Η Επικοινωνιολόγος με ειδικότητα στα ΜΜΕ και συνιδιοκτήτρια του Διαδικτυακού Ενημερωτικού Ομίλου DiferDigitalMedia, Ράνια Χαροπούλου είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δυναμική, πετυχημένη στον τομέα της και λάτρης του Ελληνισμού ανέλαβε τη θέση αυτή έχοντας πάνω στο τραπέζι του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου το μεγαλύτερο πολιτιστικό-αθλητικό project με πρωταγωνιστή τον Μέγα Αλέξανδρο.

 

Πώς αποφασίσατε να αναλάβετε αυτή την θέση;

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχα την τιμή να δεχτώ μία πρόταση από τον πρόεδρο του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου κ. Άγγελο Τσαβδάρη να συνεισφέρω στον τομέα του Πολιτισμού με στόχο οι δύο χώρες η Ελλάδα και η Ινδία να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία άκρως εποικοδομητική συνεργασία σε βασικούς πυλώνες Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού, Τουρισμού αλλά και στον τομέα του Αθλητισμού.

 

Πώς προέκυψε ο Μέγας Αλέξανδρος στα σχέδιά σας;

Κατάγομαι από την Μακεδονία, είμαι Θεσσαλονικιά και στο dna μου ευγνωμονώ που υπάρχει ο Μέγιστος των Ελλήνων, Μέγας Αλέξανδρος. Το project για τον Στρατηλάτη όλων των εποχών γεννήθηκε μέσα από τον σεβασμό μας, την αγάπη μας  και παράλληλα την απόλυτη αποδοχή των Ινδών προς το πρόσωπό του.Αποφασίσαμε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Τσαβδάρη να διοργανώσουμε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2021 ένα 5ημερο Συνέδριο με τον τίτλο: «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ ΙΝΔΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ». Παράλληλα με το Συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια μοναδική διαδικτυακή (virtualrunning) και πραγματική (actualrunning) αθλητική διαδρομή από την Ινδία στην Ελλάδα με τίτλο: «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ».

Τι θα περιλαμβάνει το Συνέδριο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ ΙΝΔΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ»;

Στα πλαίσια αυτού του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με την παρουσία ισχυρών επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, Β2Β συναντήσεις, διαδικτυακή VirtualExpo ενώ ταυτόχρονα θα λάβουν χώρα σημαντικές δράσεις αναφορικά με την αδελφοποίηση Θεσσαλονίκης-Καλκούτας σε επίπεδο Δήμων, αθλητικών σωματείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Την εκκίνηση του Συνεδρίου θα σηματοδοτήσει ο τερματισμός στην Θεσσαλονίκη του αθλητικού event που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο. Πρόκειται συμβολικά για τη διαδρομή της επιστροφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεν έγινε ποτέ από την Ινδία στην Ελλάδαμε τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 δρομέων και Διεθνών προσωπικοτήτων.

 

Πώς είναι μία επικοινωνιολόγος-δημοσιογράφος, πρώην αθλητικογράφος να ασχολείται πλέον με τον Πολιτισμό και με ένα τεράστιου βεληνεκούς project όπως αυτό που διοργανώνετε;

 

Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ο Πολιτισμός είναι το πλέγμα των πραγματικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου, είναι η ίδια η ζωή. Η Επικοινωνία είναι επίσης ζωή. Στην περίπτωσή μου απλά αλλάζουν οι τομείς. Το κοινό σημείο όμως είναι ένα, ότι κάνω το πράττω με την ψυχή μου, το υποστηρίζω με την ενεργεία μου και το διεκπεραιώνω μέσω του ρόλου που μου αναθέτουν κάθε φορά. Θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο και κυρίως τον Πρόεδρο κ. Τσαβδάρη για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου γιατί το όραμά τουνα φέρει κοντά τις δύο χώρες εμπλουτίζοντας την οικονομία, τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις βάζει πραγματικά υπέροχες βάσεις για να δημιουργηθούν ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας.

 

Έχετε εργαστεί σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς συγκρίνονται αυτά τα ΜΜΕ με το διαδίκτυο που ασχολείστε εδώ και 15 χρόνια;

Το κάθε Μέσο Ενημέρωσης έχει την δική του μαγεία. Ξεκίνησα από το ραδιόφωνο και νομίζω ότι παραμένει η μεγάλη μου αγάπη. Όχι πως η μυρωδιά του φύλλου της εφημερίδας με αφήνει ασυγκίνητη αλλά ούτε και η αδρεναλίνη μιας ζωντανής εκπομπής συγκρίνεται με το χτύπημα του πληκτρολογίου ενός υπολογιστή… Η αλήθεια είναι ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες εκπαιδεύουν τους χρήστες σε νέους τρόπους επεξεργασίας της είδησης. Στο διαδίκτυο διαβάζουμε περισσότερο αλλά επιφανειακότερα και πιο επιπόλαια, αντλούμε πληροφορίες αλλά όχι γνώση. Αν και έχουμε έναν Ενημερωτικό Διαδικτυακό Όμιλο με 14 ειδησεογραφικά sitesπαρόλα αυτά παραμένω ένα παιδί της κλασικής δημοσιογραφίας.

 

Μετράτε ήδη 25 χρόνια καριέρας ως Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος τελικά κάνετε την εργασία που θέλατε πάντα;

Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που μετανιώνουν για τις επιλογές τους. Έχω την ευλογία κάθε μέρα που περνάει να συλλέγω υπέροχες εμπειρίες.Η δημοσιογραφία έκανε την ζωή μου γοητευτικότερη αλλά όχι απόλυτα αληθινή. Μετά από 25 χρόνια, όπως είπατε, αμφιβάλλω αν έχει μεταδοθεί έστω και μία αληθινή είδηση. Ακόμη κι όταν παίρνεις μία συνέντευξη από κάποιον ποτέ δεν ξέρεις αν αυτό που μεταφέρεις στον κόσμο είναι αυτό που πραγματικά πιστεύει και νιώθει ο συνεντευξιαζόμενος. Έχω υπάρξει μέρος του συστήματος, έχω και εγώ ευθύνη για τις συνθήκες αυτού του χώρου ίσως και για αυτό επέλεξα την αυτονομία μου μέσω του διαδικτύου για να είμαι αντικειμενικότερη χωρίς να εμπλέκομαι σε περίεργα συμφέροντα.

 

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει αναφορικά με την Ινδία;

Η Ινδία είναι ένα ταξίδι ζωής, είναι γεμάτη αρώματα, εικόνες και άγρια ομορφιά. Είναι ένας «πλανήτης» μέσα στον πλανήτη. Η Ινδία διατηρεί ένα δικό της ξεχωριστό ανθρωπολογικό, πολιτιστικό και τοπογραφικό χαρακτήρα που της προσδίδουν μία ακαταμάχητη γοητεία που σαγηνεύει και ανταμείβει στο έπακρο όποιον θέλει να την γνωρίσει… η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολύ την γνωρίζω τόσο πιο πολύ την ερωτεύομαι. 

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στον κόσμο από την θέση που βρίσκεστε;

Θα έλεγα κάτι που είπε ο Μέγας Αλέξανδρος και με βρίσκει απόλυτα ταυτισμένη: Δεν χωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενοκέφαλοι, σε Έλληνες και βαρβάρους. Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα, που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω με ένα μόνο κριτήριο, την Αρετή.