Ο Αλέξης Γκόλφης λίγο πριν το τέλος του, είχε δηλώσει: «… ότι αυτός ο ρόλος του Χριστού με κατέστρεψε…». Ο ίδιος νόμιζε τότε ότι ήταν ο ίδιος ο Θεός. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, ψέμα ή κατάρα πάνω από τους ηθοποιούς που υποδύονται τον Χριστό. Εκείνο που πάντα θυμάμαι από τον Αλέξη Γκόλφη είναι ο ρόλος του Μανωλιού στη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Σήμερα ελάχιστα γνωρίζουμε για τον Αλέξη, πέρα από τη συμμετοχή του στη θρυλική σειρά του Βασίλη Γεωργιάδη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»(1975-76). Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της ζωής του ανακάλυψα μία ιδιαίτερη ιστορία με έναν καλλιτέχνη, που από την κορυφή βρέθηκε στην αφάνεια περνώντας μέσα από ένα τούνελ γεμάτο εξαρτήσεις…
Βιογραφικό
Ο Αλέξης Γκόλφης γεννήθηκε ως Αλέξης Γκολφινόπουλος, στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου 1948. Φοίτησε από το 1960 έως το 1955 στο Η’ Γυμνάσιο/Λύκειο Αθηνών. Σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου του Λυκούργου Σταυράκου και πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο κρατώντας ρόλους-περάσματα στις κωμωδίες: «Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας» (1967) του Βαγγέλη Σειληνού, «Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ «000»(1967) και «Τρελός παλαβός και Βέγγος»(1967).
Το 1975 θα συνεργαστεί κινηματογραφικά με τον Βασίλη Γεωργιάδη στη ταινία «Συνωμοσία στη Μεσόγειο» ή αλλιώς «Ομφαλός». Μια ιδιαίτερη ταινία του μεγάλου δημιουργού μακριά από το κλίμα προηγούμενων ταινιών του βασισμένη στη νουβέλα του Δημήτρη Ζανίδη, «Ήχος Και Φως». Την ίδια χρονική περίοδο ο Αλέξης Γκόλφης θα βρεθεί στα τηλεοπτικά πλατό, για δεύτερη φορά (καθότι είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στο σίριαλ του Γεωργιάδη «Επικίνδυνα βήματα»- 1973) με τη σειρά που έμελλε να τον στιγματίσει. Ο Γεωργιάδης του δίνει το ρόλο του Μανωλιού στη τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».
Η ερμηνεία του έπεισε το κοινό, αφού, όπως έλεγε αργότερα ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κόσμος τον σταματούσε στον δρόμο, βλέποντας στο πρόσωπό του τον ίδιο τον Ιησού. Οι γυναίκες γοητεύονται από την ομορφιά του αλλά κυρίως από τη λιτή βιβλική μορφή του. Τα εξώφυλλα του στα νεανικά περιοδικά «Κατερίνα» και «Μανίνα» αλλά και οι φωτογραφίες του στολίζουν τα δωμάτια μοναχικών κοριτσιών.
Για την ιστορία το συγκεκριμένο σίριαλ έμεινε στην… ιστορία όχι μόνο για τον γοητευτικό πρωταγωνιστή της αλλά και για ένα θλιβερό αληθινό περιστατικό με πρωταγωνιστές 3 αγόρια στην Πτολεμαΐδα. Σε ένα έρημο τουρκικό σπίτι είχαν κάνει αναπαράσταση της σκηνής του θανάτου του Σεΐζη. Ένα από αυτά, 9 ετών, πέθανε από ασφυξία, γεγονός που προκάλεσε σοκ εκείνη τη χρονιά…Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 50 επεισόδια το 1976, αφήνοντας εποχή στα τηλεοπτικά δρώμενα της Ελλάδας.
Ο κατήφορος του Αλέξη Γκόλφη
Τότε άρχισε και ο κατήφορος του νεαρού ηθοποιού. Αρχικά ο θάνατος της μητέρας του και η έξωση από το σπίτι του τον οδήγησαν σε μια εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία στα Πατήσια, ενώ για φαγητό πήγαινε στην ενορία της γειτονιάς του για να πάρει ένα κομμάτι ψωμί από το συσσίτιο αστέγων.
Τα τηλεοπτικά κανάλια τον θυμούνται κυρίως μόνο στην πασχαλινή περίοδο με αφιερωματικά βίντεο και ο ίδιος σε συνέντευξη του στο ένθετο της εφημερίδας «Έθνος», είπε μεταξύ άλλων: «…ήμουν ένας ροκ… Χριστός…οι άνθρωποι στον δρόμο δεν με έβλεπαν σαν τον Αλέξη Γκόλφη, αλλά με αντιμετώπιζαν σαν… θεάνθρωπο. Αργότερα δεν ήθελα να προσβάλω την εικόνα που είχα δημιουργήσει με τον Χριστό με κάποια άλλη δουλειά. Έτσι στράφηκα στη μουσική. Οργάνωνα συναυλίες και έφτιαξα κλαμπ που έγιναν φυτώρια για μουσικούς, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Έτσι έμεινα μία δεκαετία στην αφάνεια. Αν ξαναζούσα τη ζωή μου, θα ήθελα έναν σύντροφο ή πολλά λεφτά, αν και ξέρω πως ό,τι σου δίνει η ζωή, σου το παίρνει πάλι πίσω…».
Το τραγικό φινάλε
Τα χρόνια που ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καταλήγει να περιφέρεται στους δρόμους ως ρακοσυλλέκτης και να συντηρείται με τα 1000 ευρώ, ετησίως, που του έδωσε ως επίδομα το υπουργείο Πολιτισμού. Το τέλος ήρθε στα 59 του χρόνια, στις 15 Αυγούστου του 2007, όταν βρέθηκε άστεγος, μόνος και αβοήθητος μέσα σ’ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι κάπου στην πλατεία Κολιάτσου. Για δύο μήνες περίπου έμεινε στα αζήτητα ως το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου όταν η ταυτότητά του διαπιστώθηκε τυχαία, από τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη και αποκαλύφθηκε ότι αυτός στα αζήτητα του νεκροτομείου ήταν ο ηθοποιός Αλέξης Γκόλφης. Τραγική λεπτομέρεια;…ο ιατροδικαστής που αναγνώρισε το πτώμα, είναι σύζυγος της ηθοποιού Μαίρης Ιγγλέση, παρτενέρ του Γκόλφη στο «Χριστός ξανασταυρώνεται»…
Αυτή ήταν η ιστορία του μοναδικού Έλληνα ηθοποιού, που ενσάρκωσε τον Θεάνθρωπο και στοίχειωσε για πάντα στο τηλεοπτικό παρελθόν μας!!!