Tο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, θα μεταδώσει τη Μεγάλη Εβδομάδα, μια σειρά από κατανυκτικές συναυλίες με μουσικά έργα βασισμένα στα Θεία Πάθη, ερμηνευμένα από σημαντικές ευρωπαϊκές και ελληνικές ορχήστρες και διάσημους σολίστ.

Στις  ειδικές παραγωγές αγαπημένων εκπομπών θα ακουστούν έργα θρησκευτικής και  λατρευτικής μουσικής Ελλήνων και ξένων συνθετών, νεότερα και σύγχρονα, εμπνευσμένα από τα ερωτήματα για τη ζωή και τον θάνατο. Κορυφαία έργα της φωνητικής μουσικής, ύμνοι, λειτουργίες, ρέκβιεμ και gospels θα πλημμυρίσουν τον «αέρα» του Τρίτου, μαζί με ειδικά αφιερώματα στον Αμερικανό συνθέτη Morton Feldman στα πιο σημαντικά Stabat Mater όλων των εποχών, αλλά και στο «πένθος» με κεντρικό ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Ζερβό.

Τέλος μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου ακούμε στο στούντιο του σταθμού το έργο του «Μέρες Επιταφίου», σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου, επικεντρώνοντας τη συζήτηση  στη διπλή φύση των Παθών, τη θεϊκή αλλά και την ανθρώπινη.

Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

08:00| «Όλα τα πρωινά του Τρίτου/Αισθηματική Αγωγή», Γιώργος Φλωράκης

Το έργο La Sindone για ορχήστρα και κρουστά, του Arvo Pärt, ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής.

11:00 | «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου/Πρωινό και Κάτι», Έλενα Μαραγκού

Απόσπασμα από την «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» του Νέστορα Τέηλορ, ένα έργο του 2022 και «Biblical songs» του  Antonin Dvorak.

12:00 | «Ο Συνθέτης της Εβδομάδας», Σταμάτης Αθανάσουλας

Μια αναδρομή σε συνθέσεις μεγάλων δημιουργών ανά τους αιώνες, που μελοποίησαν τον σπουδαίο ύμνο Stabat Mater, ο οποίος περιγράφει το δράμα της μητέρας του Ιησού κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης. Θα μεταδοθούν έργα 16 συνθετών, από τον 15ο αιώνα ώς τις μέρες μας. Από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Παρασκευή.

13:00 | «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη», Χρίστος Παπαγεωργίου

Επιλογές από τους δίσκους των Γιώργου Καλoύδη «La  Reveuse», Νίκου Σουέρεφ-Γιώργου Κωνσταντίνου «BlueBeard on Via Crusis»Νέστορα Ταίηλορ «Lux Aeterna»Σάββα Καρατζιά Ορατόρια «Θεοφάνης ο Έλληνας» και «Αντρέι  Ρουμπλιώφ»,  και Γ. Ι.  Γκουρτζίεφ «Ιεροί  Ύμνοι».

14.00| «Musica Reservata», Στέλιος  Μούστος

Το πρώτο μέρος ενός εξάωρου αφιερώματος, που καλύπτει όλες τις τάσεις και όλες τις περιόδους, στα πιο σαγηνευτικά, πιο σπουδαία, πιο δημοφιλή και πιο σημαντικά Stabat  Mater όλων των εποχών.

16:00 | «Γραμμές μεταμόρφωσης του Αόρατου σε Ορατό», Αφροδίτη Κοσμά

Μια ενότητα τριών εκπομπών με εικαστικά και λογοτεχνικά έργα, που μεταμορφώνουν το Αόρατο σε Ορατό δεμένα, με το νήμα της πανανθρώπινης ανάγκης για επαφή με το Θείο. Από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Τετάρτη.

«Παντελής Μπουκάλας: Ο Χριστός στα χιόνια / Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκ».

17:00 | «Ο Ήχος του Απογεύματος», Θόδωρος Λούστας

Το Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

19:00 | «Το Δέντρο της Jazz»,  Αφροδίτη Κοσμά

H προσευχή των gospels 

Οι εκφραστικοί αυτοσχεδιασμοί σε στιλ μουσικής απαγγελίας, το μελισματικό τραγούδι και η πληθωρική εκφραστικότητα της μουσικής gospel, με κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και τον λόγο του Ιησού.

20:00 | «Συναυλίες Δίχως Σύνορα», Αλεξάνδρα Γιαλίνη

«Πάθος για Μουσική – Μουσική των Παθών»

Δύο κορυφαία έργα της φωνητικής μουσικής, το επιβλητικό Stabat Mater του Antonín Dvořák με την Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Λειψίας (MDR), υπό τη διεύθυνση του Dennis Russell Davies και το βαθιά εκφραστικό Stabat Mater του Karol Szymanowski με τη Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Ivan Repušić.

22:00 | « Βραδινές Αρμονίες»,  Γιώργος Κωνσταντίνου

Morton Feldman «Η βραδύτητα του Πένθους»

Ο Αμερικανός συνθέτης με το μοναδικό ηχητικό του πλέγμα μάς οδηγεί την εβδομάδα των Παθών σε μια εσωτερική διαδρομή υφαίνοντας στον μουσικό του αργαλειό τον χρόνο με την βραδύτητα του εσωτερικού ρυθμού μιας προσευχής. Θα ακουστεί η μουσική του καθώς και ποίηση για το πένθος και την λύτρωση, σε ένα αφιέρωμα που θα διαρκέσει από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή.

00:00 | «Παράξενος  Ελκυστής», Μαριλένα Μαραγκού

O διακεκριμένος Γάλλος θεωρητικός του ήχου και της εικόνας Michel Chion, σε δύο ηλεκτροακουστικά έργα που γεφυρώνουν μια πορεία μισού αιώνα και απαντούν με συμπληρωματικό τρόπο στην αναζήτηση της υπέρβασης μέσω του ήχου: Requiem (1973), ένας στοχασμός για το πένθος και τη μνήμη, και Laudes (2019), μια φωτεινή πορεία ανύψωσης.

Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2025

08:00| «Όλα τα πρωινά του Τρίτου/Αισθηματική Αγωγή»,  Γιώργος Φλωράκης

Τρεις σύγχρονοι συνθέτες , με μοναδικά έργα: O Benjamin Britten με τη Sinfonia da Requiem, που γράφτηκε το 1940, όταν ο συνθέτης ήταν 26 ετών, o Arvo Pärt με το μεγαλύτερο ορχηστρικό του έργο Lamentate και o Henryk Gorecki με την 3η Συμφωνία, ένα βαθιά πένθιμο κλασικό έργο .

11:00 | «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου/Πρωινό και Κάτι», Έλενα Μαραγκού

«Σταύρωση» από τη Λειτουργία αρ. 2 op.40 του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Hermit Songs» του  Samuel Barber  και «Εin Deutsches Requiem» του Johannes  Brahms.

14.00 | «Musica Reservata», Στέλιος Μούστος

Το δεύτερο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος στα πιο σημαντικά Stabat  Mater όλων των εποχών.

16:00 | «Γραμμές μεταμόρφωσης του Αόρατου σε Ορατό», Αφροδίτη Κοσμά

«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Νίκος Καζαντζάκης: κάτω από τον ουρανό του Τολέδο».

17:00 | «Ο Ήχος του Απογεύματος», Θόδωρος Λούστας

Το Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

18:00 | «Ars Nova», Δημήτρης  Κούντουρας

Victimae paschali laudes

Από το ευρύ θρησκευτικό ρεπερτόριο του Μεσαίωνα η πασχαλινή εκπομπή είναι αφιερωμένη σε ύμνους και λειτουργικό ρεπερτόριο μέχρι και τον 15ο αιώνα.

20:00 | «Συναυλίες Δίχως Σύνορα», Αλεξάνδρα Γιαλίνη

«Πάθος για Μουσική – Μουσική των Παθών»

«Επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού: Μουσικές αναγνώσεις μέσα στους αιώνες».  Από τον Joseph Haydn μέχρι τη Sofia Gubaidulina, και από τον Heinrich Schütz έως τον James MacMillan, η μουσική παίρνει τη μορφή ενός διαλογισμού πάνω στο Θείο Πάθος, αντλώντας από την παράδοση και ταυτόχρονα ανανεώνοντάς την με νέες εκφραστικές προσεγγίσεις. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Ivan Repušić καθώς και η Ορχήστρα Δωματίου του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Robert King.

00:00 | «Παράξενος  Ελκυστής», Μαριλένα Μαραγκού

Από τα κατά Ματθαίον Πάθη στον Καζαντζάκη και τον Bertrand Russell: το αίμα του Χριστού, η τελευταία πράξη αγάπης, ένα κατώφλι ανάμεσα στο πεπερασμένο και το άπειρο, τη φθορά και την αιωνιότητα. Μέσα από τη μεγάλης διάρκειας σύνθεση Bleed, του αυστραλιανού minimal jazz τρίο The Necks, πλαισιωμένη από τους ήχους των Bach / Simon Fisher Turner και Gavin Bryars/Tom Waits.

Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

08:00| «Όλα τα πρωινά του Τρίτου/Αισθηματική Αγωγή», Γιώργος Φλωράκης

Με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου ακούμε το έργο του «Μέρες Επιταφίου», σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Ο συνθέτης μιλάει για το έργο αυτό που επικεντρώνεται στη διπλή φύση των Παθών, τη θεϊκή αλλά και την ανθρώπινη. Ο κοινωνικός συμβολισμός της Μεγάλης Εβδομάδας και η υπόσχεση της Ανάστασης προβάλλουν μέσα από πρωτότυπα αλλά και Ευαγγελικά κείμενα σε σοφή αντίστιξη. Το έργο γράφτηκε για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, ελληνικά όργανα, λαϊκό ερμηνευτή, σοπράνο και αφηγητή. Ο Μανώλης Μητσιάς, η Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο Γιάννης Φέρτης, η Χορωδία της ΕΡΤ και η ορχήστρα Καμεράτα Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού παρουσιάζουν ένα μοναδικό έργο ελληνικής θρησκευτικής μουσικής.

11:00 | «Όλα τα πρωινά του Τρίτου/Εκπομπή Μαζί», Μάιρα Μηλολιδάκη & Διονύσης Μαλλούχος

Πάθη κατά Λουκάν της Καλλιόπης Τσουπάκη, Σόλωνα Μιχαηλίδη «Mater dolorosa», αποσπάσματα από Ρέκβιεμ  των Lassus, Fauré, Biber.

13:00 | «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη», Χρίστος Παπαγεωργίου

O ύμνος «Ω γλυκύ μου Έαρ» σε πολλές διαφορετικές εκδοχές.

14.00 Musica Reservata», Στέλιος Μούστος

Το τρίτο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος στα πιο σημαντικά Stabat Mater όλων των εποχών.

16:00 | «Γραμμές μεταμόρφωσης του Αόρατου σε Ορατό», Αφροδίτη Κοσμά

«Λεονάρντο ντα Βίντσι: Μυστικός Δείπνος»

17:00 | «Ο Ήχος του Απογεύματος», Θόδωρος Λούστας

Τo Γερμανικό Requiem του Johannes Brahms και η Ιστορία της Αναστάσεως του Heinrich Schütz.

20:00 | «Συναυλίες Δίχως Σύνορα», Αλεξάνδρα  Γιαλίνη

«Πάθος για Μουσική – Μουσική των Παθών»

Ακούμε σε πρώτη μετάδοση την Πασχαλινή συναυλία, της  Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ, που δόθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη.

Στο πρώτο μέρος, παραδοσιακοί πασχαλινοί ύμνοι ζωντανεύουν μέσα από φωνές και ήχους που κουβαλούν την μνήμη και πνοή της Ανατολής σε ειδικές διασκευές για παραδοσιακά όργανα και ορχήστρα με την συμμετοχή των Αλέξανδρου Καψοκαβάδη (λαούτο), Νεκτάριου Σταματέλου (νέυ), Ελένης Καλλιμοπούλου (πολίτικη λύρα), Έφης Ζαϊτίδιου (κανονάκι).

