Ένα από τα πιο δύσκολα ¨Αντίο¨, σε μια γυναίκα, που ειδικά εμάς, τους λίγο πάνω από τα 40, μας σημάδεψε.

 

 

 

 

 

 

 

Ίσως γιατί η «Μαντάμ Σουσού» υπήρξε η πρώτη μας τηλεοπτική ανάμνηση και αμέσως μετά, με τις «Τρεις Χάριτες» καθιερώθηκε μέσα μας, ως η πλέον ¨δική¨ μας καλλιτέχνης. Και χρησιμοποιώ τον όρο καλλιτέχνης, διότι η Άννα Παναγιωτοπούλου, δεν υπήρξε μόνο ηθοποιός, αλλά και συγγραφέας, σκηνοθέτης, στιχουργός,, ραδιοφωνική παραγωγός. Όμως ποιος δε ξέρει το, ποια ήταν η Άννα Παναγιωτοπούλου;

 

Και αν δεν ήξερε, σίγουρα τις προηγούμενες μέρες, θα έμαθε. Εμείς, αποφασίσαμε να φωτίσουμε και μια άλλη πτυχή της, αυτή της τραγουδίστριας. Μπορεί η ίδια να μην είχε κάποιο προσωπικό δίσκο, είχε λίγες αλλά εμβληματικές συμμετοχές. Και ναι, σίγουρα θα μπορούσε να κάνει καριέρα και ως τραγουδίστρια. Διέθετε μια ξεχωριστή χροιά, και μια ολόσωστη, βραχνή και παράλληλα γεμάτη ερωτισμό φωνή.

Θα σταθούμε μόνο στα τραγούδια που έχουν δισκογραφηθεί , μιας και υπάρχουν και αρκετές ερμηνείες της από εκπομπές (τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές) ή από διάφορες άλλες εμφανίσεις. Ελπίζω να μη μας έχει διαφύγει κάτι και να μην έχουμε κάποιο λάθος.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις σε δίσκο, θα γίνουν το 1974, για το δίσκο «Μια ζωή Γκόλφω». Οι συνθέσεις ανήκαν στον Γιώργο Παπαδάκη, και η Άννα Παναγιωτοπούλου, συμμετείχε μαζί με όλη την ομάδα, του θρυλικού ¨Ελεύθερου θεάτρου¨.

10 χρόνια μετά, το 1984, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, κυκλοφορεί το δίσκο «Πάμε Μαέστρο. Ελεύθερο θέατρο και Ελεύθερη σκηνή/ 10 Χρόνια επιθεωρήσεις 73-84». Ο πλούσιος τίτλος του δίσκου, καθιστά σαφές το περιεχόμενο του. Θα ακούσουμε την Παναγιωτοπούλου, στο τραγούδι «Ο τροχονόμος», από την παράσταση «Κι εσύ χτενίζεσαι», ενώ από το «Αναντάμ Παπαντάμ», υπάρχει το τραγούδι «Μη μου το λες Μαρίκα», όπου συμμετέχει και η Δήμητρα Γαλάνη. Τέλος, το τραγούδι «Τα αποσμητικά», από την παράσταση «Ραντεβού με την υστερία»,
μοιράζεται μαζί με τις Μίνα Αδαμάκη και Σοφία Σεϊρλή. Μέσα στο δίσκο υπάρχουν και πολλά αποσπάσματα, από τραγούδια, όπου συμμετέχει όλος ο θίασος.

1986 και μη τραγουδιστική συμμετοχή της Άννας Παναγιωτοπούλου, σε δίσκο των Στρουμφ. «Στρουμφογενέθλια» και εκεί δανείζει τη φωνή της στην γνωστή «Ψιψινέλ», δίχως να τραγουδάει.

