Μια συζήτηση για να μιλάμε με θάρρος. Για να μην νιώθουμε ντροπή ή φόβο. Για να προχωρήσει η κοινωνία.

 

 

WE STAY CLOSE, NOT CLOSED
Συντονιστείτε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση
Τετάρτη 10 & Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 | 11:00

 

Επιστήμονες, ειδικοί και εκπαιδευτικοί μιλούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τη Σεξουαλική Αγωγή στα σχολεία, στο πλαίσιο της ημερίδας Onassis Sexuality Education Day το 2019. Συζητήσεις, που μας αφορούν όλες και όλους, ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.
Για να εξελίσσονται οι νέες και οι νέοι και να προχωρά η κοινωνία προς μια κατεύθυνση δικαιοσύνης και συμπερίληψης, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της κακοποίησης και προάγοντας τις συναινετικές σχέσεις που στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει δράσεις και πυροδοτεί συζητήσεις για όλα τα αυτονόητα που δεν είναι δεδομένα, καθώς ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τέχνες, είναι και το σημείο όπου συναντιούνται η πολιτική διεκδίκηση και η ελευθερία έκφρασης. Ανάμεσα σε αυτά, εντάσσεται και ένα θέμα που απασχολεί παιδιά και έφηβους, αλλά δύσκολα μιλούν για αυτό: το σώμα τους, το φύλο και η σεξουαλικότητά τους. Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, τη σειρά podcasts Sex Education, σε συνεργασία με το pod.gr με ήρωες δύο 20χρονους που μιλούν ανοιχτά γύρω από το σεξ και όλα όσα δεν μαθαίνουν στο σχολείο ή δεν θέλουν να συζητήσουν με τους γονείς τους, αλλά και την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το 2019 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για τη Σεξουαλική Αγωγή, το Ίδρυμα Ωνάση προσπαθεί να φωτίσει έναν σημαντικό τομέα για τον οποίο πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά.

Δείτε στις 10 και 11 Μαρτίου, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση σε δύο μέρη, την ημερίδα του 2019 Onassis Sexuality Education Day που αναδεικνύει τη σημασία της ένταξης της Σεξουαλικής Αγωγής ως αυτοτελούς μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για να μπορούν έφηβοι, νέοι και νέες να αγαπούν το σώμα τους, να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους με υγεία και να νιώθουν ασφαλείς μέσα στις σχέσεις που διαμορφώνουν. Εξάλλου, καλύτερα από όλους, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πως πρώτα εκπαιδεύεσαι και μετά εκπαιδεύεις. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν όλοι οι ενήλικες το παράδειγμά τους.

Επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, κοινωνιολόγοι, οικογενειακοί ψυχοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φορείς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, τον τομέα Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στα Σχολεία και τον Κυβερνοχώρο της UNESCO, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το Homo Evolution, το Athens Pride, το «Κέντρο Ζωής», το «Πολύχρωμο Σχολείο», τον «Τόπο Ψυχοθεραπείας», τον ΟΚΑΝΑ, μιλούν σε συζητήσεις που μας αφορούν όλους.

Στις 10 Μαρτίου μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις «Σεξουαλική Αγωγή, μια παγκόσμια απαίτηση» και «Σεξουαλική Αγωγή στην Ελλάδα», ενώ στις 11 Μαρτίου τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.

Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Πόσα γνωρίζουν έφηβοι και νέοι για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν, προέρχονται από έγκυρη πηγή πληροφόρησης; Παραμελώντας την ενημέρωση για τη Σεξουαλική Αγωγή των παιδιών, δεν ασχολούμαστε με ένα ζήτημα που συντροφεύει και απασχολεί έναν άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Η σεξουαλικότητα αποτελεί κεντρικό και ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Παρέχοντας γνώσεις για τις συναισθηματικές, κοινωνικές, διυποκειμενικές και σωματικές όψεις της σεξουαλικότητας, η Σεξουαλική Αγωγή ξεκινά από νωρίς στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.

Η Σεξουαλική Αγωγή στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ικανότητας των παιδιών και των νέων να κάνουν συνειδητές και υγιείς επιλογές με γνώμονα τον σεβασμό, όσον αφορά τις σχέσεις, τη σεξουαλικότητα και τη συναισθηματική και σωματική υγεία τους. Σταδιακά, εφοδιάζει και ενδυναμώνει τα παιδιά, τους νέους και τις νέες με πληροφορίες, δεξιότητες και θετικές αξίες, ώστε να καταλαβαίνουν και να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους, να δημιουργούν ασφαλείς σχέσεις και να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τη σεξουαλική υγεία και ευτυχία, τόσο τη δική τους όσο και των άλλων γύρω τους. Η ποιοτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη Σεξουαλική Αγωγή έχει θετικό αντίκτυπο στις στάσεις και τις αξίες και μπορεί να επιτύχει την ισορροπία στη δυναμική μιας σχέσης οικειότητας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της κακοποίησης και προάγοντας τις συναινετικές σχέσεις που στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συμμετέχοντες στην ημερίδα του 2019: «Θα αφήσουμε το παιδί μας να βρει απαντήσεις από οποιαδήποτε πηγή;».

 

© Πηνελόπη Γερασίμου

 

Τετάρτη 10 Μαρτίου | 11:00

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ

Χαρτογραφούμε το πλαίσιο σχετικά με τη Σεξουαλική Αγωγή και υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τις υπάρχουσες έρευνες και σύγχρονες μελέτες περιπτώσεων που αφορούν την επιτυχή ενσωμάτωση της σεξουαλικής υγείας και αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα.

