Ντουέτα. Μία συνηθισμένη κατάσταση, τόσο στην εγχώρια, όσο και την παγκόσμια δισκογραφία. Συνεργασίες ερμηνευτών είτε για καλλιτεχνικούς, είτε μόνο για εμπορικούς σκοπούς.

 

 

 

 

 

Εμείς όμως θα μιλήσουμε σήμερα για τα ντουέτα της ελληνικής δισκογραφίας και μόνο μεταξύ κυριών. Αλήθεια, πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε την παρακάτω έρευνα, σκεφτείτε λιγάκι, πόσα ντουέτα μεταξύ Ελληνίδων τραγουδιστριών σας έρχονται στο νου αμέσως;

 

Πιστεύω θα σκεφτείτε αμέσως το  “Καλύτερα οι δυο μας” και θα πάει το μυαλό σας σε ερμηνεύτριες όπως η Γλυκερία, η Αλεξίου, η Μαρινέλλα, ως πιο παραγωγικές.

 

152 τραγούδια βρέθηκαν, με συνολικά 135 ελληνίδες ερμηνεύτριες, που ένωσαν τις φωνές τους με άλλες από την εγχώρια ή διεθνή σκηνή.

Πέρα από τα ξεκάθαρα ντουέτα, θα συναντήσουμε και κάποια ακόμα τραγούδια, όπου κάποιες ιδιαίτερα γνωστές φωνές, συνοδεύουν κάποιες άλλες με σεγόντα.

 

Η αρχή της έρευνας, ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της δισκογραφίας στην Ελλάδα.

Τότε δε βρέθηκε κάποιο επίσημο ντουέτο, αλλά σε κυκλοφορίες δίσκων 45 στροφών, πιθανό λόγω έλλειψης μακέτας για περαιτέρω πληροφορίες, υπάρχουν τραγούδια που αναφέρονται ισότιμα ονόματα ερμηνευτριών, κάνοντας όμως απλά δεύτερες φωνές η μία στην άλλη.

 

Κάτι τέτοιο θα δούμε να συμβαίνει στα τραγούδια “Ζητώ έναν άνθρωπο & είχες το λόγο σου”, όπου αναφέρονται ως ερμηνεύτριες η Καίτη Γκρέυ και η Βούλα Γκίκα, κάνοντας όμως στην ουσία σεγόντα η Γκίκα στη Γκρέυ.

 

Το ίδιο έγινε και στο τραγούδι “Δεν κρύβεται ο πόνος μου”. Το κομμάτι ερμηνεύει η Σωτηρία Μπέλλου με φωνητικά από την Καίτη Δημητρακούδη, χωρίς να είναι σαφές, ότι δεν πρόκειται για ντουέτο.

Αντίστοιχη περίπτωση στο τραγούδι “τα χαμένα όνειρα” με ερμηνεύτρια τη Γιώτα Λύδια και σεγόντα Χαρούλας Λαμπράκη.

Τέλος και στο τραγούδι “Ανάθεμα σε ξενιτιά” , αναγράφονται τα ονόματα των Ειρήνης και Αγγελικής Κονιτοπούλου, ενώ ερμηνεύει σόλο μόνο η πρώτη.

Με τα χρόνια όμως και τους δίσκους 33 στροφών, όπου και στις μακέτες υπάρχει περιθώριο για περισσότερες πληροφορίες, αυτά τα φαινόμενα χάνονται.

Από τις τελευταίες τέτοιες περιπτώσεις, είναι το τραγούδι “Ζορό” που ερμηνεύει η Μαίρη Λίντα, με φωνητικά από τη Νένα Βενετσάνου και στο δίσκο φαίνεται το τραγούδι ως ντουέτο.

 

 

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ

Ρεκόρ στις συμπράξεις με γυναίκες ερμηνεύτριες, κατέχει η Γλυκερία, η οποία έχει συνολικά 24 ντουέτα με Ελληνίδες και διεθνείς ερμηνεύτριες.

Τρία από αυτά είναι ντουέτα με τη Μελίνα Ασλανίδου, ενώ σε εφτά θα τη συναντήσουμε με την Τουρκάλα Dilek Koc -για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω-.

Μέσα στα ντουέτα, θα συναντήσουμε και τη ζωντανή ηχογράφηση του “Μέχρι να βρούμε ουρανό”, παρέα με την Ελένη Βιτάλη, η οποία κυκλοφόρησε στο δίσκο της Γλυκερίας στο Ισραήλ, «Matana».

