Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης για τη διατήρηση μιας καλής Ψυχικής Υγείας, με αφορμή της Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου.

 

Αγαπητοί Συμπολίτες μας,

Παρακάτω σας παραθέτουμε τον Οδηγό Συναισθηματικής Διαχείρισης για τη διατήρηση μιας καλής Ψυχικής Υγείας, με αφορμή της Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται και μελετά τη συναισθηματική νοημοσύνη των Ελλήνων και προσφέρει εργαλεία Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης (SEL) για την βελτίωσή της.

Διαπιστώσαμε ότι η πίεση που αυξάνεται όλο και περισσότερο λόγω της πανδημίας δημιουργεί συνθήκες που σχετίζονται με συναισθηματικά προβλήματα. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, ανεξαρτήτως συνθηκών. Για να κρατήσουμε, λοιπόν, μια καλή ψυχική κατάσταση, σας προτείνουμε τον παρακάτω οδηγό:

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε μια καλή ψυχική υγεία;

 

Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να επανέλθετε σε μια καλή ψυχική κατάσταση. Αναγνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι εναντίον μας αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα θα ξεπεράσουμε μαζί τις δυσκολίες.

  1. Βρείτε τι σας αρέσει

Είναι πολύ σημαντικό να εισάγετε ασχολίες στη καθημερινότητά σας που σας κάνουν χαρούμενους. Επειδή αυτό ίσως να σας είναι λίγο δύσκολο καλό θα ήταν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ανακαλύψετε τι εμπειρίες σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα.

Οδηγία: Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να θυμηθείτε ή να εντοπίσετε τι σας αρέσει να κάνετε. Ποιές εμπειρίες σας κάνουν ευτυχισμένους και χαρούμενους. Είναι μια βόλτα; Μια καλή συζήτηση; Η συγγραφή ή ζωγραφική; Η προσφορά σε άλλους; Ή ένα ταλέντο που έχετε ξεχάσει ότι είχατε; Καταγράψτε όλες τις ανακαλύψεις σας. Μοιραστείτε τις με τον σύντροφό σας, τους φίλους ή την οικογένειά σας.

  1. Βάλτε Πρόγραμμα

Τώρα που γνωρίζετε τι σας κάνει ευτυχισμένους και χαρούμενους, βάλτε αυτές τις ασχολίες στη ζωή σας. Στην καθημερινότητά σας.

Οδηγία: Σχεδιάστε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα ασχοληθείτε με αυτό που σας κάνει χαρούμενους για τουλάχιστον 5 λεπτά. Πιστευουμε οτι 5 λεπτά όλοι μπορούμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας.

Να γνωρίζετε ότι αν ήσασταν στην κατηγορία των πολιτών που σας επηρέασε ψυχικά η πανδημία θα σας είναι λίγο δύσκολο στην αρχή να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας. Είναι απολύτως λογικό. Μετά την τέταρτη, πέμπτη ημέρα θα αρχίσετε να νιώθετε πολύ καλύτερα.

  1. Βρείτε παρέα

Μοιραστείτε τις αποφάσεις σας με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Εμπνεύστε φίλους και γνωστούς να σας ακολουθήσουν και να κάνετε μαζί, αν είναι δυνατόν, τις καθημερινές ευχάριστες ασχολίες σας. Βρείτε παρέα και μοιράστε τη χαρά. 

Οδηγία: Μοιραστείτε ό,τι σας κάνει ευτυχισμένους με τον σύντροφο, την οικογένειά ή τους φίλους σας. Εμπνεύστε τους να βρουν και εκείνοι τις δικές τους χαρούμενες ασχολίες. Αν είναι εφικτό, ταιριάξτε παρόμοιες ασχολίες μαζί τους. 

+1:  Γινόμαστε ο άνθρωπος που πάντα θέλαμε.

Οι φόβοι και η πίεση της εποχής δεν μας βοηθούν να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να επανεξετάσουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας. Βρείτε τον άνθρωπο που θα θέλατε πάντα να είστε και στρώστε το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλει θάρρος, επιμονή και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει! Ας βάλουμε περισσότερη αγάπη, ομορφιά και συμπόνια στη ζωή μας γιατί:

 

Ό,τι προσφέρουμε, επιστρέφεται.

 

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να επανέλθετε σε μια καλή ψυχική κατάσταση εσείς και η οικογένειά σας, τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε τον Οδηγό αυτόν με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείτε.

________________________________________

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα έντονα συναισθήματα μπορούν αν αντιμετωπιστούν σωστά, να αποφορτιστούν και να μην μας επηρεάζουν αρνητικά στο μέλλον.

Αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου ειδικού πατήστε εδώ.

 

________________________________________

Διαβάστε τους προηγούμενους οδηγούς Συναισθηματικής Διαχείρισης του Κέντρου μας: Οδηγός Μείωσης Άγχους, Οδηγός για γονείς, Οδηγός Καλοκαιρι 2020, Οδηγός Κοινωνικής Αποστασιοποίησης

________________________________________

Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων και της μεθόδου Απελευθέρωσης Τραύματος: Expansion Method

Επιστημονική Επιμέλεια: Ιωάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

 

Links – Αναφορές.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας