Η Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8.00μ.μ., την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα «Άλφα εις την Ν, αν , Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν» εμπνευσμένη από το ομότιτλο θεατρικό έργο της συγγραφέως Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη.
«Άλφα εις την Ν, αν, Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν»
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 20
ώρα 20:00 έως 23:00
Dépôt Αrt gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι.
Μια σπάνια και μοναδική συνάντηση 9 σύγχρονων καλλιτεχνών με διεθνή αναγνώριση, που στόχο έχει την ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης Επιστήμης και Τέχνης.
Η Αννίτα Πατσουράκη – Ιστορικός τέχνης , σε ιδέα και επιμέλεια της έκθεσης, αναφέρει στο κείμενο του καταλόγου :
«Το θεατρικό έργο «Α εις την Ν, αν, όταν η ψυχή συναντάει το σύμπαν», της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη είναι η σύγχρονη μεταφορά πολύτιμων εμπειριών μιας κοινωνίας που λιμοκτονεί πνευματικά και ηθικά. Πανανθρώπινες αξίες που εμπεριέχουν πίστη, αφοσίωση, φιλία, αγάπη, εκτίμηση, προδιαθέτουν υπαινικτικά για την αμφισβήτησή τους. Η συγγραφέας επιδεικνύοντας πρωτότυπες ιδέες ενός αυθόρμητου και πηγαίου ταλέντου, καταγράφει με στοιχεία φαντασίας έναν κόσμο μελλοντικό που διαχειρίζεται διαχρονικά ερωτήματα. Με επιδέξιους χειρισμούς λόγου και θεματικής πλοκής αποδίδει νοήματα με ρυθμό, έμπνευση έντασης και δομής απεριόριστου εύρους. Με λόγο ευσύνοπτο, τολμηρό, καυστικό χωρίς δισταγμό, πνεύμα οξυδερκές αφοπλιστικής ειλικρίνειας και αυτοσαρκασμού και με διεισδυτική ματιά καταγράφει βιωματικές παραστάσεις και ανθρώπινες καθημερινές συνθήκες ύπαρξης, όπου η συμπαντική παρέμβαση συναινεί και συνηγορεί. Χρησιμοποιώντας τη γνώση της εμπειρίας και τη σοφία των βιωμάτων, την προσωπική ενδοσκόπηση και τη διαχρονική συνείδηση, επιχειρεί με αποφασιστικότητα αλλά και διάχυση τρυφερότητας, να συνταιριάξει και να επιδιώξει την αρμονική συνύπαρξη πολιτισμών, εννοιών και ήθους του σήμερα με το απώτερο μέλλον. Ιστορίες και περιστατικά της σουρεαλιστικής πραγματικότητας που συχνά βιώνουμε, μέσα από πολύπλευρες διαθέσεις και διάφορες ερμηνευτικές εκδοχές, αποτελούν το επιστέγασμα για την ανάδειξη απόψεων της επίγειας κοινωνικής ανοχής που μόνο η νομοτέλεια του σύμπαντος επιλύει. Στη συμπαντική αντίληψη επικρατεί η άποψη της ανταποδοτικότητας, της συναλλαγής ως ανταμοιβής των πεπραγμένων μας. Είναι εκεί που απευθυνόμαστε για συμπαράσταση, υποστήριξη, παρηγοριά, συνεισφορά. Το Σύμπαν μας προειδοποιεί με θετικά ή αρνητικά μηνύματα που μπορούμε να ερμηνεύσουμε στη ζωή μας και ανάλογα να πορευθούμε.
Οι εικαστικές τέχνες συμβάλλοντας ως προασπιστής των αξιών της ύπαρξης οφείλουν να μεταφέρουν τα νοητικά μηνύματα μέσω της εικόνας. Έναυσμα της καλλιτεχνικής συνεύρεσης υπήρξε η κοινή θεματική προσέγγιση με διαφορετικές μορφοπλαστικές τεχνικές που αναδεικνύουν την προσωπική ταυτότητα του εκάστοτε δημιουργού. Μια ιδιαίτερα σημαντική εικαστική πρόταση, σύγχρονη και πολυδιάστατη, που έλκει το ενδιαφέρον και εκπλήσσει απροσδόκητα θετικά.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες : Άγγελος Αντωνόπουλος, Frédéric Bootz, Όλγα Γουλανδρή, Δημοσθένης Δαββέτας, Απόστολος Κιλεσσόπουλος, Ηλίας Παπανικολάου, Άγγελος Σκούρτης, Βαγγέλης Τζερμιάς, Αριστομένης Τσολάκης.