 

Ομιλητές

Dr. Pedro Nobre: Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σεξουαλική Υγεία
Dr. Osmo Kontula: Ερευνητής Καθηγητής, Ερευνητικό Ινστιτούτο Πληθυσμού, Οικογενειακή Ομοσπονδία της Φινλανδίας, Υπεύθυνος του τομέα Σεξουαλικής Αγωγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία
Prof. James O’Higgins Norman: Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και Πόρων κατά του Εκφοβισμού (ABC), Πανεπιστήμιο Δουβλίνου, Πρόεδρος Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στα Σχολεία και τον Κυβερνοχώρο της UNESCO

 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες είναι οι τρέχουσες πρακτικές σε εθνικό επίπεδο; Στη συζήτηση παρουσιάζονται συγκεκριμένες μελέτες περιπτώσεων και ζητημάτων που αφορούν το θέμα της Σεξουαλικής Αγωγής και της αγωγής για την υγεία.

 

Ομιλητές

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
Μαίρη Χιόνη: Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Μαργαρίτα Γερούκη: Πρώην Σχολική Σύμβουλος, συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού για τη Σεξουαλική Αγωγή, κάτοχος βραβείου Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή (2019), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία
Ηλίας Γκότσης: Κοινωνιολόγος, Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής & Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ.

 

 

Πέμπτη 11 Μαρτίου | 11:00

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Η συζήτηση έχει τη μορφή στρογγυλής τραπέζης μεταξύ βασικών φορέων στο θέμα της Σεξουαλικής Αγωγής και υγείας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για περαιτέρω δράσεις στο μέλλον.

 

Ομιλητές

Γιάννος Λιβανός: Διευθυντής του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»
Γιάννης Παπαγιαννόπουλος: CEO του Homo Evolution και ιδρυτικό μέλος του Athens Pride
Κωστής Χατζημωράκης: Διευθυντής του «Κέντρου Ζωής» (ΜΚΟ που από το 1991 στηρίζει τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, τις οικογένειες και τους συντρόφους τους)
Έλενα Σκαρπίδου: Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλος της ΜΚΟ «Πολύχρωμο Σχολείο»
Δρ. Νάνσυ Παπαθανασίου: Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+, Διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Λίζα Τσαλίκη: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ
Κώστας Γκοτζαμάνης: Ψυχίατρος και διευθυντής του κέντρου «Τόπος Ψυχοθεραπείας»

 

© Πηνελόπη Γερασίμου

 

Διοργάνωση: Ίδρυμα Ωνάση
Συντονιστής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Επιστημονική Συνεργάτης: Μαργαρίτα Γερούκη
Συντονισμός Διοργάνωσης: Έφη Τσιότσιου, Στέλλα Τάτση
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Σοφία Ρομπόλη, Τόνια Παπαντωνάκη, Κώστας Χριστουδουλάκος

Βιντεοσκόπηση: dot mov
Μοντάζ: Δημήτρης Ζιβόπουλος
Επιμέλεια: Μελπομένη Μαραγκίδου
Υποτιτλισμός: Αλίκη Θεοδοσίου

 

© Πηνελόπη Γερασίμου

 

Διαβάστε περισσότερα:

Το Ίδρυμα Ωνάση ανοίγει συζητήσεις για όλα εκείνα τα σημαντικά ζητήματα που αναδεικνύουν και προωθούν την ιδέα μιας κοινωνίας συμπερίληψης – ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, γεωγραφικής προέλευσης και κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου. Πέρα από τη Στέγη, με παραστάσεις και καλλιτεχνικές εμπειρίες που αμφισβητούν στερεότυπα και αναζητούν νέα όρια, το Ίδρυμα Ωνάση συζητά για σημαντικά θέματα. Μέσα από την ψηφιακή σειρά συζητήσεων Society Uncensored, οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους για θέματα όπως πατριαρχία, σεξισμός και έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία, τι σημαίνει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» στην Ελλάδα;, πολιτισμική ταυτότητα και η έννοια του «ανήκειν». Μέσα από τις ετήσιες συζητήσεις I’m Positive μιλάει για τη διαφορετικότητα, την ορατότητα και την αποδοχή από την κοινωνία ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον HIV. Μέσα από πολλές δράσεις για τα αυτονόητα δικαιώματα της LGBTQIA+ κοινότητας και καμπάνιες όπως το Athens Home for All, μας προτρέπει προς μια κοινωνία συμπερίληψης. Μέσα από συζητήσεις με καλλιτέχνες και διανοούμενους, όπως τις Guerilla Girls ή τον Ράινερ Ες, μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό και τη διαφθορά σε διάφορους τομείς.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.onassis.org/el/news/the-talk-of-onassis-sexuality-education-day-available-on-onassis-channel-on-youtube

 

 

Onassis Channel στο YouTube

Μένουμε σπίτι. Αλλά επιμένουμε να βγαίνουμε έξω, μέσα από το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο.
Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα.

Η πραγματικότητα του Ιδρύματος Ωνάση γίνεται ψηφιακή. Μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.

 

NEW RELEASES (Όλα τα νέα βίντεο)

https://onassis.link/newreleases

 

ON STAGE (Παραστατικές τέχνες)

https://onassis.link/onstage

 

ONASSIS ENCOUNTERS (Συζητήσεις, ομιλίες, συναντήσεις)

https://onassis.link/encounters

 

FUTURE IN COMMON (Digital, έρευνα, sustainability κ.ά.)

https://onassis.link/futureincommon