Αν μπορούμε να τρώμε ένα μήλο και ένα πορτοκάλι κάθε μέρα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον οργανισμό μας.

 

Όλοι έχουμε ακούσει ότι τα μήλα κάνουν καλό. Άλλωστε ποιός ξεχνάει πως ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για ένα πραγματικό έλεγχο.

 

Για παράδειγμα, η ζάχαρη που περιέχουν τα μήλα είναι κακό για τον οργανισμό μας; Είναι μια ποικιλία πιο υγιεινή από την άλλη; Να διαλέγουμε πράσινα ή κόκκινα; Μαλακά ή τραγανά; Βιολογικά ή συμβατικά; Και τελικά, τι συμβαίνει όταν συγκρίνουμε μήλα και πορτοκάλια;

 

Κάνουν καλό τα μήλα;

Απολύτως. Τα μήλα αποτελούν μια πολύ καλή τροφή. «Πολλές από τις ενώσεις στα μήλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση», μας λέει ο Άλαν Κόρνμπεργκ, παιδίατρος και διευθυντής του Physicians Association for Nutrition, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η κατανάλωση αυτών των ενώσεων έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση στην μακροζωία, επειδή βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών που αποτελεί την κύρια κοινή παράμετρο, όλων των ασθενειών. Μάλιστα, η πλειονότητα των ασθενειών στον δυτικό κόσμο – καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης τύπου 2 – σχετίζονται με κακή διατροφή.

 

«Ακόμα και βραχυπρόθεσμα, μελέτες δείχνουν ότι το είδος των ενώσεων που βρίσκονται στα μήλα μπορεί να έχουν γρήγορη και θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσα σε μόλις μισή ώρα μετά την κατανάλωση τους», δήλωσε ο Άλαν Κόρνμπεργκ.

 

Τα μήλα όπως μας εξηγεί η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Άννα Λάτζ, περιέχουν αντιοξειδωτικά.

 

«Τα αντιοξειδωτικά είναι ένας τύπος φυτοθρεπτικών συστατικών που επιβραδύνουν ή αποτρέπουν βλάβες στα κύτταρα που εμφανίζονται στο οργανισμό μας από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον».

 

Ταυτόχρονα, εκτός από την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, την κατεχίνη, τη φλοριδίνη και το χλωρογενικό οξύ, τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική κερκετίνη.

 

«Η κερκετίνη είναι χρήσιμη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ικανότητας του σώματος μας να χρησιμοποιεί ινσουλίνη », δήλωσε η διατροφολόγος διαιτολόγος Κάρεν Άνσελ.

 

Ενώ μας συνιστά να τρώμε το μήλο με την φλούδα, αφού έχει έως και έξι φορές περισσότερη κερκετίνη από τη σάρκα.

 

«Τα μήλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με τέσσερα γραμμάρια ινών ανά κομμάτι φρούτου, το οποίο ισοδυναμεί με μια μερίδα βρώμης», δηλώνει η Κάρεν Άνσελ. «Δεν αποκλείεται να είναι να είναι ο λόγος που τα μήλα έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους».

 

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μπάρμπαρα Ρας πρόσθεσε: «Ένα μήλο έχει το 10% της ημερήσιας αξίας που συνιστάται για τις φυτικές ίνες και αυτό είναι επίσης χρήσιμο στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη του καρκίνου».

 

Μήλα ή πορτοκάλια

Και τα δύο φρούτα προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη. «Τα μήλα έχουν λίγο περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά τα πορτοκάλια παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C», λέει η Κάρεν Άνσελ.

 

Ανάλογα με την εποχή είναι η άποψη της Μπάρμπαρα Ρας. «Αν είναι φθινόπωρο μήλα, αν είναι χειμώνας πορτοκάλια και μάλιστα σανγκουίνια».

 

Τελικά αν μπορούμε να τρώμε ένα μήλο και ένα πορτοκάλι κάθε μέρα είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον οργανισμό μας.

 

Η ζάχαρη που περιέχουν τα μήλα είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας;

Ακόμα κι αν ένα φρούτο έχει κάπως υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία μας.

 

«Η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα δεν κάνει κακό στον οργανισμό μας», μας εξηγεί ο Άλαν Κόρνμπεργκ. Για να προσθέσει, «ένα μήλο την ημέρα έχει πολλαπλά οφέλη στον μεταβολισμό μας. Καλό είναι όμως να αποφεύγουμε τον χυμό μήλου, καθώς αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης».

 

«Ένα πράσινο μήλο περιέχει 16 γραμμάρια ζάχαρης ενώ ένα κόκκινο 19 γραμμάρια. Αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί», λέει η Κάρεν Άνσελ.

 

«Η διατροφική περιεκτικότητα των μήλων ποικίλλει ελαφρώς μεταξύ όλων των διαφορετικών τύπων, αλλά είναι όλοι μια εξαιρετική πηγή ισχυρών θρεπτικών συστατικών», λέει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Αμάντα Φράνκενι.

 

«Επιλέγουμε απλά αυτό που αγαπάμε περισσότερο ή ταιριάζει περισσότερο σε μία συνταγή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής», είναι η άποψη της διαιτολόγου – διατροφολόγου, Έιμι Γκόριν.

 

Οργανικά ή συμβατικά μήλα;

Ορισμένοι διατροφολόγοι ενδιαφέρονται περισσότερο να μας κάνουν να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ανεξάρτητα από το πώς καλλιεργούνται.

 

«Είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε με τα βιολογικά προϊόντα», ισχυρίζεται η Κάρεν Άνσελ. «Η αλήθεια είναι όμως ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν τρεφόμαστε σωστά καταναλώνοντας όλα τα είδη των τροφών. Το πιο σημαντικό πράγμα λοιπόν είναι να τρώμε περισσότερα είδη τροφών και να μην εγκλωβιζόμαστε εάν είναι βιολογικά ή όχι – και αυτό ισχύει και για τα μήλα.

 

Ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται στη διατροφική αξία είναι πόσο καιρό το μήλο που επιλέγουμε βρίσκεται στις αποθήκες πριν φτάσει στο ράφι του παντοπωλείου μας, μας εξηγεί η Έιμι Γκόριν.

 

«Μετά από τρεις μήνες αποθήκευσης, τα μήλα χάνουν μια σημαντική ποσότητα πολυφαινόλης. Καθώς είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την διάρκεια, θα συνιστούσα μήλα από τις λαϊκές αγορές καθώς είναι πιο φρέσκα».

 

Τέλος όπως μας υπενθυμίζει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Βίκη Σάντα Ρετέλνι, «πάντα πλένουμε τα μήλα πολύ καλά πριν τα φάμε, χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα καθώς περιέχει σημαντικές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά».

 

Πώς να τρώμε περισσότερα μήλα

«Είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα μήλα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και ότι μπορούν να διαρκέσουν έως και οκτώ εβδομάδες στο ψυγείο μας», λέει η αντιπρόεδρος επικοινωνίας, της Ενωσης Μηλοπαραγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τρέισι Γκροντίν .

 

«Κατά τη διάρκεια του χρόνου, όταν άλλα φρούτα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα, μπορούμε να αγοράσουμε μια μεγάλη ποσότητα μήλων, και να τα βάλουμε στο ψυγείο, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να τα απολαύσουμε».

 

Τα μήλα μπορούν επίσης να είναι ένα γαστρονομικό «μυστικό συστατικό» για την προσθήκη ινών και θρεπτικών συστατικών στα αγαπημένα μας πιάτα.

 

«Δεν είναι απαραίτητο να βλέπουμε τα μήλα ως φρούτο και μόνο αφού μπορούμε να τα προσθέσουμε και σε αλμυρά πιάτα», μας λέει η σεφ Ρόμπιν Άσμπελ.

 

«Για παράδειγμα, μια φέτα μήλου σε ένα σάντουιτς μπορεί να προσθέσει την ζουμερότητα που θα αναζητούσατε σε μια φέτα ντομάτας, ειδικά όταν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής».

 

πηγή