Πώς ένα βραχιόλι συμβάλλει στην ελάττωση του προβλήματος;
Σχεδόν οτιδήποτε χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι φτιαγμένο ή έστω περιέχει πλαστικό. Αν και η χρήση πλαστικών μίας χρήσεως έχει αποδειχθεί χρήσιμη, η εξάρτησή μας από τέτοιου είδους προϊόντα έχει βαρύτατες συνέπειες στο περιβάλλον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, από το 1950 μέχρι και σήμερα η ανθρωπότητα έχει παράγει περισσότερα από 8,3 δις τόνους πλαστικού. Η ίδια έρευνα αναφέρει πως μόνο το 9% από αυτά έχει ανακυκλωθεί, ενώ το 79% είναι συσσωρευμένο στο φυσικό περιβάλλον. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν σοβαρή απειλή για τα οικοσυστήματα, αφού κάθε χρόνο διάφορα είδη θαλάσσιων ζώων πεθαίνουν άσκοπα από την κατάποση θαλάσσιων απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.
Και οι κίνδυνοι δε σταματούν εκεί. Με την παραμονή τους στη θάλασσα τα πλαστικά διασπώνται σε μικρο-πλαστικά, επομένως οι τοξικές ουσίες που διαθέτουν μπορούν πιο εύκολα να μολύνουν το νερό φυσικά, αλλά και την τροφή, επηρεάζοντας τελικώς και την ανθρώπινη υγεία. Οι ανησυχίες συνεχίζονται, εφόσον συνεχίζεται και η άνοδος των αριθμών που μιλούν για την επικίνδυνη μόλυνση του πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των πλαστικών που παράγονται προέρχονται από μη ανανεώσιμες πηγές, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και o άνθρακας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στην απουσία αποτελεσματικών δράσεων, κατά συνέπεια της αδράνειας όλων, μέχρι το 2050 η πλαστική βιομηχανία θα αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.
Τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προχωρούν στην εφαρμογή σημαντικών πολιτικών, με σκοπό τη μείωση της χρήσης αναλώσιμου πλαστικού. Περιορισμένη αξιοποίηση ή ακόμη και απαγορεύσεις στην ολοκληρωτική παραγωγή και χρήση πλαστικών σακουλών, επιβολή περιβαλλοντικού τέλους είναι μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην προσπάθεια αυτή ήρθαν να συμβάλλουν δύο φίλοι από την Αμερική, ο Alex Schulze και ο Andrew Cooper, με την ίδρυση της κερδοσκοπικής εταιρείας “4Ocean”. Βασικός σκοπός του εν λόγω παγκοσμίου κινήματος είναι η απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων από τις ακτές και τους ωκεανούς. Και πώς θα το καταφέρουν αυτό; Προσφέροντας προς πώληση ένα βραχιόλι από ανακυκλώσιμα υλικά, η ομάδα απομακρύνει ένα κιλό απορριμμάτων. Μάλιστα, από το 2017 μέχρι σήμερα, η 4Ocean έχει συγκεντρώσει περίπου 4,5 εκατομμύρια κιλά πλαστικού από 27 χώρες.
Η αρχή ενός διαφορετικού ταξιδιού…
Η ύπαρξη της εταιρείας 4Ocean οφείλεται σε ένα ταξίδι αναψυχής στο Bali της Ινδονησίας. Τόσο ο Alex όσο και ο Andrew λατρεύουν το surfing, οπότε αποφάσισαν να επισκεφθούν τα υπέροχα νερά της περιοχής. Αυτό που αντίκρυσαν, ωστόσο, ήταν ένας μεγάλος όγκος πλαστικών που επέπλεε στη θάλασσα. Η απορία τους για την κατάσταση που επικρατούσε, τους οδήγησε σε ένα παλιό χωριό ψαράδων. Εκεί, συνάντησαν κατοίκους και επαγγελματίες ψαράδες να σπρώχνουν τις βάρκες τους ανάμεσα στα πλαστικά που είχαν φθάσει στις ακτές. Το ενδιαφέρον τους για να βρουν ψάρια, μιας και αυτή είναι η πηγή του εισοδήματος τους, υπερίσχυε της απειλής των πλαστικών. Αυτή ήταν άλλη μια απόδειξη της εξάπλωσης των πλαστικών απορριμμάτων, η οποία επηρεάζει το μέλλον ανθρώπων, ζώων και του ίδιου του πλανήτη. Η εικόνα έδωσε το κίνητρο που χρειάζονται οι δύο νέοι για να ξεκινήσουν να σκέφτονται ένα δικό τους τρόπο αντιμετώπισης.
«Δίνοντας αξία στο πλαστικό, δημιουργείται μια νέα οικονομία για την απομάκρυνση των απορριμμάτων»
Το κίνημα βασίζεται σε τέσσερα, βασικά θεμέλια που αντιστοιχούν στα αγγλικά στο όνομα 4Ocean. Αξιοποιώντας την τελευταία τεχνολογία, προσπαθούν να αφαιρέσουν αλλά και να αποτρέψουν την ρίψη των απορριμμάτων στους ωκεανούς. Για να το καταφέρουν αυτό, χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, δημιουργούν θέσεις εργασίας, πλήρης απασχόλησης για τον απαιτητικό και αποτελεσματικό καθαρισμό. Στον πυρήνα της εταιρείας βρίσκονται ακόμη η εκπαίδευση και η ενημέρωση ανθρώπων, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων για τις σοβαρές επιπτώσεις του πλαστικού. Δίνοντας αξία στο τελευταίο, μια καινούργια οικονομία αναδύεται.
Η ιδέα τους φάνηκε να είχε επιτυχία, γι’ αυτό δημιούργησαν μπλε βραχιόλια από τελείως ανακυκλώσιμα υλικά για να μπορέσουν να στηρίξουν οικονομικά το έργο τους. Το βραχιόλι αποτελείται από μικρές χάντρες, φτιαγμένες από ανακυκλώσιμο γυαλί και ένα ρυθμιζόμενο κορδόνι από πλαστικά μπουκάλια νερού. Είναι 100% αδιάβροχο και κατάλληλο τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Η αγορά του συμβολίζει τη συνεισφορά του καθενός στον καθαρισμό των ακτών και ωκεανών. Επιπροσθέτως, δημιούργησαν δεκατρία ακόμη βραχιόλια, τα “Legacy Bracelets”, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει άλλες απειλές και σκοπούς που η 4Ocean είναι σε θέση να βοηθήσει. Βραχιόλια για την βιώσιμη αλιεία, την Ημέρα της Γης ή για την απειλή των καρχαριών, των χελωνών, των πολικών αρκούδων είναι μερικά από αυτά. Κάθε μήνας και ένα καινούργιο βραχιόλι είναι διαθέσιμο, ένας επιπλέον στόχος προς επίτευξη!
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο της 4Ocean επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://4ocean.com/
Πηγή φωτογραφιών: 4Ocean.com