Το εργαστήριο αυτό αναπτύσσεται μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων και προσφέρει σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ένα σχήμα συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring), με στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωση ενός προσωπικού φωτογραφικού πρότζεκτ που θα αντικατοπτρίζει τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα.

Διδάσκουσα: Νατάσσα Χριστιά
Περίοδος: Μάρτιος – Ιούνιος
Έναρξη: 3 Μαρτίου 2021
Ημέρα και ώρες διεξαγωγής:
Τετάρτη, 18.30 – 21.30 Σύνολο συναντήσεων: 8
Σύνολο ωρών: 24
Αριθμός συμμετεχόντων: 12
Τρόπος διεξαγωγής:
Online Live Sessions

Με τη στήριξη και καθοδήγηση της επιβλέπουσας διδάσκουσας και την ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας, θα αναπτυχθεί ένας συστηματικός διάλογος που θα αναλύει τις ιδιαιτερότητες των έργων των σπουδαστών και θα προτείνει τα μεθοδολογικά βήματα εξέλιξης, οργάνωσης και παρουσίασης μιας φωτογραφικής εργασίας ως πορτφόλιο, έκδοση ή έκθεση.

Σε θεωρητικό επίπεδο, η ανταλλαγή ιδεών θα υποστηριχθεί από την παρουσίαση και τον σχολιασμό φωτογραφικών εργασιών επιλεγμένων σύγχρονων δημιουργών, τις σύγχρονες πρακτικές και μορφές παρουσίασης (εκθέσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, photobooks, διαδικτυακή παρουσία) και την επίδρασή τους στη σύλληψη του έργου.

Σε πρακτικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με όλα τα ενδιάμεσα στάδια μορφοποίησης του προσωπικού τους πορτφόλιο, τη διαδικασία επιλογής εικόνων και την έννοια της φωτογραφικής σειράς και διαδοχής (editing and sequencing). Έμφαση θα δοθεί στη διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση της δουλειάς που παράγουν, και στην παροχή εξατομικευμένων συμβουλών σε οποιοδήποτε θέμα είναι κρίσιμο για την περαιτέρω εξέλιξή της.

Σε ποιους απευθύνεται
Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσες/όσοι βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης ενός φωτογραφικού πρότζεκτ, με στόχο την ολοκλήρωσή του.

Μεθοδολογία διδασκαλίας
Προγραμματισμένες ομαδικές συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως συνεργασία και αλληλεπίδραση (σε πραγματικό χρόνο) με τη διδάσκουσα αλλά και με την υπόλοιπη ομάδα.

Προαιρετικές ατομικές συνεδρίες (που δεν θα ξεπερνούν τα 20 λεπτά) στο ενδιάμεσο διάστημα των συναντήσεων.

 

Πρόγραμμα εργαστηρίου
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (24 ώρες) οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3, 10 και 24 Μαρτίου, 14 Απριλίου, 5 και 26 Μαΐου, 16 και 30 Ιουνίου 2021.

 

Συνάντηση 1
Παρουσιάσεις έργων υπό εξέλιξη και εισαγωγή στη μεθοδολογία του εργαστηρίου

Συνάντηση 2
Το πανόραμα της σύγχρονης φωτογραφίας, εξελίξεις και εργαλεία (θέματα, αισθητική, μορφές και πρακτικές παρουσίασης)

Συναντήσεις 3 -7
Συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη έργων

Συνάντηση 8
Παρουσίαση και σχολιασμός τελικών προτάσεων

 

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

 

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 6.000 τίτλους φωτογραφικών βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival.

 

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος. Για την αίτηση συμμετοχής, παρακαλούμε να στείλετε δείγμα δουλειάς σε ψηφιακή μορφή και συνοπτικά μια παράγραφο προηγούμενης εμπειρίας σχετικά με τη φωτογραφία. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

 

Επικοινωνία
Τ: 210 9211750 (Δευτ-Παρ. 11:00-15:00 & 18:00-21:00),
E: contact@hcp.gr

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑΣ
Η Νατάσσα Χριστιά εργάζεται ως επιμελήτρια, αρθρογράφος και εκπαιδευτικός στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας με έδρα την Βαρκελώνη. Κατά καιρούς εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα αρχείων, συλλογών και προώθησης έργων και βιβλίων.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι αρχειακές συλλογές, η διασταύρωση της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και των photobooks, και ο διάλογος της φωτογραφικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα και της σύγχρονης «μετα-φωτογραφικής» κουλτούρας, συμβάλλουν στην ανανέωση των κυρίαρχων αφηγηματικών σχημάτων και μύθων του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού. Υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του DocField16 Festival Fotografia Documental Barcelona όπου επιμελήθηκε το πρόγραμμα “Europe: Lost in Translation”, και επιμελήτρια των ακόλουθων εκθέσεων: “Uncensored Books” (Belgrade Photomonth 2017, Minimum Studio/Palermo 2017), “AMORE: An Unfinished Trilogy by Valentina Abenavoli” (Void / Athens Photo Festival 2017), Dragana Jurisic: “My Own Unknown” (Centre Culturel Irlandais, Paris 2017), “Reversiones” (Centro de la Imagen, Mexico DF 2017), Lukas Birk: “Travelogue Sammlung” (Belgrade Photomonth / Galerie Lustenau, Austria / Nooks Art Space, Istanbul, 2018), “The Family of No Man” (συνεπιμέλεια με τον Brad Feueherlm, Cosmos Arles Books 2018) και “You Are What You Eat” (Krakow Photomonth 2019).

Από το 2005 έως το 2014 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Kowasa Gallery στη Βαρκελώνη. Ως μέλος της ερευνητικής ομάδας Arqueologia del Punt de Vista (2009-2012), προώθησε οπτικοακουστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούσαν μαρτυρίες και τεχνολογίες του παρελθόντος. Από το 2008 διδάσκει σε σχολές φωτογραφίας στην Ισπανία και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει δοκίμια στον χώρο της κριτικής της φωτογραφίας και της εικόνας για διεθνείς δημοσιεύσεις και καλλιτέχνες. Το 2019 επιμελήθηκε από κοινού με τον Lukas Birk (Fraglich Publishing) τα photobooks “Fernweh” και “Gu?listan”, εκ των οποίων το δεύτερο βραβεύθηκε με το PhotoEspan?a Best Photobook Award 2019 (International Category).