Στην κατάμεστη σκηνή «Γιώργος Σεφέρης» στο Ζάππειο, παρουσιάστηκε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, η δίγλωσση έκδοση «Αναλόγιο 2005 -2017. Δραματική και σκηνική γραφή στην Ελλάδα» και το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2019 με την παρουσία Πανεπιστημιακών, συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, συντελεστών, φίλων και ανθρώπων από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, κ. Μένη Στρογγύλη, που είχε την ιδέα και τον συντονισμό της έκδοσης “Αναλόγιο 2005-2017”, καθώς και την επιμέλεια του αγγλικού τόμου, συντόνισε τη συζήτηση την οποία και άνοιξε με μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Φεστιβάλ “Αναλόγιο” και την αδιάλειπτη συνεισφορά του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, εστιάζοντας στην έκδοση, αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η συνεργασία του Φεστιβάλ και του Ιδρύματος σε επίπεδο εκδοτικής πλέον συμπαραγωγής, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του βιβλίου και εξήρε την απήχησή του ως εργαλείου μελέτης για τους ειδικούς και τους συντελεστές του φεστιβάλ και, εν τέλει, στο κοινό που αγαπά, βλέπει, διαβάζει και μελετά το θέατρο.
Τόνισε ιδιαίτερα τη συμβολή του αγγλικού τόμου στην προβολή της ελληνικής θεατρικής γραφής εκτός συνόρων και μίλησε για τη διανομή, την αποστολή της έκδοσης σε βιβλιοθήκες, οργανισμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και τις μέχρι τώρα επιτυχείς παρουσιάσεις της, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας του ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ.
Η κ. Σμαρώ Κώτσια, κριτικός θεάτρου και εκτελεστική διευθύντρια του Φεστιβάλ, παρουσίασε το πρόγραμμα του φετινού Αναλογίου και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη θεματική της μνήμης η οποία εμπνέει τη φετινή διοργάνωση, μέσω του Ολονύκτιου Αφιερώματος στη Χρύσα Σπηλιώτη, των εργαστηρίων και των masterclasses για την Αντιγόνη και τις μεταγραφές της, αλλά και των θεατρικών έργων που συμμετέχουν φέτος, ελληνικών και ξένων.
Στη συνέχεια o κ. Παύλος Κάβουρας, Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο την πολιτισμική ανθρωπολογία και την εθνομουσικολογία, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Φεστιβάλ, επισήμανε ότι στη μνήμη οφείλεται η εξουσία της τέχνης και ότι το Αναλόγιο είναι ένα βήμα, όπου κανείς μπορεί να συνεχίσει την ιστορική του πορεία, με την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών, την κινητικότητα των προσώπων ως προς την καλλιτεχνική παραγωγή με προσανατολισμό την αυτογνωσία.
Όπως τόνισε, το αναλόγιο ως όρος παραπέμπει σε μία διάθεση επανάληψης (ανα- λόγιο), σε μία νέα ανά-γνωση, σε μία νέα πραγματικότητα που δημιουργείται όταν το κείμενο, στη γραπτή του διάσταση, εκφράζεται ως επιτέλεση, ως παράσταση. Επίσης, διεύρυνε τη σημασία του όρου διεθνής – διεθνικός (inter – national), επισημαίνοντας ότι συνήθως με τον όρο αυτό παραπέμπουμε σε συνεργασίες από διάφορα έθνη και παραδόσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες και τα έργα διατηρούν την αντικειμενική τους υπόσταση και πρότεινε την χρήση του όρου διεθνικός (trans – national) με την έννοια της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού σε πρόσωπα και πράγματα της συνεργασίας.
O κ. Ηλίας Καφάογλου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, τόνισε ότι το «Αναλόγιο» αποτελεί πλέον θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας, κατεξοχήν κοσμοπολίτικο, που προτείνει μια ατζέντα βάσει της οποίας μπορούμε σήμερα να μιλήσουμε για τη χώρα μας και να την προβάλλουμε. Ένα στοίχημα προσωπικό αρχικά, έγινε πια ένα πρωτόκολλο πολιτισμικής παρέμβασης, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον σύγχρονο πολιτισμό στη χώρα μας. Συνιστά και συστήνει πρόταση για μια Ελλάδα εξωστρεφή και πολυσυλλεκτική, μια Ελλάδα που το σαράκι της δημιουργίας την κατατρώει.
Οι Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Αναλογίου στο Ζάππειο συνεχίζονται έως 15 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα: Παρασκευή 13, Σάββατο 14 και Κυριακή 15/9 στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί η «Βιβλιοθήκη Περιπάτων: A GPS writing performance & a locative media walk for mobile devices», ένας περίπατος με τη χρήση smartphones και ψηφιακών βιβλίων.
Το Σάββατο 14/9 ώρα 19:30 και την Κυριακή 15/9 ώρα 10:30, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει στην περιοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου, την «Ecumenopolis», έναν ψηφιακό περίπατο με smartphones γύρω από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και τη Βιβλιοθήκη του Sao Paulo της Βραζιλίας, με τη χρήση της εφαρμογής CGeomap. https://cgeomap.eu/
Και τα δύο projects πραγματοποιούνται σε σύλληψη – επιμέλεια Geert Vermeire, με σημείο εκκίνησης το Ζάππειο Μέγαρο (έξω από την κεντρική είσοδο).
Τέλος, στις 15 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Έκθεσης, θα γίνει Στρογγυλή Τράπεζα για την ψηφιακή λογοτεχνία (λογοτεχνία και ψηφιακή αφήγηση), με ομιλητές τους: Σίσσυ Παπαθανασίου, Geert Vermeire, Ιωάννη Ζιώγα, Νίκο Μπούμπαρη.
Κυρίως Πρόγραμμα (21-26 Σεπτ.)
Οι εκδηλώσεις του Κυρίως Προγράμματος του ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ θα φιλοξενηθούν σε χώρους όπως η Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ο Αύλειος χώρος του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Παλαιό Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Μπενάκη (στην οδό Κουμπάρη), το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου, το Θέατρο Σταθμός, το Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.ά.
Αναζητήστε όλο το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο analogiofestival.org
https://analogiofestival.org/
Υπενθυμίζεται ότι το Αναλόγιο 2019 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, με τη συνεργασία του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο και του Κύκλου Ποιητών και με την υποστήριξη του ΕΚΠΑ, του Μουσείου Μπενάκη και των Πρεσβειών της Ελβετίας, του Ιράν, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας.