Ο Πέτρος Κουλουμής, μέλος μεγάλης οικογένειας μουσικών, σπούδασε αρχικά στο Τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής με έδρα την Άρτα και συνέχισε στο İstanbul Teknik Üniversitesi, παρακολουθώντας μαθήματα θεωρίας και τραγουδιού δίπλα σε καταξιωμένους καθηγητές της τουρκικής μουσικής.
Πέτρο Κουλουμή Καλώς ήρθες στο Τhe Look Gr!
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Γερμανία, την Τσεχία, το Ισραήλ, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και έχει συμπράξει επί σκηνής με τους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Θέμη Αδαμαντίδη, Δημήτρη Μπάση, Κατερίνα Κούκα, Σοφία Παπάζογλου, Λιζέτα Καλημέρη, Αρετή Κετιμέ, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Μυστακίδη κ.α.
Το 2016 συνεργάστηκε με τους δημιουργούς μεγάλων επιτυχιών, Κυριάκο Παπαδόπουλο και Ηλία Φιλίππου, ηχογραφώντας το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Πως φεύγεις έτσι», ενώ, Το 2017, κυκλοφόρησε με το Τρίο Λεβάντε το άλμπουμ «Αστικά λαϊκά τραγούδια».
Από το 2017 διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου.
1. Πέτρο μου πως είναι η ζωή στην Κύπρο;
Στην Κύπρο ζω και δραστηριοποιούμαι μόνιμα από το 2010, πέραν του ότι ταξιδεύω πολύ συχνά, όλα ξεκινούν από εκεί. Δουλεύω επαγγελματικά τραγουδώντας και παίζοντας μουσική σε συναυλίες και παράλληλα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο τομέα της διδασκαλίας παραδοσιακού και λαϊκού τραγουδιού.
2. Νέα κυκλοφορία το «Λάθος» πες μας λίγα λόγια;
Το «Λάθος» είναι ένα τραγούδι που έγραψαν οι Dasho Kurti και Βαγγέλης Βελώνιας.
Είναι ένα ταξιδιάρικο ερωτικό τραγούδι με λαϊκά και έντεχνα στοιχεία στην ενορχήστρωση του. Ο πολυσυλλεκτικός δίσκος με τίτλο «Σου φύλαξα μια θάλασσα» στο σύνολο του θα περιέχει 8 τραγούδια, 8 ιστορίες που έγραψαν σπουδαίοι και καταξιωμένοι μουσικοί και στιχουργοί όπως (Αντρέας Κατσιγιάννης, Dasho Kurti, Βασίλης Κορακάκης, Νίκος Σαμαράς, Ευθύμιος Παπαδόπουλος, Πόλυς Κυριάκου, Μαρία Κρασοπούλου, Μαρία Χατζηαυξέντη, Ιωάννης Παυλίδης, Βαγγέλης Βελώνιας, Πάρης Μίτσος και εγώ. Την επιμέλεια του δίσκου έχει ο Νίκος Σαμαράς.
Στον δίσκο θα έχει συμμετοχή ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Την διανομή του δίσκου έχει η Musicmirror.
3. Πώς χαρακτηρίζεις τη μουσική σου;
Βιωματική. Έχει να κάνει δηλαδή μέσα από όλα αυτά που άκουσα και έζησα από την παιδική μου ηλικία μέχρι σήμερα, θα έλεγα ότι είναι μια σύνθεση διαφορετικών επιρροών που συνδυάζει στοιχεία από την κυπριακή, ελληνική και ανατολίτικη παράδοση, την έντεχνη και λαϊκή μουσική.
4.Πολλές φορές ο κόσμος ισχυρίζεται πως παλιότερα υπήρχαν περισσότερα ρεύματα κάθε είδους, το ίδιο και στη μουσική. Συμφωνείς με αυτό;
Ναι, συμφωνώ με την άποψη ότι παλιότερα υπήρχαν περισσότερα και πιο ξεκάθαρα ρεύματα στη μουσική, καθώς και σε άλλους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού. Τα τελευταία 100 χρόνια, και ειδικά από τις δεκαετίες του 50, 60 και 70, η Ελλάδα ήταν μάρτυρας μιας μουσικής και πολιτιστικής άνθησης που συνδυάζονταν με έντονες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Αυτή η περίοδος γέννησε πολλά και διαφορετικά μουσικά ρεύματα που καθόρισαν τη ελληνική μουσική.
Αστικό Λαϊκό Τραγούδι με την έλευση των προσφύγων το 1922 από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, εισήχθησαν νέοι μουσικοί και μουσικά είδη στην Ελλάδα. Τραγούδια, που συνδυάζουν παραδοσιακούς και ανατολίτικους ήχους, γίνονται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ρεύματα.
Το Ρεμπέτικο του Πειραιά όπου στα μέσα του 30 , ο Μάρκος Βαμβακάρης καθορίζει έναν άλλο ήχο στην δισκογραφία της εποχής όπου και κυριαρχεί με το μπουζούκι.
Τα λαϊκά τραγούδια: Από τη δεκαετία του 1940 και έπειτα, η ελληνική λαϊκή μουσική έγινε πιο οργανωμένη και δημοφιλής με την επιρροή μεγάλων συνθετών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης, Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Παπαϊωάννου και άλλοι. Τα λαϊκά τραγούδια συνέχισαν την παραδοσιακή ρεμπέτικη κληρονομιά, αλλά αναπτύχθηκαν σε πιο εμπορικές μορφές, και έγιναν αγαπημένα στους πολλούς, ειδικά με τη συμμετοχή ερμηνευτών όπως ο Στράτος Παγιουμτζής, Μαρίκα Νίνου, Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιος Καζαντζίδης κ.α.
Η ροκ και η ποπ μουσική: Στη δεκαετία του 1960 και 1970, το ελληνικό κοινό άρχισε να επηρεάζεται από τη διεθνή μουσική σκηνή δημιουργώντας και στην Ελλάδα ροκ συγκροτήματα όπως οι Socrates, Σπυριδούλα, Ενδελέχεια κ.α. έτσι και η ποπ μουσική αναπτύχθηκε και αυτή με τη σειρά της με την εισαγωγή διεθνών επιρροών, ενώ σταδιακά δημιουργήθηκαν ελληνικά ποπ συγκροτήματα που απευθύνονταν στη νεολαία της εποχής όπως Forminx, Olympians, M.G.C. κ.α.
Το Νέο Κύμα όπου δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 και άνθισε κυρίως την περίοδο από το 1965 μέχρι το 1970. Ήταν ένα μουσικό ρεύμα που επηρεάστηκε από τη γαλλική μουσική σκηνή (κυρίως από τη γαλλική μπαλάντα και το chanson) αλλά και από τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές της εποχής με πρωτεργάτη τον Γιάννη Σπανό.
Η έντεχνη μουσική: Στη δεκαετία του 60 και ;70, η έντεχνη μουσική άρχισε να κερδίζει έδαφος, με καλλιτέχνες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α αλλά και τους σπουδαίους μας ποιητές όπου μαζί φέρνουν νέες φόρμες και ιδέες στην ελληνική μουσική δισκογραφία. Είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν κι άλλα μουσικά ρεύματα αλλά ας φτάσουμε στο σήμερα. Σήμερα, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά διαφορετικά μουσικά είδη στην Ελλάδα, οι μουσικές τάσεις φαίνονται να είναι λιγότερο καθαρά καθορισμένες και να συνδυάζουν πιο πολλά στοιχεία από διαφορετικά είδη, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, της παγκοσμιοποίησης και της έντονης αλληλεπίδρασης των διαφορετικών πολιτισμών και ιδεών.