Τη δεύτερη θέση σε γυναικεία ντουέτα, καταλαμβάνει η Ευρυδίκη. 14 ντουέτα στο σύνολο, όμως τα 13 έγιναν με αφορμή τον επετειακό της δίσκο «25 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ». Στο θεματικό δίσκο συμμετείχαν ερμηνεύτριες, όπως η Καίτη Γαρμπή, η Σοφία Βόσσου, η Πέγκυ Ζήνα, ενώ ξεχώρισαν ιδιαίτερα τα ντουέτα με την Πάολα (Μίσησε με) και την Τζώρτζια Κεφαλά (Πόσο λίγο με ξέρεις).

Στην τρίτη θέση, θα συναντήσουμε τη Χάρις Αλεξίου, με 13 ντουέτα με γυναίκες. 5 από αυτά έγιναν με τη Δήμητρα Γαλάνη, στον κοινό τους δίσκο «Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας».

Στην 4η θέση η Δήμητρα Γαλάνη, με 11 ντουέτα. Ανάμεσα σε αυτά και το “Αλητάκι (αλανιάρικη ζωή)”, από το δίσκο της «Μετά», με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Την πεντάδα συμπληρώνει η Dilek Koc. Η ερμηνεύτρια που κατάγεται από την Τουρκία, εδώ και πολλά χρόνια έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα και κυκλοφορεί δίσκους στην ελληνική αγορά.

Δέκα ντουέτα της συναντάμε, και πέρα των εφτά με τη Γλυκερία, ξεχωρίζουν αυτά με τη Λιζέτα Καλημέρη, αλλά και με την ερμηνεύτρια του ποντιακού ρεπερτορίου, Πέλα Νικολαίδου.

 

 

ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Ο τελευταίος δίσκος με ελληνικό ρεπερτόριο για την Νάνα Μούσχουρη, κυκλοφόρησε το 2011 και η θεματολογία του αποτέλεσε έκπληξη. Όπως λέει και ο τίτλος του “ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ”, περιείχε νησιώτικα τραγούδια.

Πέντε από αυτά ήταν ντουέτα με τις : Χάρις Αλεξίου, Νατάσα Θεοδωρίδου,Έλενα Παπαρίζου, Λενού Πετσίλα και Αλίκη Κατσαρού.

Συνάντηση 2 κορυφαίων φωνών είχε γίνει το 1985. Η Δούκισσα και η Βίκυ Μοσχολιού, στο δίσκο της πρώτης «Συστημένα για τη Δούκισσα», μοιράστηκαν ένα τραγούδι, που μου προκαλεί εντύπωση πως δεν ξεχώρισε. Πρόκειται για το “Διπλή ζωή” του Τάκη Μουσαφίρη.

Μια ανατρεπτική συνεργασία είχε η Λένα Πλάτωνος με την Κατερίνα Κούκα, το 1990 στο δίσκο της «Μη μου τους κύκλους τάρατε» με το τραγούδι “ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ Ι”.

Η Σοφία Αρβανίτη, κατέχει στις μουσικές της αποσκευές, ένα κορυφαίο ντουέτο – συνεργασία με την Bonnie Tyler, στο λατρεμένο όλων μας “Πεθαίνω στην ερημιά”. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό, είναι πως το 1995, στον πρώτο λαϊκό της δίσκο “Η αγάπη τα πάντα νικάει”, μοιράστηκε με την Πίτσα Παπαδοπούλου, το εξαιρετικό χασάπικο, “Στου κόσμου την άκρη”.

Η Αρλέτα, εμπιστεύτηκε την Σοφία Βόσσου, για να της γράψει το δίσκο της «Εκτός έδρας». Οι δύο αγαπημένες καλλιτέχνιδες μοιράστηκαν μαζί, το τραγούδι “Μωβ πινέζες”. Η Αρλέτα όμως, πολλά χρόνια πριν,είχε ντουέτο και με την Καίτη Χωματά, στο τραγούδι “Διάλογος Ερωφίλης Νένας”.

 

 

ΠΕΡΙ ΦΙΛΙΑΣ…

Το 2000, ήταν σίγουρα η χρονιά της Καίτης Γαρμπή σε γυναικεία ντουέτα. Αρχικά στο δίσκο της «Το κάτι», υπήρχε το εξαιρετικό ντουέτο με τη Νατάσα Θεοδωρίδου “Επιτέλους”, ενώ λίγους μήνες αργότερα, με αφορμή την επί σκηνής συνεργασία της, με την Άννα Βίσση, κυκλοφόρησε στο δίσκο «Κραυγή» το “Καλύτερα οι δυο μας”. Και τα 2 ντουέτα, είχαν ως κύριο θέμα τη φιλία και την αλληλεγγύη, μεταξύ γυναικών, μετά από έναν έρωτα που άφησε πληγές.