 

 

Η επόμενη εμφάνιση στη δισκογραφία της Παναγιωτοπούλου, θα γίνει το 1990, στο δίσκο του Σταμάτη Κραουνάκη «Εφημερία (13 ΜαΪου 1990), με βασική ερμηνεύτρια, την κορυφαία Βίκυ Μοσχολιού. Εκεί θα συναντήσουμε και το κλασσικό τραγούδι «Ο Έλληνας»
σε λόγια της ίδιας της Παναγιωτοπούλου και του Σ. Κραουνάκη.

Ένα χρόνο μετά, το 1991, κυκλοφορεί ο δίσκος του Γιώργου Μαρίνου «Αυτός ο Γιώργος», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Ξανθούλη αλλά και της Άννας Παναγιωτοπούλου. Η ίδια ερμηνεύει τα τραγούδια «Το τραγούδι της Τίτα Ρίτα, Τίτα Φόνε, Τίτα Πε», αλλά και μαζί με τον αξεπέραστο Γιώργο Μαρίνο το τραγούδι «Ο.Η.Ε Μπούγκι- Μπούγκι».

Την ίδια χρονιά, συμμετέχει στο δίσκο του Σάκη Τσιλίκη «Γιατί όχι», και θα ερμηνεύσει σε στίχους δικούς της, το τραγούδι «Ο Πατσατσούφας».

Για την ιστορία, ο Πατσατσούφας, ήταν το αγαπημένο σκυλάκι της σπουδαίας καλλιτέχνιδας, τον οποίο είχαμε δεί να παίζει και σε 2 επεισόδια, στις «Τρεις Χάριτες». Ήταν τα επεισόδια «Σκυλίσια ζωή».

Παράλληλα. Ο Τσιλίκης κυκλοφορεί τη συλλογή «20 χρόνια θέατρο», με αποσπάσματα τραγουδιών του, από θεατρικές παραστάσεις. Σε αυτή τη συλλογή, από την επιθεώρηση «Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά», θα ακούσουμε το «Φινάλε-Ραπ» με τους Α.Παναγιωτοπούλου,Ν.Μεντή,Π.Κοντογιαννίδη και Π. Χατζηκουτσέλη.

Και φτάνουμε στο 1992 και την κυκλοφορία ενός θρυλικού δίσκου, με τα τραγούδια μιας θρυλικής παράστασης. «Το έκτο πάτωμα», όπου είχε διασκευάσει η Παναγιωτοπούλου και τα τραγούδια υπέγραφαν και πάλι το δίδυμο Κραουνάκης-Νικολακοπούλου. Ασφαλώς και το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι είναι το πασίγνωστο «Τραγούδι της Κουτσομπόλας». Όμως η Άννα Παναγιωτοπούλου, πέρα από τα κομμάτια που συμμετείχε όλος ο θίασος, ερμήνευσε και «Το τραγούδι της σταρ». Μαζί με τον Χρήστο Βαλαβανίδη το «Τραγούδι του καλλιτέχνη», με τη Σοφία Ολυμπίου, το «Τραγούδι του κοριού» και με τον Τάσο Χαλκιά το «Ντουέτο της καλής ψυχής». Τέλος, πέρα από το τραγούδι της έναρξης, που έχει ξεχωριστή συμμετοχή, ξεχωρίζει και στο «Τραγούδι της γκρίζας κυρίας» παρέα με τις Νένα Μεντή, Κατιάνα Μπαλανίκα και Σοφία Ολυμπίου.

 

 

 

Μένουμε στο 1992 και στο δίσκο «Μ’ έναν γλυκό αναστεναγμό» της Δήμητρας Γαλάνη. Εκεί η Άννα Παναγιωτοπούλου, μαζί με τις δύο τηλεοπτικές της αδερφές Μίνα Αδαμάκη και Νένα Μεντή, συμμετέχουν ως «Τρεις Χάριτες» και συνοδεύουν τη Γαλάνη, στο «Θέλω να δω τον Πάπα», του Θέοφραστου Σακελλαρίδη.