Αυτό μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι λείπουν οι αντίστοιχες επαναστάσεις της μουσικής, όμως ίσως οι σημερινές αλλαγές να είναι πιο λεπτές και να μην έχουν πάντα την ίδια έκταση ή ένταση με τις προηγούμενες. Αντί να έχουμε μια μεγάλη μουσική επανάσταση, βλέπουμε πολλές μικρότερες επαναστάσεις και συνεργασίες που επηρεάζουν διαφορετικές υποκουλτούρες και κοινότητες.
5.Τι είναι «Λάθος» για το Πέτρο;
Το λάθος είναι αλήθεια ότι έπαψα να το βλέπω ως αρνητικό αλλά σαν μια ευκαιρία να μάθω, να βελτιωθώ και να προχωρήσω. Η διαδικασία της μάθησης και της προσωπικής εξέλιξης συνήθως περνά μέσα από τα λάθη. Ανεξαρτήτως του πόσο μας επηρεάζουν, τα λάθη μπορούν να είναι καθοριστικά για το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.
6.Ποιος στίχος από τα τραγούδια σας συμπυκνώνει τη ζωή σου;
«Κράτα με να σε ζητώ δώσε στη ζωή σκοπό κάνε να κοιτάω μακριά και ν’ αντέχω στα φτηνά»
Τραγούδι: Για το όνειρο / Δίσκος: Έξω απ΄ το γκρίζο (Κωνσταντίνος Πλούσιος)
7. Ποια είναι η χρυσή εποχή της ελληνικής μουσικής για εσένα ;
Η «χρυσή εποχή» της ελληνικής μουσικής δισκογραφίας είναι από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970. Κατά την περίοδο αυτή, η ελληνική δισκογραφία άρχισε να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, επιτρέποντας τη διάδοση της ελληνικής μουσικής στο ευρύτερο κοινό, εντός και εκτός της χώρας.
8.Ομολογουμένως ζούμε σε θολές εποχές. Μήπως όμως σχεδόν πάντα ήταν έτσι;
Σίγουρα, η αίσθηση ότι ζούμε σε «θολές» εποχές δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά μάλλον κάτι που έχει επαναληφθεί σε διάφορες περιόδους της ιστορίας. Κάθε εποχή έχει τις δικές της προκλήσεις και αβεβαιότητες, και ίσως να είναι η φύση της ανθρώπινης ύπαρξης να βιώνει και να αναζητά τη σταθερότητα μέσα από τις αλλαγές και την αβεβαιότητα.
Αν κοιτάξουμε πίσω στον χρόνο, θα δούμε ότι πολλές περίοδοι της ιστορίας χαρακτηρίζονταν από αναταραχές, πολιτικές ή κοινωνικές ανατροπές, οικονομικές κρίσεις, ή ακόμα και φυσικές καταστροφές. Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ τελείως καθαρός και προβλέψιμος. Ωστόσο, οι σύγχρονοι άνθρωποι φαίνεται να βιώνουμε μια αίσθηση μεγαλύτερης αστάθειας λόγω της ταχύτητας με την οποία αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας. Η τεχνολογία, η παγκοσμιοποίηση και οι κοινωνικές αλλαγές δημιουργούν νέες προκλήσεις και ανασφάλειες.
Αν και ζούμε σε έναν κόσμο που φαίνεται πιο θολός από ποτέ, ίσως να είναι και η εποχή που έχουμε περισσότερα εργαλεία για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, ακόμα κι αν αυτός παραμένει αβέβαιος και γεμάτος αντιφάσεις. Μπορεί να είναι και αυτή η στιγμή της αναζήτησης, της ανασύνθεσης και της εξέλιξης.
9.Γιατί είναι η τέχνη χρήσιμη για τον άνθρωπο;
Η τέχνη είναι χρήσιμη για τον άνθρωπο γιατί αγγίζει πολλές διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και τον βοηθά να εκφραστεί, να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του και να βρει νόημα στη ζωή του. Αποτελεί μια μοναδική γλώσσα, που δεν περιορίζεται από τις λέξεις και τις λογικές δομές της καθημερινότητας, αλλά ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο συναισθημάτων, σκέψεων και ιδεών.