Η επιτυχία των 2 κομματιών, είχε ως αποτέλεσμα , να κυκλοφορήσουν κι άλλα κομμάτια , ανάλογου θέματος, όπως το “Αχώριστες” με τις Έφη Σαρρή και Σαμπρίνα, αλλά και το “Μια δυνατή φιλία” με τη Στέλλα Γεωργιάδου και Μαρίνα Βερνίκου.

 

 

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ

Πολλές από τις αγαπημένες μας ερμηνεύτριες, είχαν την τύχη να συνεργαστούν και με σπουδαίες ερμηνεύτριες του εξωτερικού, είτε σε κυκλοφορίες δίσκων στην Ελλάδα, είτε στη διεθνή αγορά.

Την κορυφή κατέχει και πάλι η Γλυκερία. Είναι γνωστό, πως η Γλυκερία στο Ισραήλ αλλά και σε άλλες ανατολικές χώρες, είναι η δημοφιλέστερη τραγουδίστρια. Έχει κυκλοφορήσει δίσκους στη γλώσσα τους και έχει συνεργαστεί με 5 ερμηνεύτριες τους. Δυο κορυφαίες ερμηνεύτριες μας , η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, συνεβρέθηκαν δισκογραφικά, με 2 εξίσου κορυφαίες διεθνείς φωνές. Και οι 2 με τη Cezaria Evora. Η Δήμητρα Γαλάνη, στο δίσκο της «Ντάμα Κούπα» με το τραγούδι “Um pincelada” και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε μια live έκδοση του “sodade”. H Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεργάστηκε και με την Dulce Pontes, στο δίσκο της «Εκπομπή» με το τραγούδι “Φωτιά και χιόνι”.

Έκπληξη είναι και η συνεργασία της Καίτης Γαρμπή, με την κορυφαία Ιταλίδα ερμηνεύτρια, Ornella Vanoni, στο τραγούδι “Buona Vita”. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στον ιταλικό δίσκο της Γαρμπή, αλλά και στον ελληνικό της δίσκο «Περίεργες μέρες».

 

 

ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ…

Μια ακόμα ιδιαίτερη συνεργασία για τη Δήμητρα Γαλάνη, ήταν και αυτή με τις λατρεμένες μας 3 χάριτες (Άννα Παναγιωτοπούλου, Νένα Μέντη, Μίνα Αδαμάκη), στο τραγούδι “Θέλω να δω τον Πάπα”, ενώ η Άννα Παναγιωτοπούλου, συνόδευεσε την αείμνηστη Τζένη Βάνου, στον τελευταίο της δίσκο, στο τραγούδι “Ιστορίες γυναικών”.

Στην ιστορία έμεινε η συνεργασία της Ρένας Βλαχοπούλου με την Αλέξια στο “Έχω απόψε ραντεβού”, ενώ πιο πρόσφατη ήταν η συνεύρεση της Λένας Αλκαίου με τη Μπέσυ Μάλφα, στο τραγούδι “Μια φίλη θέλω”.

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΟΙΝΟΥ…

Υπάρχουν και κάποια ντουέτα, τα οποία δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες μιας μουσικής παράστασης. Αυτά παρουσιάστηκαν στο κοινό, και κυκλοφόρησαν μόνο σε live κυκλοφορίες.

Χαρακτηριστικότερα τα ντουέτα της Δήμητρας Γαλάνη, αρχικά με την Τάνια Τσανακλίδου, στο «ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΝΙΑ» και στη συνέχεια με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο “Πόσα γράφει η αγάπη ακόμα”.

Η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου, τόσο στις εμφανίσεις τους το 2019 αλλά και στις φετινές, ερμηνεύουν στην έναρξη του προγράμματος τους, το τραγούδι “όπου με πας σε πάω”. Το τραγούδι ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει σε κάποιο δίσκο, αλλά αναμένεται.

 

ΤΑ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΑ…

Σίγουρα όλοι θα θυμάστε το show “Με αγάπη Άννα”, με την Άννα Βίσση. Αυτά που ίσως δε θυμάστε είναι 2 ντουέτα, που ηχογραφήθηκαν κανονικά και παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, αλλά δεν κυκλοφόρησαν τελικά ποτέ, σε κάποιο δίσκο.