Στο δεύτερο μέρος, η λειτουργία Misa a Buenos Aires του Αργεντινού Martín Palmeri με σολίστ τη μέτζο σοπράνο Έλενα Μαραγκού και τον Κωνσταντίνο Ράπτη στο μπαντονεόν. Τη Χορωδία της ΕΡΤ προετοίμασε ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

08:00| «Όλα τα πρωινά του Τρίτου/Αισθηματική Αγωγή», Γιώργος Φλωράκης

Τα Κατά Ιωάννην Πάθη του J.S Bach, ένα από τα δύο σωζόμενα «Πάθη» – από τα τέσσερα ή πέντε που πιθανολογείται ότι έγραψε ο συνθέτης.   

11:00 | «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου/Η Απόδραση των 11»Διονύσης Μαλλούχος

Χρήστου Χατζή «Crucifix», Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη «Εξομολογείσθαι».

Λέοντος Σοφού «Παραστώσα τω Σταυρώ σου», αποσπάσματα από Stabat Mater των Steffani, Rossini, Pergolesi, Pärt.

13:00 | «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη»  Χρίστος Παπαγεωργίου

Το soundtrack της θρυλικής ταινίας «Μπεν Χουρ» που έγραψε  ο Miklos Rozsa .

14:00  «Μουσικές στιγμές στο χρόνο», Κάτια Καλλιτσουνάκη  

H κατανυκτική αρμονία των φωνών – Μέρος Α’

Νεότερα και σύγχρονα έργα θρησκευτικού χαρακτήρα για ασυνόδευτες και συνοδευόμενες φωνές των Cyrillus Kreek, Gustav Holst, Igor Stravinsky, Olivier Messiaen, Samuel Barber και Federico Mompou.

 16:00 | «Τιμής Ένεκεν»  Δαυίδ  Ναχμίας

Ένα ειδικό αφιέρωμα στο «πένθος» με κεντρικό ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Ζερβό, γνωστό για τη θεολογική του παιδεία και την ενδελεχή μελέτη των ανθρώπινων βιωμάτων που με ακαδημαϊκή ακρίβεια και ευαισθησία, αναλύει το πένθος όχι απλώς ως στάδιο οδύνης, αλλά και ως πνευματικό εργαλείο που δύναται να οδηγήσει τον άνθρωπο στην υπέρβαση, την κάθαρση και τελικά στη λύτρωση

20:00 | «Συναυλίες Δίχως Σύνορα»,  Αλεξάνδρα Γιαλίνη

«Πάθος για Μουσική – Μουσική των Παθών»

Η Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw του Άμστερνταμ, σε σύμπραξη με την Εθνική Παιδική Χορωδία της Ολλανδίας και τη Χορωδία της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Riccardo Minasi, μας χαρίζουν αποσπάσματα από το ορατόριο Κατά Ματθαίον Πάθη BWV 244 του J.SBach, από τη συναυλία που έδωσαν στις 13 Απριλίου 2025.

Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

08:00| «Όλα τα πρωινά του Τρίτου/Αισθηματική Αγωγή»  Γιώργος Φλωράκης

Το Requiem του Giuseppe Verdi, όπου ο συνθέτης περιγράφει  τον  υπαρξιακό τρόμο του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο.

 11:00 | «Όλα τα Πρωινά του Τρίτου/Εντός και εκτός Πορείας», Μάιρα Μηλολιδακη

«Λύπη Λάμπουσα», μουσική για τη θλίψη που μας οδηγεί από το σκοτάδι στο φως. Επίσης Carlo Gesualdo (Tenebrae Responsories) Francis Poulenc (Répons des Ténèbres), Βασίλης Τενίδης (Ειρμός), John Tavener (Mahashakti, Shakti)  και Βασίλης Τσαμπρόπουλος (Lamentation).

