Συνολικά 339 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.
Παράλληλα, 71 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 2 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.
Νέα μέτρα για την Αττική ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς
Πρόσθετα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες σε ευαίσθητες περιοχές της Αττικής, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα, μαζί με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί». Η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική, σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο.
Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες, ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.
Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Οκτωβρίου λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:
-Θεσπίζεται ανώτατο όρια σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
-Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
-Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα
Στο κέντρο της Αθήνας τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για ανησυχία λόγω αύξησης των κρουσμάτων, με επίκεντρο την Αττική. Η αύξηση αυτή πανελλαδικά και κυρίως στην Αττική συμπίπτει με την επάνοδο ατόμων από τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με τον καθηγητή, που ανέφερε πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν την Τρίτη στην Αττική θα καταγραφεί σε 10-14 ημέρες, ενώ η επίδρασή τους στον αριθμό των ασθενών που χρειάζεται να διασωληνωθούν θα φανεί σε 20-30 ημέρες.
Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.
Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κίνδυνου, δηλαδή στο πορτοκαλί, βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, με σταθερά αυξητική πορεία καταγραφής κρουσμάτων, όπως ενημέρωσε ο κ. Μαγιορκίνης. «Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο», δήλωσε ο καθηγητής. Σε συγκεκριμένες περιοχές η αύξηση είναι μεγαλύτερη και ο κίνδυνος περισσότερος. Σε σύνολο 14.400 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, σήμερα έχουμε 4.084 θετικά, ενεργά κρούσματα στην επικράτεια. Από αυτά 2.100, πάνω από τα μισά, εντοπίζονται στην αττική και 263 νοσηλεύονται. Μάλιστα, ο καθηγητής ενημέρωσε πως τα 966 εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων. Για αυτό, η κυβέρνηση στις γειτονιές αυτές της Αθήνας προχωρεί σε πρόσθετα μέτρα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες που θα περιλαμβάνουν στοχευμένα τεστ, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους.
Είπε ακόμα ότι ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
Αναφορικά με το εμβόλιο της Moderna είπε ότι προχωράει η 3η φάση κλινικής δοκιμής σε 25 χιλ. εθελοντές. Στόχος είπε ότι είναι 30 χιλ. εθελοντές.
Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο μέτρο εμπόδισης της διασποράς της νόσου και κυρίως η σωστή χρήση αυτής.
Τέλος σε ό,τι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.
Πού εντοπίζονται τα κρούσματα
Σήμερα,18/09/2020, δηλώθηκαν 339 επιπλέον κρούσματα. Από τα 299 εγχώρια κρούσματα, τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
– 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας , εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 13 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου, εκ των οποίων τα 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 20 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 339 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14738, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2541 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6191 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 20 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 327 θανάτους συνολικά στη χώρα. 122 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 18 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 15:00
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 339, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 14738 (ημερήσια μεταβολή +2.4%), εκ των οποίων 55.7% άνδρες. 1 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 327 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 71 (71.8% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 14738 κρουσμάτων, 2541 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6191 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.