Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην πόλη: Επτά σταθμοί στην Ιστορία και την Τέχνη

Τι συνδέει την Καπνικαρέα με τα Προπύλαια; Ποια τεκμήρια ιστορίας μπορεί να δει κανείς στο Ιστορικό Αρχείο και ποια στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου; Έχετε επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη της Νομικής και το κτίριο του Παλαιού Χημείου; Πόσες φορές έχετε περάσει μπροστά από τη Φοιτητική Λέσχη χωρίς να το ξέρετε; Γνωρίζετε την ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» και το μουσικό σύνολο «Μέλος»;

Με αφορμή και αφετηρία την έκθεση «180 Χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι» το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσκαλούν το κοινό την Κυριακή 6 Μαΐου σε μια ημέρα δράσης και περιήγησης σε σημεία της πανεπιστημιακής πόλης μέσα στην πόλη.

 

Η ημέρα ξεκινάει το πρωί, στην Ερμού, για μια γνωριμία με την Καπνικαρέα, με τις βυζαντινές αγιογραφίες και τις εικόνες του Φώτη Κόντογλου.

Η επόμενη στάση είναι το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου και τα σπάνια τεκμήριά του για την ιστορία του ιδρύματος και τους Έλληνες λογοτέχνες.

Στη συνέχεια στο κτίριο του Παλαιού Χημείου, στο οποίο στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Νομικής, η Ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» θα συστήσει στους συμμετέχοντες λογοτέχνες που πέρασαν από τα έδρανα της Νομικής, ενώ θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν την οπτικοακουστική εγκατάσταση The Primary fact, του Hikaru Fujii, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens.

Στο Μέγαρο της Βουλής θα ξεναγηθούν στην ιστορία του Πανεπιστημίου αλλά και στα εκθέματα των πανεπιστημιακών μουσείων που εκτίθενται στο Περιστύλιο της Βουλής.

Το απόγευμα θα γνωρίσουν τη Φοιτητική Λέσχη με ξεναγούς και ερμηνευτές κειμένων για το Πανεπιστήμιο Αθηνών φοιτητές και φοιτήτριες του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών.

Αμέσως μετά, θα συναντηθούν στα Προπύλαια για να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική ενός από τα πιο γνώριμα κτίρια της πόλης.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί στο Μουσείο Ιστορίας, στην Πλάκα, όπου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν συναυλία μελοποιημένης ποίησης, την ώρα που δύει ο ήλιος!

 

Για δήλωση ενδιαφέροντος και συμμετοχή σε μία ή σε περισσότερες δράσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210-3735253 ή στο email: foundation@parliament.gr

 

Πρόκεται για μία δράση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

 

Οι σταθμοί

 

—Καπνικαρέα (Οδός Ερμού)

 

Ξενάγηση στο ναό με εστίαση στην ιστορία του και τη σχέση του με το Πανεπιστήμιο Αθηνών: τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία του, οι αγιογραφίες και οι φορητές εικόνες του Φώτη Κόντογλου, το πνευματικό και λειτουργικό του έργο. Ώρες ξεναγήσεων 10.30, 11.30 (διάρκεια 30′).

 

—Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ (Σκουφά 45, www.archive.uoa.gr)

 

Ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου και στην έκθεση με σπάνια τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση Ελλήνων λογοτεχνών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τον 19ο και 20ό αιώνα. Ώρες επίσκεψης 12.00-16.00.

 

—Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής (Μαυρομιχάλη 17-19 και Σόλωνος 104, http://law.lib.uoa.gr)

 

  1. Επίσκεψη στο κτίριο του Παλαιού Χημείου και στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής. Ώρες επίσκεψης: 12.00-19.00. Οργανωμένες ξεναγήσεις: 12.00, 14.30.

 

  1. Δράση με θέμα: «Μεταξύ νομικής και λογοτεχνίας» στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του κτιρίου. Μέλη της ομάδας «Δίκαιο και Τέχνη» της Νομικής θα παρουσιάσουν ένα αναλόγιο  με σύντομα αποσπάσματα έργων κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών που πέρασαν από τα έδρανα της  Σχολής. Ώρα 13.30 (διάρκεια 30′).

 

  1. Στον 3ο όροφο του κτιρίου οπτικοακουστική εγκατάσταση του Hikaru Fujii με τίτλο The Primary fact που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens (http://www.sgt.gr/gre/SPG2133).

 

—Βουλή των Ελλήνων (είσοδος από Βασιλίσσης Σοφίας, www.parliament.gr)

 

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με τίτλο «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:  ο θεσμός, οι άνθρωποι». Ώρες ξεναγήσεων: 14.00, 16.00 (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, διάρκεια 60′).

 

—Πανεπιστημιακή Λέσχη (Ιπποκράτους 15 και Ακαδημίας, www.lesxi.uoa.gr)

 

Στο αναγνωστήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, σε ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια της Αθήνας του 20ού αιώνα, μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών διαβάζουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα και ημερολογιακές καταγραφές που αφορούν την πανεπιστημιακή και φοιτητική ζωή, από την ίδρυση του ΕΚΠΑ, το 1837, έως σήμερα. Ώρα δράσης: 17.00 (διάρκεια 60′).

 

—Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, www.uoa.gr)

 

Ξενάγηση από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλο στο επιβλητικό κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου. Η ξενάγηση περιλαμβάνει την ανάδειξη της αρμονικής συστοιχίας τριών τεχνών (αρχιτεκτονικής ζωγραφικής, γλυπτικής). Η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική υπηρέτησαν ένα αφηγηματικό πλαίσιο που συνέδεε στενά τις ιστορικές περιόδους της ελληνικής εθνικής ιστορίας, ενώ το γλυπτό πρόγραμμά του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ιστορία: ανδριάντες σημαντικών προσώπων της νεότερης ελληνικής ιστορίας και στήλες πεσόντων στους πολέμους, έργα Ελλήνων γλυπτών. Ώρα ξενάγησης: 18.00 (διάρκεια 60′).

 

—Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ (Θόλου 5, www.historymuseum.uoa.gr)

 

  1. Γνωριμία με το χώρο του πρώτου κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ώρα περιήγησης 19.30 (διάρκεια 60′).

 

  1. Συναυλία μελοποιημένης ποίησης από το σύνολο «Μέλος» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ σε μουσική Μάνου Χατζηδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λένας Πλάτωνος, Σάκη Παπαδημητρίου, Δαυίδ Νταούλα κ.ά. Έναρξη: 20.30 (διάρκεια 60′).