Το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στις ΗΠΑ είναι γεγονός και βρίσκεται στις ακτές τις Φλόριντα. Ένα μουσείο γεμάτο αγάλματα στο βυθό της θάλασσας άνοιξε φέτος τις πόρτες του για το κοινό.
Ειδικότερα, το Underwater Museum of Art (UMA) βρίσκεται στην πανέμορφη παραλία Grayton, που ξεχωρίζει για την κατάλευκη αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά της και βρέχεται από τον κόλπο του Μεξικού στο Walton County. Οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν καταδυτικό εξοπλισμό προκειμένου να απολαύσουν το υποθαλάσσιο αυτό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται επτά γλυπτά σε βάθος 18 μέτρων, τα οποία συνδυάζουν τον υπεύθυνο τουρισμό, την περιβαλλοντική συνείδηση και τη δημιουργικότητα.
Η «είσοδος» θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες, ενώ τα εκθέματα αποτελούν μέρος αφιερώματος στο Aqua-lung του Jacques Cousteau, την πρώτη ανεξάρτητη υποβρύχια αναπνευστική συσκευή.
Τα γλυπτά του UMA είναι από σκυρόδεμα -η επιλογή του υλικού έγινε προκειμένου να είναι φιλικά στο θαλάσσιο περιβάλλον- και δεν περιέχουν πλαστικό ή άλλα τοξικά υλικά. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, η συλλογή θα μεταφερθεί στο τελικό σημείο της «έκθεσης» με ένα φορτηγό πλοίο, ενώ τα εκθέματα θα κατέβουν και θα «εγκατασταθούν» με προσοχή στον πυθμένα.
Επιπλέον, στο Μεξικό, και συγκεκριμένα στο Κανκούν, θα συναντήσουμε το μεγαλύτερο, ως τώρα τουλάχιστον, υποβρύχιο αξιοθέατο. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 2008 με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην καταστροφή του οικοσυστήματος, αλλά και τη δημιουργία κοραλλιογενών υφάλων. Εκεί, λοιπόν θα δει κανείς περίπου 400 αγάλματα με ανθρώπινες μορφές και αντικείμενα που φιλοτέχνησε ο Βρετανός γλύπτης Τζέισον ΝτεΚάιρες Τέιλορ. Τα γλυπτά που εκθέτονται με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους. Το μουσείο αποτελείται από διάφορες θεματικές ενότητες που προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους επισκέπτες του.
Τέλος, ένα ακόμη εντυπωσιακό υποθαλάσσιο μουσείο άνοιξε πρόσφατα και στα Κανάρια Νησιά. Τα 300 αγάλματα που «βυθίστηκαν» για το σκοπό του εν λόγω μουσείου αποτελούν δουλειά του ίδιου Βρετανού καλλιτέχνη που επιμελήθηκε το αντίστοιχο του Μέξικο. Τα εκθέματα ουσιαστικά είναι αναπαραστάσεις σκηνών από την ζωή, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά, την καθημερινότητα και τις επιπτώσεις που αυτή έχει χωρίς να μπορούμε συχνά να το αντιληφθούμε.
Με το ίδιο σκεπτικό, ο Βρετανός γλύπτης προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι συχνά η σιωπή και η μη αντίδραση σε ό,τι συμβαίνει, εμπεριέχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από εκείνη που πιστεύουμε όταν περιοριζόμαστε στην απλή καταγραφή μιας κατάστασης από την άνεση της πολυθρόνας μας. Επιπλέον, άλλο ένα μήνυμα που επιχειρεί να περάσει είναι η εφήμερη φύση του ανθρώπου και ο δυναμικός χαρακτήρας του πλανήτη.