1992 και πάλι και…¨Στο ρόλο της καλής του¨ Κώστα Μακεδόνα, στον προσωπικό του δίσκο «Τι είν’ η πατρίδα μας», ακόμα μια συμμετοχή, στο τραγούδι του Γιώργου Ζήκα «Ο μπουζουξής».

Το 1994, μια πλειάδα Ελλήνων ηθοποιών, όπως η Νένα Μεντή, ο Γιάννης Μπέζος, Η Μάρω Κοντού κλπ, θα ηχογραφήσουν τη συλλογή, «Το ελληνικό σινεμά τραγουδά για πάντα – Ζωντανή ηχογράφηση στο ¨Μετρό¨. Η Άννα Παναγιωτοπούλου, συμμετέχει με το τραγούδι «Ο μήνας έχει εννιά».
«Με δυό λόγια…κυρίες» λεγόταν η παράσταση που συμμετείχε η Παναγιωτοπούλου. Τη μουσική της παράστασης είχε αναλάβει ο Σταμάτης Κραουνάκης και τους στίχους η ίδια μαζί με την επιστήθια φίλη της, και σπουδαία στιχουργό Μαριανίνα Κριεζή. Δυστυχώς δεν υπάρχει το τραγούδι «Τουνάιτ» στο διαδίκτυο. Το τραγούδι ερμήνευσε παρέα με τις Μ.Παπακωνσταντίνου και Ε.Γερασιμίδου. Κυκλοφόρησε μόνο ως maxi single.

Το 1998, κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος της μεγάλης μας ερμηνεύτριας, Τζένης Βάνου. Ο δίσκος λεγόταν «Αγία αχαριστία» και τη μουσική είχε γράψει η Σοφία Βόσσου, στα 10 τραγούδια. Μαζί με τη Βάνου, σε στίχους Νίκου Σακελλαρόπουλου, η Παναγιωτοπούλου, συμμετείχε στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου «Ιστορία γυναικών».

Την ίδια χρονιά, θα κυκλοφορήσει η συλλογή «15 ηθοποιοί τραγουδούν», με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν, για το ¨Σπίτι του ηθοποιού¨. Εδώ θα ερμηνεύσει, τη μεγάλη επιτυχία που είπε πρώτη η Δούκισσα, «Που πας χωρίς αγάπη».

Δισκογραφική εμφάνιση της Παναγιωτοπούλου, θα γίνει το 2001, με την κυκλοφορία του soundtrack, της λατρεμένης μας κωμωδίας, «Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο». Τα τραγούδια υπέγραψε η Αφροδίτη Μάνου. Η Παναγιωτοπούλου συμμετείχε στα τραγούδια «Προσευχή, Ο χορός των ασθενών, Ich Pin Die Fesche Lola, Johnny Wenn Du Geburstag Hast, Μπεγκελντίν».

Το 2009, ανεβαίνει η παράσταση των Ρέππα – Παπαθανασίου «Ζωή σ’ελόγου μας». Τις συνθέσεις αναλαμβάνει ο πολυτάλαντος Γιάννης Ζουγανέλης. Το ομώνυμο τραγούδι ερμηνεύει η ίδια, καθώς και το πανέξυπνο «Αν δε σου βράσω κόλυβα». Τέλος με μέλη του θιάσου συμμετέχει στο «Πουτσ-Πουτσ-Πουτσοχάμπερα» Η τελευταία δισκογραφική παρουσία της αγαπημένης μας, θα γίνει το 2014, στο δίσκο των Onirama «Μεθυσμένο Τατουάζ». Θα τη συναντήσουμε να απαγγέλει το «Η μία».

 

 

Εδώ κλείνει η δισκογραφική παρουσία της λατρεμένης μας Άννας. Όλα τα παραπάνω τραγούδια, θα τα βρείτε στο playlist που ακολουθεί.

 

 

Επιτρέψτε μου να μη γράψω, κάποιον ¨εντυπωσιακό¨ επίλογο για την Άννα μας.

Ένα τεράστιο ¨ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ¨ για όλα και μια βαθιά υπόκλιση!