Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 15:00-16:00 στην Αίθουσα «Φιλολογικό καφενείο»-Περίπτερο 13, ο Κώστας Αρώνης παρουσιάζει το βιβλίο του «Οι ήρωες της αυλής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ευάγγελος Αυδίκος (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), η Βασιλική Παπαδοπούλου (καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου θα κάνει η συγγραφέας και φιλόλογος, Αλεξάνδρα Μυλωνά.

Πρόκειται για ένα αφήγημα με πρωταγωνιστή τον μικρό Κωστή, ο οποίος μας περιγράφει τη ζωή του σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα όσα βιώνει στην καθημερινότητά του. Ιστορίες γεμάτες ανεμελιά, περιπέτεια, σκανταλιές, πρώτα καρδιοχτύπια κι εφηβικά πάρτι μάς ταξιδεύουν στα παιδικά χρόνια της αθωότητας θυμίζοντάς μας πόσο απλή είναι η ζωή μέσα από τα μάτια των παιδιών. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

 

 

Από το  οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το σπίτι όπου γεννήθηκα κι εκεί όπου µένω βρίσκεται στην Εγνατία, στην πλατεία των Μακεδονομάχων, από την πάνω πλευρά της πλατείας. Εκεί έχει ένα μεγάλο πάρκο που είναι καινούργιο εκτός από το σιντριβάνι που υπάρχει στο κάτω µέρος του πάρκου και που είναι διατηρημένο από παλιά. Παλιότερα, η µισή έκταση του πάρκου ήταν αλάνα και είχε πάντα παρκαρισμένα κάτι μεγάλα λεωφορεία και ήταν πολύ άσχηµα. Τώρα µε τη νέα του μορφή αυτά έφυγαν και είναι όλα µια χαρά. […] […]

 

Στην κάτω γωνία από την ανατολική πλευρά της πλατείας, βρίσκεται το σχολείο µου, είναι το 37ο ∆ηµοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. ∆ίπλα ακριβώς στο σχολείο βρίσκεται «Η γωνιά του βιβλίου», της κυρά Χρυσούλας της Κάτου. Από εκεί παίρνουµε ό,τι µας χρειάζεται για τις ανάγκες του σχολείου, όπως τετράδια, µολύβια, χειροτεχνίες και τέτοια. Εγώ ανακαλύπτω συνέχεια ότι κάποιο µικρό πράγµα θα µου λείπει –µια σβηστήρα ας πούµε ή µια ξύστρα–και πηγαίνω, γιατί κάθε φορά που µπαίνω µέσα για να αγοράσω κάτι, ενθουσιάζοµαι.

 

Μου φαίνεται πως το βιβλιοπωλείο είναι µεγαλύτερο από το σχολείο µας. Είναι πολύ όµορφο να κοιτάς τριγύρω, τα βιβλία στα ράφια, τα παιχνίδια στις κρεµάστρες, µυρίζει όµορφα και η κυρά Χρυσούλα µ’ αγαπάει. Έχει κι έναν γιο, µεγάλο και ψηλό που τον λένε Γιώργο.
Αυτός θέλει να γίνει συγγραφέας κι έρχεται συνέχεια στην τάξη και µας λέει εξυπνάδες και αστεία. Με κάποια από αυτά γελάµε πολύ…

 

Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Αρώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αρχιτέκτων, ζωγράφος και εικονογράφος. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ για ένα διάστημα συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κόμικς στην Ελλάδα και διεθνώς.

Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές, δημοτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με μεγάλους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και ως σκηνογράφος συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς και με ιδιωτικούς θιάσους της Θεσσαλονίκης.

Έχει εκδώσει τρία βιβλία. Μία συλλογή διηγημάτων και μία νουβέλα από τις εκδόσεις Ιανός και ένα μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Γράφημα, ενώ περισσότερες από σαράντα ιστορίες κόμικς με σενάριο και εικόνες δικές του έχουν δημοσιευθεί από εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και την Αμερική.

Από το 2012 διευθύνει και διδάσκει ζωγραφική στα δικά του εργαστήρια εικαστικών στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, του ΣΚΕΤΒΕ (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος), καθώς και του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

 

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS θα παρευρεθεί στην 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται 2528 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) – HELEXPO (Εγνατία 154).

 

Θα βρισκόμαστε από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Περίπτερο 15, Stand 10.

 

Στη φετινή διοργάνωση τιμάται η Γερμανόφωνη λογοτεχνία. Κεντρικό θέμα της 18ης ΔΕΒΘ είναι οι Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου. Ο τίτλος συνδυάζει ασφαλώς τον κεντρικό εορτασμό της φετινής χρονιάς (επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τις μεταβολές που κατεγράφησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψή μας για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις (τεχνολογίες του αύριο).

Επιπλέον, η18η ΔΕΒΘ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στους ακόλουθους θεματικούς άξονες: Ποιος χρειάζεται σήμερα τις κλασικές σπουδές; | Ελευθερίες, συλλογική προστασία και ευθύνη: καινούργια διλήμματα | Παιδική και Εφηβική Γωνιά | Φεστιβάλ, εκδηλώσεις και δράσεις | Επαγγελματικές εκδηλώσεις / συναντήσεις | Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης

 

Η διοργάνωση είναι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020