Το πρώτο ήταν το “Η γυναίκα” με τη Ναταλία Γερμανού και το δεύτερο το “Ανασφάλεια” με την Πέμη Ζούνη. Επίσημα ακυκλοφόρητη παρέμεινε και η σύμπραξη με της Ελίνας Κωνσταντοπούλου με την Μάριαν Γεωργίου, το 2002. Οι δύο γυναίκες προσπάθησαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, στο διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι “Beautiful life”, και μπορείτε να το ακούσετε στο youtube.

 

ΤΑ… ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ

Υπάρχουν μέχρι σήμερα τραγούδια, όπου δεν είναι τα ξεκάθαρα ντουέτα, καθώς μία ερμηνεύτρια, μπορεί να συμμετέχει με κάποιους λίγους στίχους στο τραγούδι ή με ένα μικρό σόλο.

Κάτι τέτοιο έγινε στην περίπτωση της Δήμητρας Παπίου, με μια μικρή συμμετοχή της Βίκυς Μοσχολιού, στο τραγούδι “Κλείσε την πόρτα”, ενώ πιο πρόσφατο το τραγούδι “Απόψε αν θέλεις” με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και μια μικρή συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

Στο μακρινό παρελθόν, η Λιάνα Γαρμπή, στις αρχές δεκαετίας 80, είχε ηχογραφήσει το τραγούδι “Πες μου τι άλλαξε τι”, με εμφανή τη συμμετοχή της Καίτης. (Στο video αναγράφεται από λάθος ως ερμηνεύτρια η Καίτη Γαρμπή). Ξεχωριστή και η συμμετοχή της Μαντώς στα φωνητικά του τραγουδιού “Παίξε δυνατά μουσική”, με ερμηνεύτρια τη Σοφία Αρβανίτη.

Αν στο διαδίκτυο συναντήσετε το τραγούδι της Πέγκυς Ζήνα “Από τη Σμύρνη είμαι εγώ”, θα δείτε να αναγράφεται πως …συμμετέχει η Αρετή Κετιμέ. Όμως η εξαίρετη μουσικός, συνοδεύει την ερμηνεύτρια μόνο με το σαντούρι της.

Η Δήμητρα Γαλάνη, συνοδεύει τη Γιώτα Νέγκα στο τραγούδι “Σε σένα τρέχω”, ενώ το όνομα της Λίτσας Διαμάντη, αναγράφεται ως συμμετοχή στο ρεφραίν του ντουέτο Νικολακοπούλου – Κραουνάκη “Τα καντήλια”, κάνοντας όμως μόνο φωνητικά.

Στο τραγούδι “Η πατρίδα” από τον κλασσικό δίσκο «Δι’ ευχών», τη Χάρις Αλεξίου συνοδεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ενώ και πάλι συναντάμε τη Γλυκερία να σιγοντάρει την Ελένη Βιτάλη, στο τραγούδι “Τίποτα δε χάνεται”.

Τέλος η Στέλλα Κονιτοπούλου, με την ξεχωριστή φωνή της, συνόδευε την Καίτη Γαρμπή το 1993, στα τραγούδια “Ως τον παράδεισο”- “Και να μου λες το σ” αγαπώ”.

 

 

ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ

Για αρχή θα συναντήσουμε και πάλι την Καίτη Γαρμπή, με την αδερφή της Λιάνα, σε παιδική ηλικία. Το 1975 οι 2 αδερφές, ηχογράφησαν τα 2 παιδικά ντουέτα, “Τρίξαμε τα δόντια” και  “Σε λίγο αρχίζει η βροχή” και ευτυχώς το δαιμόνιο Fan Club της Γαρμπή, τα ανακάλυψε πρόσφατα και μπορείτε να τα ακούσετε.

Το 1995, η Στέλλα Κονιτοπούλου θα συνεργαστεί με 2 Αγγελικές, που αγαπάει πολύ.

Αρχικά στο δίσκο της «Χρώματα ελληνικά», με την κόρη της Αγγελική, ερμηνεύουν μαζί το “Σα νησάκι” και την ίδια χρονιά, στο δίσκο της μητέρας της, Αγγελικής Κονιτοπούλου, το “Όλη η γη κι ουρανός”.

Η Άννα Βίσση , με την κόρη της Σοφία Καρβέλα, ερμήνευσαν μαζί το τραγούδι “Κόλλα το”, σε μουσική και στίχους πάντα Νίκου Καρβέλα.

