοι επιθυμούμε μερικές στιγμές απόδρασης που και που. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μερικές ιδέες με τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, επιλέγοντας έναν κοντινό προορισμό.

Περίπου 40 χλμ. από την Αθήνα, ένα από τα γνωστότερα θέρετρα της Ανατολικής Αττικής, το Πόρτο Ράφτη διαθέτει μια σπουδαία ιστορία ενώ παράλληλα προσφέρει στους επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους του πρόσβαση στα καθαρά νερά του Ευβοϊκού Κόλπου.

Παραλίες

Εάν σας αρέσει να έχετε πολλές επιλογές διαθέσιμες για να διαλέξετε την κατάλληλη παραλία, ορίστε μερικές προτάσεις που θα ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις σας.

Έστω ότι αναζητάτε μια παραλία με αμμουδιά, νοτιοανατολικά του Πόρτο Ράφτη θα συναντήσετε το Αυλάκι. Αναφέρομαι στην οργανωμένη δημοτική πλαζ, η οποία από το 2008 μέχρι και σήμερα βραβεύεται με «Γαλάζια Σημαία» για τα καθαρά, γαλάζια νερά της. Κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, η παραλία του Αυλακιού προσφέρει όλες τις ανέσεις, όπως ομπρέλα, ξαπλώστρα, αποδυτήρια και ντους. Στο χώρο βρίσκεται επίσης ναυαγοσώστης και ιατρείο Πρώτων Βοηθειών από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ (ωράριο λειτουργίας δημοτικής πλαζ). Όπως είναι λογικό, ένα πρόβλημα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε είναι αυτό της πολυκοσμίας, γι’ αυτό επιλέξτε με προσοχή την ημέρα και την ώρα της επίσκεψή σας. Η γενική είσοδος ανέρχεται στην τιμή των 5 ευρώ, υπάρχουν ωστόσο ειδικές προσφορές (Κάρτες Πλαζ) για τους δημότες και άλλες κατηγορίες πολιτών.

  Παραλία “Ερωτοσπηλιά”

Αν τώρα ψάχνετε για μια  παραλία που συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με το υγρό στοιχείο, η Ερωτοσπηλιά είναι η απάντηση. Όντας μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του τόπου, δέχεται συνεχώς πολλούς λουόμενους. Αγκαλιασμένος από βράχους, ο μικρός κόλπος προστατεύεται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Κρυστάλλινα νερά, μικρές σπηλιές και άμμος είναι μερικοί επιπλέον λόγοι που την επιλέγουν. Το πρωινό θαλάσσιο μπάνιο είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας! Προετοιμαστείτε, παρ’ όλα αυτά, να δυσκολευτείτε με το παρκάρισμα, αφού η θέση της παραλίας έχει αρκετούς περιορισμούς.

 

Δίπλα στο μικρό ξωκκλήσι του Άγιου Σπυρίδωνα υπάρχει ακόμη μία πολυσύχναστη παραλία. Πολύς κόσμος καταφθάνει συνεχώς στην περιοχή, μιας και εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ Αττικής. Αμμουδιά, γαλαζοπράσινα νερά, η παραλία αυτή ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά ή και ηλικιωμένους. Το μεγαλύτερο προτέρημά της είναι ότι διαθέτει ειδική ράμπα, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση σε Άτομα με Αναπηρία και φυσικά η χρήση αυτής είναι δωρεάν. Υπάρχει, μάλιστα, μια υπηρεσία μέσω της οποίας οι χρήστες του ειδικού ηλεκτροκίνητου καθίσματος μπορούν να ενημερώνονται πότε το μηχάνημα είναι σε λειτουργία, πότε θα αποσυρθεί καθώς και για τυχόν βλάβες. 

Όχι τόσο εμφανής στο μάτι, μιας και βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τον κεντρικό δρόμο, η παραλία του Καλού Γιαλού φαντάζει σαν ένας κρυμμένος θησαυρός. Επίπεδα βράχια, ψιλή άμμος και παρότι στην ακτή έχει αχινούς, υπάρχουν μεγάλα σημεία όπου μπορείτε να κάνετε χωρίς φόβο τις βουτιές σας. Εάν διαθέτετε ειδικό εξοπλισμό, μπορείτε να εξερευνήσετε το βυθό της θάλασσας. Δίπλα, η ομώνυμη ψαροταβέρνα προσφέρει καλό φαγητό με πιάτα μεσογειακής κουζίνας και διάφορα θαλασσινά. Αν πάλι προτιμάτε κάτι διαφορετικό, πολύ κοντά είναι το λιμανάκι όπου μπορείτε να κάνετε περίπατο και ύστερα να επιλέξετε κάποια από τα μαγαζιά που υπάρχουν κατά μήκος του.

