O Ian McEwan έρχεται στην Αθήνα την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο.

 

 Ο βραβευμένος, δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan θα έρθει για δεύτερη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένος από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Θα δώσει μία διάλεξη στο πλαίσιο της καθιερωμένης σειράς διαλέξεων KIMON FRIAR.

 

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη το νέο του μυθιστόρημα του, Μηχανές σαν κι εμένα, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά.

 

 

Λίγα λόγια για τον Ian McEwan:

Γεννήθηκε το 1948. Έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων και δεκαπέντε μυθιστορήματα. Το 1987 κέρδισε το Whitbread Award και έξι χρόνια μετά το Prix Femina Étranger για το μυθιστόρημά του Χαμένο παιδί. Τρία μυθιστορήματά του συμπεριλήφθηκαν στις τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο Booker, το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για το Άµστερνταµ.

Το 2008, η βρετανική εφημερίδα The Τimes τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους «Πενήντα σπουδαιότερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945» ενώ η Daily Telegraph τον κατέταξε δέκατο ένατο στον κατάλογο με τους «100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον βρετανικό πολιτισμό». Το προηγούμενο βιβλίο του, με τίτλο Καρυδότσουφλο, κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

 – Μηχανές σαν κι εμένα

Συγγραφέας: Ίαν ΜακΓιούαν

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

ΒΚΜ: 12472, ISBN: 978-960-16-8472-7

 

Η Βρετανία έχει ηττηθεί στον πόλεμο των Φόκλαντς, η Μάργκαρετ Θάτσερ δίνει μάχη με τον Τόνυ Μπεν για την εξουσία και ο Άλλαν Τιούρινγκ επιφέρει επαναστατική τομή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Σε έναν κόσμο όχι ακριβώς όμοιο με τον δικό μας, δυο εραστές θα περάσουν μια δοκιμασία που υπερβαίνει τα όρια της κατανόησης και της αντοχής τους.

Το Μηχανές σαν κι εμένα εκτυλίσσεται σε ένα εναλλακτικό Λονδίνο της δεκαετίας του 1980. Ο Τσάρλυ, ένας τριαντάχρονος ανθρωπολόγος που δοκιμάζει την τύχη του στο χρηματιστήριο αποφεύγοντας συνειδητά την εργασία πλήρους απασχόλησης, είναι ερωτευμένος με τη Μιράντα, μια έξυπνη φοιτήτρια που κρύβει ένα τρομερό μυστικό. Όταν ο Τσάρλυ κληρονομεί ένα σεβαστό ποσό, αγοράζει τον Άνταμ, ένα από τα πρώτα ανδροειδή που αναπαράγουν πιστά το σώμα και τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου, και με τη βοήθεια της Μιράντας σχεδιάζει την προσωπικότητά του. Το σχεδόν τέλειο ανδροειδές που προκύπτει είναι ωραίο, δυνατό και ευφυές. Σύντομα θα σχηματιστεί ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον Τσάρλυ, στη Μιράντα και στον Άνταμ, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με ένα βαθύ ηθικό δίλημμα.

Στο νέο, ανατρεπτικό του μυθιστόρημα ο Ίαν ΜακΓιούαν θέτει το ερώτημα αν μια μηχανή μπορεί να κατανοήσει την ανθρώπινη καρδιά ή αν, τελικά, εκείνοι από τους οποίους λείπει η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι οι άνθρωποι.