Ανοιχτή πρόσβαση μέσω του Κέντρου ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, Start Project.
Η τεχνολογία βιώνεται ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη η πρόσβαση σε τεχνολογικά επιτεύγματα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και δικαίωμα. Ιδιαίτερα για την Δυτική κοινωνία, η πλειονότητα των ανθρώπων διατηρεί έναν ισχυρό δεσμό με τις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν, ωστόσο, κοινωνικές ομάδες που είναι αποκλεισμένες από αυτό που είναι και δικό τους δικαίωμα. Την πρόσβαση, δηλαδή, στη δια βίου μάθηση και τις νέες τεχνολογίες. Άλλοτε λόγω ηλικίας και άλλοτε εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποκτήσουν την κατάλληλη εκπαίδευση όσον αφορά την αξιοποίησή τους. Οι περισσότεροι αρκούνται στη περιορισμένη χρήση των νέων τεχνολογιών, παρ’ όλα αυτά, πρόσφατες έρευνες δείχνουν μεγάλη προθυμία και υπομονή από μέρους τους να γίνουν δεινοί χρήστες.
Στην Ελλάδα, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός υπάρχει και θέτει σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα της χώρας να μένει στο περιθώριο. Γι’ αυτό το λόγο, αρκετές είναι οι πρωτοβουλίες που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια με στόχο την πρόσβαση στην ψηφιακή γνώση από όλους τους ανθρώπους. Μία εξ’ αυτών είναι το Start Project, το κέντρο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΜΚΟ Social Innov, του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη της Microsoft Hellas.
Άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και οικονομικής κατάστασης ή εθνικότητας έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, δωρεάν, παρακολουθώντας σεμινάρια και εργαστήρια τεχνολογίας. Ο σύγχρονος αυτός εκπαιδευτικός κόμβος προσφέρει από εισαγωγικά μαθήματα για αρχάριους (ιδιαίτερα για ηλικιακές ομάδες 55+), μέχρι σεμινάρια για 3D εκτύπωση και ρομποτική. Στο πλαίσιο των δράσεων του Start Project προστίθενται και αρκετά συμβουλευτικά προγράμματα, σκοπός των οποίων είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ορθή προετοιμασία των συμμετεχόντων για το μεταβαλλόμενο, επαγγελματικό τοπίο.
Το εκπαιδευτικό κέντρο διαθέτει συνολικά τρεις αίθουσες. Οι δυο είναι εξοπλισμένες με υπολογιστές, διαθέσιμους για τους εκπαιδευόμενους. Μπορούν, ακόμη, να αξιοποιηθούν εκτός από τα μαθήματα και για ημερίδες τεχνολογικών θεμάτων. Το εργαστήριο καινοτομίας είναι η τρίτη αίθουσα, όπου λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικές δράσεις. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση στο πρόγραμμα είναι θετική, αφού ήδη στο πρώτο ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Start Project έχουν συμμετάσχει παραπάνω από 4.000 πολίτες.
Η ιστορία πίσω από το κτήριο
Το Start Project στεγάζεται στην οικία της Λέλας Καραγιάννη, στην πλατεία Αμερικής. Προτού διατεθεί ο χώρος για αξιοποίηση, παρέμεινε κλειστός και ανεκμετάλλευτος. Το κτήριο, στο οποίο σήμερα προσφέρεται η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, έχει μια βαθιά παράδοση στον αγώνα για την ελευθερία. Εκεί έζησε η σπουδαία φιγούρα της Εθνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη. Πρωτότοκο τέκνο του Αθανάσιου Μηνόπουλου και της Σοφίας Μπουμπούλη, παντρεύτηκε τον φαρμακοποιό Νικόλαο Καραγιάννη με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά.
Την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, η Λέλα Καραγιάννη και η οικογένειά της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας. Ίδρυσε το 1941 μια μυστική ομάδα, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αντιστασιακή οργάνωση με πολλά κύρια και τακτικά μέλη. Η οργάνωση έφερε το όνομα «Μπουμπουλίνα», λόγω της συγγένειας της Καραγιάννη με την σπουδαία αγωνίστρια του 1821. Περιέθαλψαν στρατιώτες των Συμμαχικών Δυνάμεων και μετέφεραν πληροφορίες εις βάρος των εχθρών. Ήταν υπεύθυνοι για καταβυθίσεις υποβρυχίων και ανατινάζεις αεροδρομίων, στα οποία μεταφέρονταν πυρομαχικά, καύσιμα και τρόφιμα για τους κατακτητές. Τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της συνελήφθησαν και βασανίστηκαν ουκ ολίγες φορές. Το 1944,η Λέλα Καραγιάννη οδηγήθηκε στη φυλακή με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της μετάδοσης πληροφοριών. Αυτή έμελλε να είναι η τελευταία της σύλληψη, αφού λίγο αργότερα εκτελέστηκε στο Άλσος Χαϊδαρίου. Ένα μήνα αργότερα, τον Οκτώβριο του 1944, η χώρα θα απελευθερωνόταν.
Προς τιμήν της δόθηκε το «Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας» από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς επίσης και ο τιμητικός τίτλος, «Δίκαιη των Εθνών» από το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και Ηρώων «Γιαντ Βασέεμ». Όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τη ζωή και το έργο της, μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο της εγγονής της Λέλα Βυρ. Καραγιάννη, «Λέλα Καραγιάννη, η θρυλική γιαγιά μου», αλλά και το βιβλίο του Αλέξανδρου Ζαούση, «Λέλα Καραγιάννη, Η Μπουμπουλίνα της Κατοχής 1941-1944».
Επιστρέφοντας στο σήμερα, οι πόρτες του ιστορικά διατηρητέου μνημείου, κατασκευής 1923, ανοίγουν ξανά. Για ακόμη μία φορά, η οικία αυτή θα συνδεθεί με τις έννοιες της αποδοχής, της ελευθερίας και του σεβασμού.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Start Project, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.startproject.gr/
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.eduguide.gr