Βρίσκονται συναυτουργοί με συλλογική έκφραση, σε ένα ιδιότυπο εικαστικό επιχείρημα, εκφράζοντας μέσα από τη διαφορετικότητα της εικαστικής τους διαδρομής και εμπειρίας, καθώς και την ποικιλία των τεχνικών μέσων, μια παρακαταθήκη αξιών και κοινών οραμάτων.Το σύμπαν γίνεται πηγή έμπνευσης και θέμα κοινής αντίληψης για τον εκάστοτε καλλιτέχνη, όπου μέσα από τη δική του ξεχωριστή εικαστική διαδρομή και αξιοπρόσεκτη συμβολή, συνυπάρχει με αποδοχή και σεβασμό στην κάθε εκφραστική ιδιαιτερότητα. Από την αφηρημένη αναπαράσταση μέχρι τις εικόνες του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου, ανάλογα με την ερμηνεία, τις πεποιθήσεις και την προσωπική αντίληψη του καθενός για τον κόσμο. Η διαφορετική υπόσταση του εικαστικού έργου, εγκαθιστά την μοναδικότητα του και επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της έκφρασης με το προσωπικό ύφος και την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από την καταγραφή βιωμάτων. Η ποικιλία των έργων και των εικαστικών αναζητήσεων αποσκοπεί στην διευρυμένη αντίληψη και στο πνεύμα ανανέωσης. …………………..
Στον ανείδωτο παράδεισο που όλοι ονειρευτήκαμε, επιδίωξη μας είναι η ορατή εκδήλωση ενός άγνωστου κόσμου που με παρέμβαση αόρατων δυνάμεων θα μας μεταφέρει σε ένα κόσμο δίκαιο και αισιόδοξο. Στην πορεία του άυλου και αέναου χρόνου, η υλικότητα της φύσης και του ανθρώπου δεν ορίζονται από χρονικούς προσδιορισμούς. Οι έννοιες των ανθρώπινων σχέσεων και των συναισθηματικών ισορροπιών που τις ορίζουν διαγράφουν την πιο αισθαντική όψη της ίδιας της ζωής. Στον κυρίαρχο χρόνο και στην μοναδικότητα της κάθε στιγμής που παραμένει ανεπανάληπτη, διαμεσολαβητής ανάμεσα στο παρελθόν και στο σήμερα, όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν. Αξίες και ηθική υπό αμφισβήτηση, με τη διαδικασία της έντονης εσωτερικής αναζήτησης που κατευθύνει στην αυτογνωσία συνυπάρχουν με την ενατένιση και την υφέρπουσα αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον, της Ομηρικής ευχής «έσσετ ήμαρ» («θα’ ρθει η μέρα…»)».
*************************
Η Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη είναι Θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός. Ξεκίνησε την επαγγελματική της απασχόληση ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, και συνεργάτης σε διάφορες ειδικότητες απαραίτητες για την ολοκλήρωση ενός καλλιτεχνικού έργου. Έχει οργανώσει ένα μεγάλο σύνολο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί ταινίες και θεατρικά έργα. Έχει συνεργαστεί με ηθοποιούς, εικαστικούς και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, εντός και εκτός Ελλάδος, που διακρίνονται για τη σημαντική παρουσία και εμπειρία τους στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της διαφήμισης. Για το έργο της έχει λάβει Διακρίσεις, Βραβεία και πληθώρα αφιερωμάτων.
*********
Η πρόσκληση της έκθεσης είναι εμπνευσμένη σχεδιαστικά από την θετική και αρνητική ενέργεια που μεταφέρουν τα φορτία στη φυσική . ( … Όπως τα φορτία που είναι συσσωρευμένα στους πόλους της μπαταρίας +, – ). Στη μεταφορική έννοια τους , ο άνθρωπος μαθαίνει να χειρίζεται τα θετικά και αρνητικά φορτία της ζωής, για να βρει την αρμονία και το φως. Η αναφορά είναι σαφής στη σύνδεση της επιστήμης με την τέχνη και την ανάδειξη τους μέσα στην καθημερινότητα μας.
*********
Βιογραφία του θεατρικού έργου, «Άλφα εις την Ν, αν, Όταν η ψυχή συναντά το Σύμπαν». Το έργο γράφτηκε το 1992 από τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη, εμπνεόμενη από το λογιστικό γραφείο όπου εργαζόταν. Στόχος ήταν να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των επιχειρήσεων, για την οικονομία και τη ζωή μας, μαζί με όλο το εργαζόμενο προσωπικό τους, αλλά και τον αγώνα που καταβάλει ο επιχειρηματίας για να ανταπεξέλθει σε ένα κυκεώνα υποχρεωτικών εισφορών προς το κράτος. Οι έντιμες επιχειρήσεις συμβολίζονται σαν το άστρο του Σειρίου που λάμπουν μέσα στο διάστημα της Αγοράς. Το έργο στην εποχή που γράφτηκε δεν κατανοήθηκε.
Πολλά χρόνια μετά, το 2014, η «Ένωση Ελλήνων Φυσικών» και ο Αντιπρόεδρος της, κος Τάκης Φιλντίσης, δείχνουν ενδιαφέρον για το έργο κρίνοντας ότι «το έργο ανοίγει μια νέα οπτική στην αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο γύρω μας και τη σχέση μας με το σύμπαν». Η «Ένωση Ελλήνων Φυσικών» αναλαμβάνει την παρουσίαση στα σχολεία με στόχο να αναδείξει τη διαχρονική σχέση Επιστήμης και Τέχνης και τον σημαντικό ρόλο που παίζει αυτή η σχέση, για την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής.
Το 2016 το έργο παρουσιάζεται από την «‘Ένωση Ελλήνων Φυσικών» σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα «Μεταμόρφωση» στο Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Η Φυσική μαγεύει» του Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ.
Το 2017 παρουσιάζεται στο θέατρο «ΣΤΑΘΜΟΣ» και ο Πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών», κος Στράτος Θεοδοσίου, τονίζει ότι «η επιλογή του έργου έγινε γιατί κυρίως μας βάζει σε μια διαδικασία αναζήτησης της συμπαντικής αλήθειας ενώ παράλληλα μας καλεί με έξυπνο χιούμορ και ευαισθησία να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία και το σύμπαν». Το έργο παρουσιάστηκε με τη χρήση της νέας τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας και Βίντεο Μάπιν (Augmented Reality-Projection Mapping) και προκαλεί την έκπληξη των θεατών και διθυραμβικές κριτικές. Η σύνδεση του θεατρικού έργου με αναφορές στην Επιστήμη της Φυσικής και Αστρονομίας γίνεται κατανοητή από τους περισσότερους θεατές. Όλοι το βρίσκουν «πρωτοποριακό, καινοτόμο και ότι «γράφει μια νέα σελίδα στο θέατρο».
Την ίδια χρονιά, 2017, παρουσιάζεται σε Διημερίδα που διοργάνωνε το «Ελληνοφιλανδικό Επιμελητήριο» με θέμα: “Η επιχειρηματικότητα και η τέχνη στην υπηρεσία του επιχειρείν».
Το 2018 το έργο παρουσιάζεται για 2η θεατρική σεζόν στο θέατρο «ΣΤΑΘΜΟΣ» με την επιστημονική αρωγή της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών» και υπό την Αιγίδα του «Ελληνοφιλανδικού Επιμελητήριου». Επίσημα πλέον, η «Ένωση Ελλήνων Φυσικών» με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας αναλαμβάνει την παρουσίαση στους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.
Στη διάρκεια της χρονιάς το έργο φιλοξενείται στο θέατρο «Αλκμήνη» και συντελεί στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Δημιουργικότητας και Καινοτομίας» -« World Creativity and InnovationDay», αποτελώντας σταθμό στην καλλιτεχνική εξέλιξη του έργου.
*********
Η καλλιτεχνική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» είναι εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2009 αναλαμβάνοντας θεατρικές παραγωγές. Έχει συνεργαστεί με επιτυχία με φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ιδρύματα, διάφορους πολιτιστικούς τοπικούς συλλόγους, εταιρίες θεάτρου, παγκόσμιους οργανισμούς, επιστημονικές κοινότητες κα. Επίσης έχει αναλάβει την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την παραγωγή νέων θεατρικών έργων και σεναρίων ταινιών μικρού μήκους καθώς και την συμπαραγωγή – εκτέλεση οργάνωση παραγωγής σεναρίων και ταινιών μικρού μήκους και ήδη έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Η Μεταμόρφωση ήταν συμπαραγωγός στην ταινία μικρού μήκους “The Minotaur”σε σενάριο – σκηνοθεσία, Emy Tzavra Bulloch, που συμμετείχε στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 2015 στην πλατφόρμα που παρουσιάζει μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους απ’ όλον τον κόσμο. Στην Αθήνα κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Videoart) στο 4οΔιεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού κινηματογράφου, (4thAthens International Digital Film Festival – AIDFF). Στις Η.Π.Α., απέσπασε το Βραβείο “Artistic Excellence”, στο Φεστιβάλ San Francisco Film Awards 2015. Στην Κύπρο βραβεύτηκε στο International Motion Festival, (Λευκωσία 2015).
Από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στο ενεργητικό της είναι Ιδέα για την καθιέρωση της 23ης Οκτωβρίου ως ημέρας εορτασμού «ΠΡΑΞΗΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ» όπου και έχει υπογράψει μεταξύ άλλων, πρωτόκολλο συνεργασίας για τη δράση αυτή, μαζί με την Ελληνική Δράση Αφρικής και το Προξενείο της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 40 σελίδων, που διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!
Η έκθεση διαρκεί από 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2018
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ιδέα, Επιμέλεια & Κείμενο έκθεσης: Αννίτα Πατσουράκη
Videomapping,χαρτογραφημένη προβολή, επαυξημένης πραγματικότητας: Παναγιώτης Καλονέρος
Διοργάνωση : Dépôt Art gallery και καλλιτεχνική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ».
Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
Εγκαίνια: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 20:00 –23:00
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2018
Facebook link:
Dépôt Art gallery
ΝεοφύτουΒάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας: 210 – 3648174
e-mail: info@depotgallery.gr
Facebook: depotgallery.gr
Web site: www.depotgallery.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 –15:00
Κυριακή κλειστά
Δευτέρα κατόπιν ραντεβού
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