Δύο παράλληλες εκθέσεις ξεκινούν από τις 30 Ιουνίου στην πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων. Αφορά τις εκθέσεις: «Το βιβλίο ως έργο τέχνης» (από τα χρόνια του ’60 μέχρι σήμερα) και «Οι Έλληνες Καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1914-1964».
«Το βιβλίο ως έργο τέχνης» (από τα χρόνια του ’60 μέχρι σήμερα)
Από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι σήμερα πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες διεθνώς χρησιμοποίησαν το βιβλίο ως καθαυτό έργο εικαστικό και εννοιολογικό κι όχι ως μέσο εικονογράφησης. Η έκθεση παρουσιάζει μια πολύπλευρη επιλογή από σημαντικά έργα υπό μορφή βιβλίου από ιστορικούς πλέον σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και Αμερική, ξεκινώντας από τον Marcel Duchamp και τους υπερρεαλιστές μέχρι την εννοιολογική τέχνη, την idea art, την arte povera, την land art και πολλές σύγχρονες παραλλαγές του βιβλίου ως έργο τέχνης.
«Οι Έλληνες Καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1914-1964»
Από τη συνεργασία του Μάρκου Ζαβιτσιάνου με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, του Γιάννη Κεφαλληνού με τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Σπύρου Βασιλείου με τον Άγγελο Σικελιανό, του Γιώργου Γουναρόπουλου με τον Απόστολο Μελαχροινό, του Κώστα Κουλεντιανού με τον Γιώργο Σεφέρη, του Γιάννη Μόραλη με τον Οδυσσέα Ελύτη, το μεγαλύτερο μέρος σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών συνεργάστηκαν προσωπικά με κάποιον σημαντικό σύγχρονό τους ποιητή ή συγγραφέα.
Η έκθεση παρουσιάζει τις ιδιαίτερες αυτές σχέσεις, που πάνε πέρα από την συνηθισμένη έννοια της εικονογράφησης και κάνουν ο εικαστικός και ο λογοτεχνικός λόγος να συνυπάρχουν έως και σε περιπτώσεις προσωπικοτήτων, όπως ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος, ο Πεντίζικης, που είναι εξ ίσου σημαντικοί συγγραφείς και ζωγράφοι μέχρι τη γενιά του ’70, όπου το βιβλίο, η εικόνα κι ο λόγος συχνά γίνονται πλέον ένα και μόνο έργο.
Επιμέλεια εκθέσεων: Ντένης Ζαχαρόπουλος
Διάρκεια εκθέσεων: έως 21/10
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00-16:00