Η νέα τάση με στόχο «την καταγραφή του παρελθόντος, την οργάνωση του παρόντος και τον προγραμματισμό του μέλλοντος»!

Εάν δεν γνωρίζετε μέχρι τώρα τι εστί Bullet Journal και απορήσατε στην ανάγνωση του τίτλου, μην ανησυχείτε! Στο άρθρο αυτό θα μάθετε όσα είναι και αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη ιδέα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο.

Πως ξεκίνησαν όλα;

Πριν ένα χρόνο περίπου και ενώ παρακολουθούσα το ένα βίντεο μετά το άλλο στο YouTube (ένα πράγμα σαν τις συζητήσεις που ξεκινούν από ένα θέμα και καταλήγουν σε ένα άλλο, άσχετο πολλές φορές!; – μπορείτε να ταυτιστείτε ελεύθερα!), εμφανίστηκε στα προτεινόμενα ένα βίντεο με τίτλο “Plan with Me: Bullet Journal Setup”. Ας μην τα πολυλογώ, το πάτησα γιατί τέτοια είμαι (είχα ήδη πάρει την κατηφόρα).

Ένα ζευγάρι περιποιημένα χέρια ξεπρόβαλαν και άρχισαν να ξεφυλλίζουν ένα τετράδιο με πολύ ωραία γράμματα, χρώματα και σχέδια. Η γλυκιά φωνή της κοπέλας ήταν ο οδηγός στο τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Σκοπός του βίντεο ήταν να παρουσιάσει τον δημιουργικό τρόπο της να οργανώνει την καθημερινότητα της και τις υποχρεώσεις της. Αυτό ήταν! Δεδομένου ότι είμαι υπερβολικά αγχώδης και τέρας οργάνωσης, αυτό το βιντεάκι «μίλησε» στη ψυχούλα μου. Εκ τότε, έμαθα όσα μπορούσα για το Bullet Journal και φυσικά αποπειράθηκα να το εφαρμόσω και εγώ.

Η ιστορία του Bullet Journal

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι κάτι ανάμεσα σε ημερολόγιο και ατζέντα, το Bullet Journal όμως είναι περισσότερο μια μεθοδολογία. Ένα σύστημα οργάνωσης που βοηθά να συγκεντρώσεις όλες τις υποχρεώσεις σου και να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου.

Ο άνθρωπος πίσω από αυτήν την σύλληψη είναι ο Ryder Caroll, digital product designer και συγγραφέας από την Αμερική. Έχοντας διαγνωστεί από μικρός με μαθησιακές δυσκολίες, αντιμετώπιζε πρόβλημα στην προσπάθεια του να επικεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο. Με τον καιρό δημιούργησε μια μέθοδο ικανή να βάλει σε τάξη τις σκέψεις και τα μελλοντικά του σχέδια και έτσι σήμερα βοηθά με την σειρά του άλλους να μυηθούν «στην τέχνη του να ζεις με έναν σκοπό».

Διεθνώς ο όρος είναι γνωστός ως “Intentionality” και σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας του Στάνφορντ «είναι η δύναμη του νου να είναι, να αντιπροσωπεύει και να υποστηρίζει πράγματα, ιδέες και ιδιότητες». Ίσως πιο απλά, η δυνατότητα να έχει κανείς μια κατεύθυνση προς την επίτευξη ενός στόχου. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα φορτωμένο πρόγραμμα, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει πως όλοι είναι παραγωγικοί.

Εφαρμογή & Οργάνωση

Ας περάσουμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον και πρακτικό μέρος του Bullet Journal. Τα κύρια εργαλεία όσων ξεκινούν είναι ένα τετράδιο, το μέγεθος του οποίου θα πρέπει να βολεύει στη μεταφορά και τη χρήση του καθώς και ένα στυλό. Στις πρώτες σελίδες του τετραδίου είναι προτιμότερο να υπάρχουν τα περιεχόμενα αλλά και τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται με τις σημασίες τους (index & key αντίστοιχα). Έπειτα, ακολουθεί ένα ημερολόγιο με όλους τους μήνες, όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταγράφει όλα όσα χρειάζεται να κάνει και πότε (future log). Αυτή η ενότητα γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη όταν στις επόμενες σελίδες οι υποχρεώσεις, οι ιδέες και οτιδήποτε άλλο κατοχυρωθούν στις ημέρες της εκάστοτε εβδομάδας (daily log).

Τα σύμβολα τα οποία παρουσίασε στο σχετικό βίντεο ο Caroll “How to Bullet Journal” είναι  τα εξής:

  1. η κουκκίδα |  αντιπροσωπεύει τα πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος
  2. η παύλα | αντιπροσωπεύει τις σημειώσεις που θέλει να κάνεις κάποιος
  3. ο κύκλος | αντιπροσωπεύει τις εκδηλώσεις και τα γεγονότα που είναι σημαντικά για κάποιον

 

Όταν ολοκληρωθεί κάποια από τις παραπάνω ενέργειες (εκτός των σημειώσεων) διαγράφεται με ένα “Χ”, ενώ αν έχει μεταφερθεί σε μια άλλη χρονική στιγμή σημειώνεται το σύμβολο  “>”. Για τυχόν προγραμματισμένες υποχρεώσεις υπάρχει το σύμβολο “<”. Σε περίπτωση που ορισμένα γεγονότα ή καθήκοντα είναι σημαντικά και χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής προστίθεται ένας αστερίσκος “*” και ένα θαυμαστικό “!” στις πολύ καλές ιδέες, γνωμικά και σκέψεις.

Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην εφαρμογή του Bullet Journal.  Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά σύμβολα, άλλοτε λιγότερα και άλλοτε περισσότερα. Να έχει άλλες ενότητες, να ξεφύγει από το απλό και τυπικό στυλ και να προσθέσει στοιχεία της δικής του φαντασίας, ικανοποιώντας πάντοτε τις ανάγκες του. Η ουσία είναι να διευκολύνει τον οποιοδήποτε να ξεχωρίσει αυτό που μετρά πραγματικά από τον «θόρυβο» της σύγχρονης ζωής.

Γιατί να ξεκινήσω το Bullet Journal;

Σε ομιλία που έδωσε ο Ryder Caroll στο TEDxYale το 2017 μίλησε για όλα εκείνα που τον οδήγησαν στην ιδέα του Bullet Journal και σε τι αποσκοπεί πραγματικά η καταγραφή όλων αυτών των πληροφοριών. Τόνισε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι ο χαοτικός τρόπος ζωής, γι’ αυτό και επικεντρώθηκε σε τρία βασικά βήματα, τα οποία επιτρέπουν στο άτομο να έχει μια ζωή με νόημα.

Αρχικά, αναφέρθηκε στον «συλλογισμό» κατά τη διάρκεια του οποίου τακτοποιούμε όσα σκεπτόμαστε, επιθυμούμε και ονειρευόμαστε και προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε ό,τι  δεν έχει σημασία. Έπειτα, προχωρά στην «υλοποίηση της ιδέας». Εάν υπάρχει κάτι το οποίο σας αρέσει ή θέλετε να πετύχετε αλλά σας φαίνεται «βουνό», μην το παρατάτε! Επικεντρωθείτε στα πράγματα που σας ενδιαφέρουν και προσπαθήστε να τα επιτύχετε βήμα-βήμα, με το να σχεδιάζετε μικρότερα, δυνατά πρότζεκτ. Με αυτό τον τρόπο, γεμίζετε αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές σας και μπορείτε να βρεθείτε πιο κοντά στον τελικό στόχο σας. Τέλος, κρίσιμη προϋπόθεση αποτελεί η «δέσμευση», καθώς είναι επιθυμητό η όλη διαδικασία να γίνει κάτι παραπάνω από ένα χόμπι. Στόχος είναι να γίνει τρόπος ζωής!

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Συνοψίζοντας τι σημαίνει η επιτυχία του Bullet Journal  σε όσους καταπιάνονται με αυτό, έχουμε να αναφέρουμε τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουμε πράγματα που τριγυρνούν συνεχώς στο μυαλό μας. Έτσι, βλέπουμε ξεκάθαρα εκείνα που πρέπει να κάνουμε, εκείνα που θα έπρεπε να κάνουμε αλλά και όσα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Ως αποτέλεσμα, μειώνουμε οτιδήποτε μας αποσπά την προσοχή και οργανώνουμε τη ζωή μας ώστε να φέρουμε την ισορροπία.

Με την καταγραφή, μάλιστα, μπαίνουμε και σε ένα είδος δέσμευσης που μας αποτρέπει να αναβάλλουμε συνέχεια τα σχέδια μας. Ύστερα, είμαστε ικανοί να δούμε ξεκάθαρα την πρόοδό μας, να ενθαρρυνθούμε από τις επιτυχίες μας ενώ παράλληλα η διαδικασία μπορεί να μας ενισχύσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί σε μια άλλη πλευρά του Bullet Journal. Σε μια εποχή, όπως η δική μας, όπου όλα είναι σε ψηφιακή μορφή, ένα τετράδιο και ένα στυλό φαντάζει σε ορισμένους λίγο ξεπερασμένο. Το θεωρούν επιπρόσθετο έξοδο και μεγάλη ταλαιπωρία, τη στιγμή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια αντίστοιχη εφαρμογή. Η δημοφιλία της πρακτικής είναι ωστόσο τεράστια, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη λάτρεις του χαρτιού. Χιλιάδες παραδείγματα στο YouTube, Instagram και άλλα social media αναρτώνται συνεχώς, επιτρέποντας σε κάποιους να μιλήσουν για πίεση προς μια τέλεια (και συχνά ακατόρθωτη) εικόνα του εαυτού μας.

Όπως και να έχει είναι ξεκάθαρα μια προσωπική επιλογή. Ίσως να μην έχει σημασία η μέθοδος τελικά, αλλά η προσπάθεια και η δέσμευση προς μια ζωή με νόημα!

 

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest