Όταν ξημέρωσε η έκτη ήμερα, ο Θεός είπε: «Ας γεννήσει η γη σήμερα κάθε είδος ζωντανού οργανισμού. Όλα τα είδη των ζώων, των ερπετών και των θηρίων».
Έτσι κι έγινε. Ο Κύριος ο Θεός δημιούργησε όλα τα είδη των ζώων και των ερπετών της γης. Και αφού τα ετοίμασε όλα, κοίταξε τώρα ο Θεός τα δημιουργήματά του και ήταν όλα πάρα πολύ καλά… Ένα έλειπε όμως ακόμα. Και είπε ο Θεός:
«Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν καί καθ’ όμοίωσιν».
Την Παρασκευή λοιπόν, σύμφωνα με τις Γραφές, γίνονται τα παραπάνω κατά τη Δημιουργία του Κόσμου. Και όπου έκτη μέρα ίσον Παρασκευή, αφού ξεκάθαρα η έβδομη ονομάστηκε Σάββατο και ο Θεός την χρησιμοποίησε για ανάπαυση. Εν κατακλείδι, με βάση το θρησκευτικό χριστιανικό σύστημα, η μέρα πριν το Σάββατο ονομάστηκε έτσι ώστε να αφορά την ετοιμασία για την ημέρα ανάπαυσης. Οι δε Μουσουλμάνοι έχουν την ημέρα αυτή σαν τη βασική της προσευχής τους. Οι λατινογενείς χώρες, κρατούν την ονομασία που προέρχεται από αρχαία και μυθολογικά δεδομένα, τα οποία αφορούν την Αφροδίτη και θεωρούν την ημέρα αυτή ημέρα της θεάς. Παρ’ όλα τα παραπάνω σε όλον τον κόσμο η μέρα αυτή είναι εργάσιμη, με πιο ουσιαστικό νόημα για τους Μουσουλμάνους και την προσευχή.
Η συνέχεια όμως της ιστορίας θέλει την Παρασκευή να είναι μέρα για πολλά σημαντικά και ταυτόχρονα θλιβερά ή ατυχή γεγονότα, όπως π.χ. ότι η Εύα δίνει το μήλο στον Αδάμ, ο Ιησούς σταυρώνεται Παρασκευή, ξεκινά ο κατακλυσμός του Νώε, γίνεται η σύγχυση στον Πύργο της Βαβέλ, οι Ναίτες συλλαμβάνονται. Παρασκευή διαλέγουν αργότερα οι δουλέμποροι να κάνουν τις τράμπες των δούλων, να γίνονται εκτελέσεις θανατοποινιτών και μαγισσών κατά το Μεσαίωνα. Γενικότερα ο Μεσαίωνας δημιούργησε το μύθο της Παρασκευής, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ισπανία που σαν “γρουσούζικη” μέρα θεωρείται η Τρίτη. Κι όμως, στην ελληνική ιστορία μπορούμε να βρούμε “παρασκευιάτικα” ιστορικά γεγονότα, όχι και τόσο καλής ανάμνησης. Κυρίαρχα θα σκεφτόταν κανείς την 21η Απριλίου 1967, ημέρα Παρασκευή, ακόμα και την οριστική κατάληξη της 17ης Νοεμβρίου 1973 και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Συνέβησαν μεν στις 03.00 π.μ. του Σαββάτου αλλά όλες οι ζυμώσεις έγιναν την προηγούμενη μέρα, ακόμα και οι αποφάσεις για εισβολή πάρθηκαν τότε.
Στο εμπόριο κυριαρχεί η περίφημη “Black Friday” για τον εκπτωτικό της χαρακτήρα που έγινε μύθος πως προέκυψε, αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμα μια Παρασκευή έγινε αντικείμενο ιστορικού σχολιασμού. Και ακόμα ακόμα μουσικού από τους Steely Dan, αν και δεν αφορά την “shop-o-holic” Μαύρη Παρασκευή, αλλά ένα κραχ του χρηματιστηρίου τέτοια μέρα.
Το συμπλήρωμα είναι ο αριθμός 13, που εκεί συμφωνούν όλοι, είτε για Τρίτη ή και για Παρασκευή. Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης είναι αφιερωμένο στο «θηρίο» και τον «Αντίχριστο». Και η αλήθεια είναι ότι πρώτος το “ενστερνίζεται” ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο, έχοντας 13 άτομα με τον εαυτό του παρών. Σε μια πλήρη ισορροπία των θρησκευτικών λεπτομερειών των αριθμών, αφού με το 13 “χαλάει” το τέλειο 12. Και αφού ο “ένας” είναι ο προδότης. Ο αριθμός των φυλών του Ισραήλ, των Αποστόλων αλλά και των 12 Ιμάμηδων του Ισλάμ, των Θεών του Ολύμπου, ακόμα και των μηνών του χρόνου με μια πλήρη περιφορά της Γης στον αστρικό Γαλαξία. Το 12+1 δημιουργεί μια νέα αρχή, αλλά μάλλον με θετικό πρόσημο από τα παρακάτω. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη Γη και τον Ήλιο, η σχέση μεταξύ του όγκου της Γης και του Ήλιου είναι 13 φορές την δύναμη του 10. Κι όσον αφορά τη χριστιανική θρησκεία, ο αριθμός 13 είναι ο εκπρόσωπος της Παναγίας, αποστολή του οποίου είναι να συντρίψει το κεφάλι του Σατανά. Βρίσκουμε επίσης την αρκετά ενδιαφέρουσα αναπαράσταση της Στρογγυλής Τραπέζης, στην οποία κάθονται οι 12 ιππότες αλλά επί πλέον υπάρχει και μία 13η θέση που είναι κενή. Αυτή η θέση, ονομάζεται η “επικίνδυνη θέση”. Δεν μπορεί κάποιος να καθίσει σε αυτή χωρίς να αντιμετωπίσει μία φοβερή δοκιμασία. Η θέση προορίζεται για έναν εκλεκτό ιππότη, καλύτερο από κάθε άλλον στον κόσμο, που στα μυθιστορήματα της ιπποσύνης έχει διαφορετικά ονόματα, κάποτε Γκάλαχαντ και κάποτε Πέρσιβαλ ή Γκάγουεν. Στην μυθολογία των Βίκινγκς θα βρούμε αναφορές επίσης για κάτι αντίστοιχο, όταν στο Δείπνο των Θεών δεν είχε κληθεί ο περίφημος Λόκι (για να είναι 12 και δεν τον πολυήθελαν), όμως ο ίδιος αυτοκαλέστηκε κα τους έκανε άνω-κάτω. Εξ ου και οι σημερινοί Νορβηγοί αποφεύγουν να είναι 13 σε ένα τραπέζι.
Γενικότερα πάντως στην ιερατική διδασκαλία είναι ο αριθμός της Αναγέννησης και ως τέτοιος για τον απλό άνθρωπο δεν μπορεί παρά να σημαίνει έναν κατ’ αρχήν “θάνατο”, ώστε να προκύψει η νέα Γέννηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η διδασκαλική ουσία αφορά την ολοκλήρωση ενός τέλειου κύκλου και την αρχή του επόμενου. Το 13 για τους αρχαίους Έλληνες ήταν ο σημαντικότερος και σπουδαιότερος αριθμός, ενώ στην ελληνική μυθολογία ξεχωρίζει η λεπτομέρεια πως ο Οδυσσέας ξεφεύγει από τον Κύκλωπα, όντας ο 13ος της ομάδας του. Και διαβάζοντας στη συνέχεια θα βρούμε μικρές μικρές λεπτομέρειες που πραγματικά ξεχωρίζουν τον αριθμό αυτόν, όχι πάντως με αρνητική πλευρά.
Στα μαθηματικά θεωρείται “πρώτος αριθμός”, δηλαδή διαιρείται μόνο με τον εαυτό του και φυσικά τη μονάδα (1) και ταυτόχρονα με το 11 δημιουργούν την πρώτη δυάδα “δίδυμων πρώτων αριθμών”. Ενώ συμμετέχει στην ακολουθία Φιμπονάτσι, η οποία έχει σπουδαία σημασία σε μαθηματικές μεθόδους. Στη Χημεία είναι ο ατομικός αριθμός του στοιχείου Αργίλιο, που είναι το πιο άφθονο μέταλλο στον φλοιό της Γης και το 3ο πιο άφθονο χημικό στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο.
Ο αριθμός 13 στον κινηματογράφο έχει γνωρίσει πιένες, κυρίως με το σίκουελ των ταινιών τρόμου “Παρασκευή και 13”, για το οποίο στις μέρες μας δημιουργήθηκε μέχρι και videogame με τον ίδιο τίτλο. Όμως και ο Χίτσκοκ ασχολήθηκε με το 13 στην ταινία “13 εγκλήματα ζητούν ένοχο”, έχοντας πίσω του μια ανεπιτυχή προσπάθεια στην αρχή της καριέρας του με την ταινία που δεν προβλήθηκε ποτέ, “Ο αριθμός 13”. Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα το 1995, η ιστορία του Απόλλων 13 με την ανεπιτυχή αποστολή στη Σελήνη έγινε μεγάλη επιτυχία. Ενώ ένα χρόνο πριν το Millenium, τα φιλμ “13ος πολεμιστής” και “Το 13ο πάτωμα” βγαίνουν στις αίθουσες δίνοντας τη σαγήνη του περίεργου αριθμού 13. Κι άλλες ταινίες έχουν χρησιμοποιήσει τη μαγεία του αριθμού αυτού, όλες πετυχημένες στον σκοπό τους. Πιο πρόσφατη και μεγάλη επιτυχία, η σειρά “13 Reasons Why” στο NETXLIX.
Ακόμη και στην Πληροφορική υπάρχει ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.
Στη μουσική ο αριθμός 13 ήταν ο τυχερός των Black Sabbath, αφού το άλμπουμ τους με τον τίτλο “13” ταξίδεψε στο Νο1 των charts ολων σχεδόν των βασικών χωρών (Νο3 στην Ελλάδα) από τις 13 Ιουνίου 2013. Βασική επίσης λεπτομέρεια, ο πρώτος δίσκος που συμμετείχε μαζί τους ο σπουδαίος Όζι Όσμπορν μετά την επανένωσή του με το γκρουπ. Διότι συμμετείχε στην έναρξη του σημαντικού αυτού γκρουπ, οι οποίοι σηματοδοτούν και την έναρξη του Heavy Metal. Και μαντέψτε: Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε την Παρασκευή, 13 του Φλεβάρη 1970 και ονομάστηκε “Black Sabbath”. Δεν τους λες κι αποτυχημένους…
Ένας πολύ γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου υπήρξε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Δε θα μπορούσε παρά να υπεραγαπάει τον αριθμό 13 δεδομένων των στοιχείων γέννησής του: Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1913 στην οδό Πλουτάρχου 13.
Συμπερασματικά λοιπόν δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα και ας αφιερώσουμε ένα τραγούδι στην Παρασκευή, ένα soundtrack από ταινία των 70s.