Στην επαρχία του Ordos που βρίσκεται στην βόρεια Κίνα, οι αρχές δημιούργησαν εξ αρχής μιας φουτουριστική πόλη με το όνομα Kangbashi, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ουτοπίας. Παρόλο που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο κατοίκους, κανείς δεν θέλει να μετακομίσει εκεί. Για να είμαστε ακριβείς, μόλις το 2% του εν δυνάμει πληθυσμού της έχει καλυφθεί.
Το Ordos έχει ένα συνδυασμό αρχιτεκτονικών στυλ καλωσορίζοντας τις σχεδιαστικές προτάσεις αρχιτεκτόνων απ’ όλον τον κόσμο. Οι τουρίστες και οι ντόπιοι κάνουν κάποιες φορές βόλτα κατά μήκος του ποταμού στον οποίο «ξαπλώνει» η πόλη.
Η πόλη, στο σύνολό της, καλύπτει μια έκταση πολλών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ερημιάς, και είναι μεγαλύτερη από το Λας Βέγκας, ενώ βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από το Πεκίνο. Η κατασκευή της άδειας πόλης άρχισε το 2004 και συνεχίστηκε μέχρι περίπου το 2012. Είχε σχεδιαστεί να είναι το επιστέγασμα της δόξας της εσωτερικής Μογγολίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι φτιαγμένη με σύγχρονες υποδομές και μια εκπληκτική αρχιτεκτονική, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αποφάσισαν να μείνουν μακριά.
Κάποιοι παραπονιούνται ότι τα διαμερίσματα εκεί είναι ακριβά, ενώ άλλοι ανησυχούν για το γεγονός ότι η πόλη είναι αρκετά απομονωμένη. Εξάλλου, πριν την οικοδόμηση των μεγαλοπρεπών κτιρίων, δεν υπήρχε τίποτα στην περιοχή. Η πόλη χτίστηκε στη μέση μιας μεγάλης ερήμου. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να πείσει τους Κινέζους να μετακομίσουν στην πόλη, προσφέροντάς τους δωρεάν διαμερίσματα ή διοργανώνοντας μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις στην περιοχή, χωρίς όμως να καταφέρουν να τους μεταπείσουν. Στην ίδια επαρχία μάλιστα, όπου χτίστηκε η Kangbashi, βρίσκεται και ένα μεγάλο ορυχείο άνθρακα, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει θέσεις εργασίας στους μελλοντικούς κατοίκους. Παρόλα αυτά, ελάχιστοι θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην νέα πόλη.
Το αποτέλεσμα είναι η πόλη να καταλήξει να μοιάζει με μια μεγαλούπολη που χτυπήθηκε από κάποια μυστηριώδη ασθένεια και όλοι της οι κάτοικοι έχουν εξαφανιστεί. Τα μεγαλειώδη της κτίρια, οι ναοί, τα γήπεδα και τα μνημεία έχουν αφεθεί στην μοίρα τους και η «ουτοπία» της Κίνας σαπίζει σιγά-σιγά από την εγκατάλειψη.
Υπάρχουν ακόμη ελπίδες στους τοπικούς αξιωματούχους ότι κάποια μέρα θα γεμίσει με ζωή, αλλά αυτή η προοπτική μοιάζει πολύ… μακρινή!