Αγαπητοί Συμπολίτες μας,

Παρακάτω σας παραθέτουμε τον Οδηγό Συναισθηματικής Διαχείρισης για Γονείς με αφορμή με την έναρξη του σχολικού έτους. Σε κανονικές εποχές ένα δελτίο τύπου σαν και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν ζουμε σε κανονικές εποχές.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται και μελετά την συναισθηματική νοημοσύνη, διαχείριση και εκπαίδευση (SEL) των Ελλήνων. Διαπιστώσαμε ότι οι γονείς χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ μια ξεκάθαρη καθοδήγηση για την καλύτερη συναισθηματική τους διαχείριση στην έναρξη του Σχολικού Έτους.

 

Η σχολική ηλικία είναι σημαντική γιατί σε αυτή εδραιώνεται η προσωπικότητα του ανθρώπου.

Τα παιδιά μας, όπως και εμείς, βιώνουν έναν πρωτόγνωρο τρόμο που επηρεάζει όλους τους τομείς στη ζωή τους. Μπορεί να νομίζετε ότι προσαρμόζονται στις αλλαγές πιο εύκολα από εσάς. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια άμυνα. Χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον γύρω τους για να νιώθουν ασφάλεια και προστασία, φροντίδα και αγάπη. H ευθύνη αλλά και η δύναμη είναι στα χέρια των Γονιών και των Εκπαιδευτικών (θα ακολουθήσει ειδικός οδηγός). Με την δική σας σωστή καθοδήγηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς ή φοβιών στο μέλλον.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών μας;

Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να προσφέρετε ψυχική ενδυνάμωση και οχύρωση στα παιδιά σας και να μειώσετε όσο είναι δυνατόν την επήρεια της πανδημίας στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Τον οδηγό αυτόν, καλό είναι, να τον διαβάζουν μαζί οι γονεις.

1. Συμβούλιο Γονέων

Πριν οποιαδήποτε απόφαση που αφορά τα παιδιά σας, είναι απαραίτητο να επικοινωνείτε μεταξύ σας μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ο καθένας, για τα συναισθήματα που νιώθετε και να συναποφασίσετε μια κοινή σταθερή γραμμή απέναντι στα παιδιά σας.

Οδηγία: Αφιερώστε λίγο χρόνο και συζητήστε με τον σύντροφό σας τα συναισθήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή όποτε το κρίνετε εσείς απαραίτητο. Σε αυτή τη συζήτηση ακούστε τον σύντροφό σας, δίχως να τον διακόπτετε και αν θέλετε ανταποκριθείτε με το: Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μου. Είμαι δίπλα σου σε ό,τι με χρειαστείς. Το ίδιο θα κάνει και ο άλλος.

Στα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά σας, πάρτε κοινή απόφαση και μείνετε σταθερή σε αυτή. Οι οδηγίες 2 και 3 βοηθούν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Σταθερό Πρόγραμμα

Σχεδιάστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα που λειτουργεί για εσάς και την οικογένειά σας. Δεσμευτείτε πρώτα εσείς σε αυτό και επικοινωνήστε το στα παιδιά σας. Δώστε τους την ευκαιρία να προτείνετε τυχόν αλλαγές και τέλος συναποφασίστε το όλοι μαζί.

Οδηγία: Το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει: Συγκεκριμένη ώρα ξυπνήματος, Πρωινού, Μεσημεριανού και Βραδινού, Χρόνο για Άσκηση, για Διάβασμα και για Παιχνίδι. Επιλέξτε ένα τουλάχιστον γεύμα που θα βρίσκεται όλη η οικογένεια μαζί. Το πρόγραμμα θα πρέπει να μένει σταθερό μέσα στην εβδομάδα.

3. Συναισθηματική Επικοινωνία

Όταν βρίσκεστε όλοι μαζί, εμπλουτίστε την συζήτηση με συναισθηματικές ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε στην σωστή έκφραση και αποφόρτιση των αρνητικών συναισθημάτων, όχι μόνο των παιδιών σας αλλά και των δικών σας!

Οδηγία: Όταν βρίσκεστε όλοι μαζί, ξεκινήστε μια συζήτηση μεταξύ σας (γονείς) με ερωτήσεις όπως: πώς ένιωσες στην εργασία σου σήμερα, πώς νιώθεις που τρώμε όλοι μαζί; Αφού ξεκινήσετε εσείς την συζήτηση επεκτείνετέ την και στα παιδιά σας:  Πώς ένιωσες στο σχολείο σήμερα; πώς νιώθεις που τρώμε όλοι μαζί; κοκ.

+1  Γινόμαστε πρότυπο.

Όπως θα διαπιστώσατε, η αλλαγή στην συμπεριφορά ξεκινά από εμάς, τους ενήλικες. Τα παιδιά με την σειρά τους θα μιμηθούν την συμπεριφορά, αν αυτή είναι σταθερή και επαναλαμβάνεται. Αν θέλετε μεγαλύτερη κατανόηση από τα παιδιά σας, προσφέρετέ την εσείς πρώτα. Ας εισάγουμε περισσότερη αγάπη, ομορφιά και συμπόνια στις καθημερινές μας σχέσεις γιατί: Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται.

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πιο ανώδυνα εσείς και η οικογένειά σας την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε αυτόν τον Οδηγό αυτόν με όσο το δυνατόν περισσότερους γονείς μπορείτε.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα έντονα συναισθήματα μπορούν αν αντιμετωπιστούν σωστά να αποφορτιστούν και να μην μας επηρεάζουν αρνητικά στο μέλλον. Αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου ειδικού πατήστε εδώ.

Διαβάστε τους προηγούμενους οδηγούς Συναισθηματικής Διαχείρισης του Κέντρου: Οδηγός Μείωσης Άγχους, Οδηγός για γονείς, Οδηγός Καλοκαιρι 2020, Οδηγός Κοινωνικής Αποστασιοποίησης

Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων και της μεθόδου Απελευθέρωσης Τραύματος: Expansion Method, Θεοδώρα Γκέλη, εκπαιδευτικός.

 

Link, Αναφορές, Βιβλιογραφία

  1. Μείωση άγχους (2020) Emoducation.
  2. Nicolas Christakis & James Fowler (2011). Connected. The surprising power of networks and how they shape our lives – How your friends’ friends’ friends affect everything you think, feel and do
  3. American Psychological Association (2020), Safeguarding student mental health
  4. World Health Organization (2020) Covid Public Instructions