Με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (KΠΙΣΝ) καλωσόρισε το Νέο Έτος κρατώντας συντροφιά σε χιλιάδες ανθρώπους που γιόρτασαν την αλλαγή του χρόνου από το σπίτι. Θεατές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, παρακολούθησαν τη μουσική εκδήλωση διαδικτυακά μέσω live streaming (μέσα από την ιστοσελίδα του snfcc.org, τη σελίδα του στο Facebook και το κανάλι του στο YouTube) και ζωντανά από την ΕΡΤ2 και την ERT World.
Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη. Το πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η βραδιά ξεκίνησε στις 22.30 με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη ερμήνευσε έναν από τους 36 Ελληνικούς χορούς του Σκαλκώτα και αποσπάσματα από το Δαχτυλίδι της μάνας του Καλομοίρη και την Εύθυμη χήρα του Λέχαρ, με σολίστ τους Βασιλική Καραγιάννη και Τάση Χριστογιαννόπουλο. Οι μονωδοί Γιάννης Χριστόπουλος, Άννα Στυλιανάκη, Διονύσης Σούρμπης, Νίκος Κοτενίδης, Τάσος Αποστόλου, Μιράντα Μακρυνιώτη και Γιάννης Γιαννίσης ερμήνευσαν απόσπασμα από τη Β΄ Πράξη της Μποέμ του Πουτσίνι, με συνοδεία στο πιάνο τη Σοφία Ταμβακοπούλου.
Οι Α΄ Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ελεάνα Ανδρεούδη και Βαγγέλης Μπίκος χόρεψαν το «Pas de deux» από τον Δον Κιχώτη του Μίνκους, σε χορογραφία του Τιάγκο Μπορντίν, βασισμένη στον Μαριύς Πετιπά. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διεύθυνε ο Στάθης Σούλης. Τα φωνητικά σύνολα ΜεῙΖοΝ Ensemble και chórεs της Μαρίνας Σάττι, ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια, κάλαντα και ύμνους. Στην Εναλλακτική Σκηνή, αποσπάσματα από την Εύθυμη χήρα του Λέχαρ και το Πικ-νικ του Σακελλαρίδη ερμήνευσαν οι σολίστ Δημήτρης Πακσόγλου και Ιρένα Αθανασίου, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Χριστίνας Σπανού, με τη συμμετοχή επταμελούς ενόργανου συνόλου από μουσικούς της Ορχήστρας της ΕΛΣ.
Στις εξωτερικές σκάλες της ΕΛΣ η Στρατιωτική Μουσική ΑΣΔΥΣ, σε μουσική διεύθυνση του Ταγματάρχη Νικολάου Λαφάτα, ερμήνευσε χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Παράλληλα, τα Σιντριβάνια στο Κανάλι πρόσφεραν ένα αξέχαστο θέαμα με εντυπωσιακές χορογραφίες, ενώ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εργαζόμενοι του ΚΠΙΣΝ μοιράστηκαν πρωτοχρονιάτικες ευχές. Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέας Δρακόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου απηύθυναν χαιρετισμό και ευχές για τον καινούργιο χρόνο.
Τα μεσάνυχτα εκατοντάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον αττικό ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα και η υποδοχή του 2021 συνεχίστηκε συνοδεία διάσημων μιούζικαλ από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με σολίστ τους Νάντια Κοντογεώργη, Βάσια Ζαχαροπούλου και Θοδωρή Βουτσικάκη, και τζαζ και μπλουζ από τους Gumbo YaYa και τη Sugahspank! Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον DJ Palov στα decks με afro, latin, disco και funk ρυθμούς.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας snfcc.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ το 2019 το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών: τον Θόλο στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.
Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:
- To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Ιανουάριο είναι:
-
Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: καθημερινά 06.00-22.00
Οι Παιδικές Χαρές, ο Μουσικός Κήπος, ο Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών και τα Υπαίθρια Όργανα Γυμναστικής παραμένουν κλειστά.
- Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χώρους που παραμένουν ανοιχτοί αλλά και τα μέτρα προστασίας επισκεπτών και εργαζομένων εδώ.
- Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
- Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.