Η Μαντώ και η μητέρα της, Μαίρη Απέργη, στο δίσκο της πρώτης «Στον έβδομο ουρανό”, κάνανε ντουέτο το “Παλιό μας τραγούδι”. Την πρώτη εμφάνιση στη δισκογραφία, στο πλευρό της γιαγιάς της Καίτης Γκρέυ, έκανε η Αγγελική Ηλιάδη, με το τραγούδι “Πονάνε”, ενώ αντίστοιχα η Άννα Χρυσάφη συμμετείχε στον δίσκο της εγγονής της, ‘Αννας Ρόσση, με το τραγούδι “Με μια αγάπη δεν τελειώνει η ζωή”.

Τέλος με έναν ιστορικό δίσκο. «Τα αντάρτικα» με τις Μαρία Δημητριάδη και Αφροδίτη Μάνου.

Τα 14 τραγούδια του δίσκου μοιράστηκαν οι 2 αδερφές, όμως ως ντουέτο στην έκδοση του δίσκου, αναφέρεται μόνο το τραγούδι “Ραγιάδες μεις δεν είμαστε”.

 

 

ΤΡΙΦΩΝΙΕΣ

Εκτός των κλασσικών ντουέτων, υπάρχουν και τραγούδια με 3 ερμηνεύτριες μαζί.

Το τραγούδι “Μοναχικές γυναίκες” μοιράστηκε η Γλυκερία με τις Τάνια Τσανακλίδου και Ελένη Δήμου, ενώ το ηχογράφησε και στο Ισραήλ, με τις ερμηνεύτριες Yehudit Tamir και Amal Murkus, έχοντας ως θέμα τη μάνα.

“Γυναικεία υπόθεση” το τραγούδι που μοιράστηκαν η Μαρινέλλα, η Γλυκερία και η Ελένη Βιτάλη, με αφορμή τις παραστάσεις τους με αυτό το όνομα.

Η Αφροδίτη Μάνου, παρέα με τις Αναστασία Μουτσάτσου και Ελένη Λεγάκη ερμήνευσαν το κομμάτι “Μου το παν μάγοι δεκατρείς”, ενώ η Ευρυδίκη, η Θωμαή Απέργη και η Χάρις Σάββα, τη διασκευή στο “Αυτό το φιλί”.

Το διαχρονικό “Μια ζωή πληρώνω” είχανε διασκευάσει τα Παιδιά από την Πάτρα και κλήθηκαν να το ερμηνεύσουν μαζί 5 κορυφαίες φωνές του λαϊκού μας τραγουδιού.

Συγκεκριμένα η Δούκισσα, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Χαρούλα Λαμπράκη, η Έλενα Γιαννακάκη και η Μαίρη Λίντα. Στον ίδιο δίσκο, υπάρχει και ένα ντουέτο της Μαίρης Λίντα με μία τραγουδίστρια Εύα, στο τραγούδι “Έφυγες κι εσύ”, αλλά δεν βρέθηκε μουσικό βίντεο. Βίντεο δεν βρέθηκαν για 2, από τα 3 ντουέτα των Ξένιας Δικαίου και Νάνσυς Κανέλλη, οι οποίες μοιράστηκαν μαζί το δίσκο «Τα πρωτάκουστα με τις ρεμπέτισσες».

 

 

ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η αναζήτηση για το θέμα που διαβάσατε, είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν και κάποια τραγούδια, τριφωνίες, όπου πέρα από 2 γυναικείες φωνές, συμμετέχει και μια αντρική.

Στο “Σου χρωστώ κάποια τραγούδια” η Γλυκερία και πάλι μαζί με την Ελένη Βιτάλη, συναντιούνται μουσικά με τον Γιώργο Νταλάρα.

Ο Νίκος Ξυδάκης, παρέα με τη Μελίνα Κανά και τη Δώρα Μασκλαβάνου ερμήνευσαν το τραγούδι “Του πειρατή το χάδι”.

Η Έλενα Παπαρίζου, ήταν ακόμα μέλος των Antique, όταν συνεργάστηκε με την Καίτη Γαρμπή, στο τραγούδι “Άδικο και κρίμα”, ενώ η Χάρις Αλεξίου και η Αφροδίτη Μάνου, παρεά με τους Φατμέ συνεργάστηκαν στο “Η αγάπη ίσως ξέρει”.

Πριν τελειώσω οριστικά όμως, θα πρέπει να κάνω και μια αναφορά σε 2 μεγάλες κυρίες της παράδοσης.

Αναφέρομαι στις Άννα Καραμπεσίνη και Έφη Σαρρή, οι οποίες ως μόνιμη διφωνία ηχογράφησαν μαζί, 18 δίσκους με νησιώτικα και παραδοσιακά τραγούδια.

 

Παρακάτω θα βρείτε την playlist με τα συνολικά 147 τραγούδια