 13:00 | «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη», Χρίστος Παπαγεωργίου

Το soundtrack της θρυλικής ταινίας «Μπεν Χουρ» που έγραψε ο Miklos Rozsa.

14:00  «Μουσικές στιγμές στο χρόνο»,  Κάτια Καλλιτσουνάκη

H κατανυκτική αρμονία των φωνών – Μέρος Β’

Νεότερα και σύγχρονα έργα θρησκευτικού χαρακτήρα για ασυνόδευτες και συνοδευόμενες φωνές των Henryk Gorecky, Arvo Pärt, John Tavener, Ivan Moody, Wolfgang Rihm, Ola Gjeilo, Lydia Kakabadse και Peteris Vasks.

16:00 | «Τιμής Ένεκεν»,  Δαυίδ Ναχμίας

Το Β’ Μέρος του ειδικού αφιερώματος στο «πένθος», με κεντρικό ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Ζερβό.

19:00 | «Αυτόματος Τηλεφωνητής», Μενέλαος  Καραμαγγιώλης  

Μια απροσδόκητη ραδιοφωνική συναυλία με ύμνους και πάθη από διαφορετικά μουσικά είδη διηγείται μουσικά την ιστορία του Πάσχα ως παραμύθι παρηγορητικό σε αγνωστικιστές, προβοκάτορες και πιστούς άλλων θρησκειών που θρηνούν μαζί με τους χριστιανούς τα πάθη της Μεγάλης Παρασκευής: οι Fairuz, Μάνος Χατζιδάκις, Keyrouz, Νίκος Καζαντζάκης, Νίκος Γκάτσος, Αρλέτα, Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Luigi Cherubini, Scarlatti, Leo & Pergolesi υποδέχονται την άνοιξη και ανακαλύπτουν διαφορετικές εκδοχές του πιο δημοφιλούς «χιτ» στους αιώνες: ένα θρησκευτικό μοιρολόι που το τραγουδάνε όλοι δίχως αναστολές.

20:00 | «Intercity», Θάνος Φουργιώτης

Μυστηριώδεις ιερές Ιταλικές Πολυφωνίες: Ύμνοι του 13ου αιώνα από το Laudario di Cortona, άριες του Μοντεβέρντι και ιταλικά παραδοσιακά τραγούδια για τα Πάθη, με οδηγό την Silvia Malagugini  και την ομάδα Nonna Sima.

21:00 «Κριτικός Λόγος», Θάνος Μαντζάνας

Δύο έργα της βρετανικής μουσικής σχολής του τέλους του εικοστού αιώνα που συνάδουν με το πνεύμα των ημερών. Το πρώτο, «Missa Wellensis», πιθανότατα το τελευταίο χρονολογικά έργο του John Tavener, με εφ’ όλης της ύλης χριστιανική θεματολογία και πάρα πολλά στοιχεία από το βυζαντινό μέλος. Το δεύτερο έργο «Jesus’ Blood Never Failed Me Yet» για ορχήστρα εγχόρδων του Gavin Bryars, συνθέτη jazz, σύγχρονης και πρωτοποριακής  μουσικής.

23:00 | «Συναυλίες Δίχως Σύνορα»,  Αλεξάνδρα Γιαλίνη

«Πάθος για Μουσική – Μουσική των Παθών»

Το σύνολο Café Zimmermann και η μέτζο-σοπράνο Eva Zaïcik αναδεικνύουν ένα βαθύτερο, πνευματικό στοιχείο που διαποτίζει τα θρησκευτικά έργα του Vivaldi. Το Stabat MaterRV 621 και το Nisi DominusRV 608 εκφράζουν με απαράμιλλη δραματικότητα τον πόνο, την προσευχή και την ελπίδα, ενώ τα κοντσέρτα για έγχορδα, γεμάτα χρωματικές αντιθέσεις και ένταση, λειτουργούν σαν φωτεινές ανάπαυλες μέσα στη συγκινησιακή φόρτιση της βραδιάς.