1. Έκφραση και Κατανόηση Συναισθημάτων: Η τέχνη δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εκφράσει συναισθήματα που συχνά δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Μέσα από τη μουσική, τη ζωγραφική, το θέατρο ή τη λογοτεχνία, ο καλλιτέχνης μπορεί να μεταφέρει βαθιές ανθρώπινες εμπειρίες και να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
2. Αντίληψη και Κριτική Σκέψη: Η τέχνη προσφέρει μια εναλλακτική οπτική για τον κόσμο. Μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα, να αμφισβητήσει το κατεστημένο και να μας κάνει να δούμε τα πράγματα με διαφορετική ματιά. Μέσα από αυτήν, μπορούμε να επανεξετάσουμε τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας.
3. Ανακούφιση και Θεραπεία: Η τέχνη μπορεί να έχει θεραπευτική δύναμη. Το «εκτόξευμα» ενός συναισθήματος μέσω της δημιουργίας ή της απόλαυσης της τέχνης μπορεί να προσφέρει ψυχική ανακούφιση και να βοηθήσει στην αναγνώριση και αποδοχή δύσκολων συναισθημάτων. Μάλιστα, η τέχνη χρησιμοποιείται συχνά στην ψυχοθεραπεία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τραύματα ή ψυχολογικές δυσκολίες.
4. Πολιτιστική και Κοινωνική Σύνδεση: Η τέχνη συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους και ενώνει διαφορετικές κουλτούρες. Μέσα από την τέχνη, η ανθρωπότητα μοιράζεται ιστορίες, παραδόσεις και εμπειρίες, και δημιουργούνται κοινοί κώδικες και αξίες. Είναι ένας τρόπος να διατηρηθούν ζωντανές οι ιστορίες του παρελθόντος και να δημιουργηθεί συνείδηση του κοινού μέλλοντος.
5. Αναζήτηση Νόηματος: Η τέχνη έχει τη δύναμη να μας κάνει να αναρωτηθούμε για την ύπαρξή μας, τον σκοπό μας και τη φύση του κόσμου. Αυτή η αναζήτηση του νοήματος μέσα από την τέχνη δεν είναι μόνο μία ατομική διαδικασία, αλλά και μία συλλογική εμπειρία που επηρεάζει και διαμορφώνει την κοινωνία στο σύνολό της.
Η τέχνη, λοιπόν, είναι μια αέναη διαδικασία εξερεύνησης της ανθρώπινης ψυχής, του κόσμου και της σχέσης μας με αυτόν. Είναι το μέσο που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, ενισχύοντας τις συναισθηματικές, πνευματικές και κοινωνικές μας ικανότητες.
10.Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Η ολοκλήρωση και η παρουσίαση όλης της δισκογραφικής δουλειάς «Σου φύλαξα μια θάλασσα» και σίγουρα η υλοποίηση των παραστάσεων που ετοιμάζω στην Κύπρο για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.
11.Μια ευχή για τους αναγνώστες του The Look .gr
Για όλους τους αναγνώστες του The Look.gr, εύχομαι να βρίσκετε πάντα την ομορφιά στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής. Να έχετε το θάρρος να ακολουθείτε τις δικές σας επιλογές και το πάθος σας, να αναζητάτε την έμπνευση παντού και να μοιράζεστε τη μοναδικότητά σας με τον κόσμο. Ο κόσμος έχει ανάγκη τη δημιουργικότητα, τη θετική ενέργεια και τις ιδέες σας, και η τέχνη, η μόδα και η κουλτούρα είναι πάντα τρόποι να εκφράζουμε και να γιορτάζουμε όσα μας κάνουν ξεχωριστούς. Να είναι πάντα η ζωή γεμάτη χρώματα και φως!
Social Media :
https://www.youtube.com/@petroskouloumis
https://www.facebook.com/PetrosKouloumis
https://www.tiktok.com/@petroskouloumis