Ο Γάλλος, αρμενικής καταγωγής, τραγουδιστής, στιχουργός και ηθοποιός, Σαρλ Αζναβούρ (Charles Aznavour), απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών, μετά από μία καριέρα σχεδόν 80 ετών.
Ο Aznavour, γεννημένος ως Shahnour Varinag Aznavourian στο Παρίσι από Αρμένιους γονείς που απέφυγαν τη Γενοκτονία, πούλησε πάνω από 100 εκατ. δίσκους σε 80 χώρες, ενώ έργα του είχαν «παρουσία» σε πάνω από 60 ταινίες.
Συχνά τον περιέγραφαν ως Φρανκ Σινάτρα (Frank Sinatra) της Γαλλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως στιχουργός της Εντιθ Πιαφ (Edith Piaf).
Πιο γνωστός ήταν για την επιτυχία «She» το 1974 και τιμήθηκε με αστέρι στο Hollywood Walk of Fame το 2017
Ο Aznavour παντρεύτηκε 3 φορές και είχε 6 παιδιά. Το CNN και το Time τον κατέταξαν ως «ψυχαγωγό» (entertainer) του αιώνα το 1999, μετά από διαδικτυακή δημοσκόπηση.
Οι στίχοι των τραγουδιών του είχαν προσωπικά στοιχεία από τις εμπειρίες του μεγαλώνοντας στην φτώχεια ως ένας από τους μετανάστες.
Ηχογράφησε πάνω από 1.200 τραγούδια και έδωσε παραστάσεις σε 94 χώρες.
Ο Σαρλ Αζναβούρ άρχισε τη σταδιοδρομία του στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 δίνοντας τα τραγούδια του σε Γάλλους καλλιτέχνες, όπως η Εντίτ Πιάφ, ο Μορίς Σεβαλιέ και ο Σαρλ Τρενέ.
Ανακάλυψε το ταλέντο του να γράφει τραγούδια κάνοντας παραστάσεις σε καμπαρέ με τον Πιέρ Ρος. Ο Ρος έπαιζε πιάνο και ο Αζναβούρ τραγουδούσε.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Εντίτ Πιάφ ξεχώρισε το ντουέτο και τους πήρε μαζί της σε μια περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τον Αζναβούρ να συνθέτει μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιτυχίες της.
Ο νεαρός Αζναβούρ μεγάλωσε στο Παρίσι, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Ο πατέρας του ήταν τραγουδιστής που εργαζόταν και ως μάγειρας και διευθυντής εστιατορίου, ενώ η μητέρα του ήταν ηθοποιός.
Οι πρώτες δημόσιες παραστάσεις του Αζναβούρ ήταν σε αρμενικές χοροεσπερίδες όπου τραγουδούσαν ο πατέρας του και η μεγαλύτερη αδελφή του, η Αΐντα, ενώ ο νεαρός Σαρλ χόρευε.
Γνωστός για τα μεγάλα τραγούδια του, όπως τα «La Boheme», «La Mamma» ή «Emmenez-moi», αλλά και για τη στράτευσή του υπέρ της Αρμενίας, έγραψε επίσης τραγούδια για τους μεγαλύτερους γάλλους τραγουδιστές, την Ζιλιέτ Γκρεκό, τον Ζιλμπέρ Μπεκό, την Εντίτ Πιάφ, η οποία τον υποστήριζε θερμά και υπήρξε ένα από τα «τέσσερα σημεία του ορίζοντά (της), μαζί με τον Σαρλ Τρενέ, τον Κονσταντίν Στανισλάφσκι και τον Μορίς Σεβαλιέ».
Ο Σαρλ Αζναβούρ έκανε επίσης σταδιοδρομία στον κινηματογράφο: έπαιξε σε δεκάδες ταινίες και τον σκηνοθέτησαν μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Τριφό («Πυροβολήστε τον πιανίστα»), ο Φόλκερ Σλέντορφ («Το ταμπούρλο»), ο Κλοντ Σαμπρόλ («Τα φαντάσματα του καπελά»).
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν μέγας θαυμαστής του Αζναβούρ και τραγουδούσε πολλές από τις επιτυχίες του σε βραδιές καραόκε με φίλους όταν ήταν φοιτητής, σύμφωνα με πρώην συμφοιτητές του.