“Άγιος Σπυρίδωνας”: Ειδική ράμπα ΑμεΑ

Έξοδος – αναδρομή σε μια άλλη εποχή

Άπαξ και επισκεφθείτε το Πόρτο Ράφτη μην χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε στο «Κάστρο». Πολύ ψηλά, στην καρδιά της πόλης είναι τοποθετημένο ένα ιδιαίτερο εστιατόριο-café-bar, έτοιμο να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

                               “Κάστρο”

Ακολουθώντας το δρόμο στην οδό Περάτη προς την κορυφή του λόφου, εμφανίζεται μπροστά το «Κάστρο». Η πύλη του δέχεται κόσμο από τις έξι το απόγευμα και παραμένει ανοιχτή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Από την είσοδο κιόλας ο κάθε επισκέπτης αισθάνεται πως ξεδιπλώνεται ένα παραμύθι του μεσαίωνα, με ιππότες και βασιλιάδες. Περίτεχνα, χειροποίητα έπιπλα από ξύλο, πανοπλίες στους τοίχους και ιππότες τοποθετημένοι σε κάθε πόρτα σαν αληθινοί προστάτες, τεράστιοι πολυέλαιοι αποτελούν βασικά στοιχεία της υπογραφής του Στέφανου Θανόπουλου. Ο γνωστός επιπλοποιός βρίσκεται πίσω από αυτήν την κατασκευή και διακόσμηση του χώρου, ενώ σήμερα τη σκυτάλη έχει αναλάβει η κόρη του.

           “Ραφτοπούλα” και “Ράφτης”

Αφήνοντας πίσω αυτές τις εικόνες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματική ομορφιά για την οποία είναι υπεύθυνη μονάχα η φύση. Ολόκληρος ο κόλπος του Πόρτο Ράφτη, από την παραλία της Ερωτοσπηλιάς και του Άγιου Σπυρίδωνα μέχρι πέρα στο Αυλάκι, παραδίνεται στα μάτια των επισκεπτών. Αντικριστά στέκονται τα τρία νησάκια, Ραφτοπούλα, Ράφτης (συνδέονται με τον μύθο της μαρμαρωμένης πεντάμορφης γυναίκας και άλλους θρύλους) και Πράσο.

Τρία επίπεδα είναι διαθέσιμα για τους πελάτες αναλόγως την εποχή. Μία εσωτερική αίθουσα που λειτουργεί το  χειμώνα και δύο ανοιχτοί χώροι το καλοκαίρι συνδυάζουν αρμονικά το παρελθόν με το παρόν. Το «Κάστρο» προσφέρει μπύρες, κοκτέιλ και άλλα ποτά, ωστόσο είναι ιδανικό ακόμη και για ένα απογευματινό καφεδάκι ή παγωτό. Διαθέτει επίσης καλό φαγητό, προσφέροντας μερικά συγκεκριμένα πιάτα που ανανεώνονται συχνά.

Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας αφού αποτελεί σημαντικό σταθμό τόσο στην ιστορία όσο και στο προσωπικό ταξίδι του καθενός. Η πόλη της Βραυρώνας συνορεύει νότια με το Πόρτο Ράφτη και αποτελεί έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αττικής.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Βραυρώνα ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και ήταν ένας από τους 20 Δήμους που αργότερα δημιούργησαν το Αθηναϊκό Κράτος. Η ιστορία του τόπου συνδέεται με τη Θεά του κυνηγιού, Άρτεμις. Φαίνεται πως η αρχή της λατρείας της Θεάς ταυτίζεται με την ίδρυση της πόλης ενώ μόλις τον 6ο αιώνα κτίστηκε Ναός προς τιμήν της. Εκεί, μάλιστα, βρίσκεται και ο τάφος/κενήριον της Ιφιγένειας, η οποία κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα από την χώρα των Ταύρων, έγινε κλειδούχος ιέρεια της Άρτεμις.

             Αρχαιολογικός χώρος, Βραυρώνα

 

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον αρχαιολόγο Ιωάννη Παπαδημητρίου το 1945, οπότε και ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ιερού της Θεάς, η στοά σε σχήμα Π, ένα τμήμα της λίθινης γέφυρας που υπήρχε πάνω από τον Ερασινό ποταμό καθώς είναι αντιληπτό και το μέρος που παλαιότερα βρίσκονταν οι κλίνες και ο χώρος που δειπνούσαν.

 

 

                    Λίθινη γέφυρα

 

 

 

 

 

 

 

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτό το κομμάτι της αρχαίας ιστορίας, καλό είναι να επισκεφθούν πρώτα το μουσείο της Βραυρώνας. Οργανωμένο, πλήρως επιμορφωτικό και σε καμία περίπτωση βαρετό, το μουσείο παρουσιάζει μια σειρά από εκθέματα όπως αγαλματίδια, φιγούρες παιδιών και ζώων, διάφορα κοσμήματα αλλά και σκεύη. Επιπλέον, υπάρχει μια μακέτα στην οποία παρουσιάζει μια εκδοχή του τότε αρχαιολογικού χώρου. Μετά από την ξενάγηση, ο περίπατος στα ιερά ευρήματα είναι πιο κατανοητός, μιας και εκεί δεν υπάρχουν πολλές πινακίδες με επεξηγήσεις. Ένα παράδειγμα είναι η παρουσία της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου (τοποθετείται χρονολογικά στη Βυζαντινή εποχή), για την οποία ενημερώνεται κανείς μέσα στο μουσείο.

Για τυχόν προγράμματα, εκδηλώσεις και εισιτήρια επισκεφθείτε τη σελίδα: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3359